Mis püha lehm on noor ema?

Nagu näha, siis eelmine postitus küttis kirgi. Oli inimesi, kes said aru, et tegemist on täiesti tavalise huumoriga ja tähelepanekuga elust, aga leidus ka neid, kes arvasid, et peaksin kiiremas korras psühholoogi poole pöörduma, sest olen teinud midagi, mida terve mõistusega inimene iial ei teeks – mõnitanud noort mures ema.

Aga mis püha lehm see noor ema on, et teda mõnitada ei või, kui ta seda väärt on? Ma ei lähe nendele inimestele ukse taha, et siis neid roppustega üle valada, või räägi neile, kui kohutavast keskkonnast nad kindlasti tulevad, et nad kirjutada ei oska. Ma ei olegi väitnud, et ema ei võiks olla mures oma lapse tervise üle, või ei tohiks tunda rõõmu oma lapse sünnipäevast.

Ma usun, et ka mina hakkan iga kuu “sünnipäevade” üle rõõmustama, muretsema erinevate terviseprobleemide üle jne. Aga samas usun ma ka, et ma ei lähe kõige sellega kuskile foorumisse lolli mängima.

Okei, ütleme, et on tõesti nii, nagu kommenteerijad arvavad – nendel naistel pole mitte kellegi teise käest küsida, neil pole oma perekonna/sõprade toetust, mees jättis ammu maha ja ainuke inimkontakt ja suhtlus tuleb nendeni sealt samast foorumist. OLETAME!

Ja nüüd tekib küsimus, et kui see on ta ainukene suhtlusliin, siis miks kohelda seal olevaid inimesi kui väärtusetut sitta, kirjutades oma kommentaare, küsimusi ja arvamusi nõnda, nagu oleks sul silmad kinni seotud ja käsi kipsis. Mõndadel inimestel on düsgraafia, I get that, aga ma ei usu miskipärast, et minu toodud näidetest mõni neist oli. Heal juhul üks, ja kui oli, siis pean vabandama, sest minu eesmärk ei ole mõnitada haigeid inimesi. Mõndade emakeel pole eesti keel, saan sellest ka aru – jällegist on minu toodud näidetes selliseid maksimaalselt üks.

Teised aga ei suuda austada oma foorumikaaslasi isegi mitte nii palju, et oma tekst enne avaldamist üle lugeda. Kas see pole siis naeruväärne? Et suva, kuidas ma kirjutan, teised saaavad ju nagunii aru ja seetõttu ma ei peagi pingutama. Ei pea vaatama netist, kuidas seda sõna kirjutatakse, kui ma endas kahtlen? Sest ma olen noor ema! Ma ARMASTAN oma last ja that’s all people need, eks? Seega võivad teised tema suvaliselt täherägastikust ise leiutada, et mida küsida on tahetud. Sest kui piisavalt kaua mõelda ja keskenduda, küllap ikka lõpuks saaks aru, et inimesel on probleem liivakasti kartva imikuga või mingisuguse gripitaudiga. Olgu selle õigekirjaga kuidas on, aga oma jutu võiks ikkagi suuta natukenegi arusaadavaks teha. Kas ei?

Samale loogikale tuginedes võime siis ju väita, et nende inimeste jaoks oleks okei ka selline situatsioon:

Seisate teie bussipeatuses. Tuleb naine. Pange tähele – NOOR EMA! ja küsib: “Agleh kassahkellateadvääh?”

Teie naeratate. Muidugi te teate kella ja vastate: “Kell on viisteist kolmkümmend. Kaunist päeva jätku!”.

Sest ta on NOOR EMA! Tal on niigi raske! Ta ei pea oma kiirest päevast veel viimast välja pigistama, et hakata kella küsimiseks kasutama emakeelt või inimlikku diktsiooni. Ta ei pea! Sest tal on paremat teha – armastada oma lapsi!

Ma saan aru, et foorumid on ka toredad kohad, kus küsida lapse tervise ja arengu kohta. Ega ma sellele polegi kätt ette pannud. Pigem naersin nende üle, kes ise kirjutavad, et olukord on mitu päeva paha olnud, kõrge palavik, no jumala eest, MINE ARSTI JUURDE SIIS! Miks sul on vaja, et keegi sulle foorumist sama ütleks? Või eeldad sa, et foorum on täis arstikraadiga inimesi? Ma ei usu. Ja kui sa küsid, kas siis raske on küsida emakeeles korrektselt? Kui see on liiga suur samm, siis prooviks vähemalt emakeeles ARUSAADAVALT? Ja tegelikult, olgem ausad, saab enamikele küsimustele vastused ka googeldades, kui ise kirjutada ei oska. Säästab teiste aega kah. Noortel emadel on ju ajast-aega ikkagi samad küsimused.

We have internet, people, USE IT!

Oeh. Ja nüüd siis minu enda juurde. Ma ei ole väitnud, et minu grammatika ja õigekiri alati 100% oma korrektsusega hiilgaksid. Olgem ausad, alles kaks aastat tagasi ei suutnud ma vist ühtegi koma õigesse kohta panna. Ometi iga kord, kui keegi mõne komavea avastas, ei läinud ma hüsteeriasse ja hakanud närvitsema, et ma olen NOOR NAINE ja käin tööl ja mul muud ka teha, kui teie sõimu kuulata. Ma lihtsalt jätsin meelde ja üritasin teie kord kasutada õiges kohas seda kuramuse koma :))

Ja pange tähele, minust saab kahe kuu pärast ka üks nendest pühadest lehmadest! Nii et kõikidel neil, kes arvavad, et ma olen südametu, kalk ja õel naisterahvas, kes läheb natukene märjaks iga kord, kui ta kedagi mõnitada saab, siis oma arvamust võite avaldada veel oktoobri keskpaigani. Sest siis on nagu ukaka mängus: “Mina prii!”. Ja siis ei tohi mind, kui uhiuut püha lehma, enam puudutada. Sest ma olen väga eriline. Ma olen suutnud siia ilma tuua elu!

Ok, aga ma lähen nüüd oma “kuulsust nautima” ja meisterdan endale ühe võileiva. Raske on see enda õigustamine idiootidele. Raske. Ja mõelge vaid, ma olen ju kõigest abitu rase naine!

 

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

127 Comments
  • Annika
    August 8, 2013

    Nõustun täielikult! 🙂

  • Olga
    August 8, 2013

    Aga ära naera nende üle, vaid paku abi. Näiteks kasutades suurepärast (“kergelt” iroonilist)abilist google otsingu kasutamiseks: Let me google that for you http://www.lmgtfy.com/

  • L.
    August 8, 2013

    Mariann, loen su blogi ja mõtlen, et oled täiega vahva!
    Edu sulle ja ma loodan, et Mari-Johannast kasvab sama andekas tšikk nagu sina oled(et siin maailmas ikka rohkem ühiskonnakriitilisi inimesi oleks)!

  • Elina
    August 8, 2013

    Mõni mees ütleb, et kõik naised on “emalehmad”. Kas selline sõna on ilus_ hea küll, aga ega sina pole ainuke rase, kes kirjutada oskab. Enamus lehmi on rasedad olnud vähemalt korra elus. Miks teha sellest superuudis , hästi ei taipa. Ehk selleks, et mõni teeb järgi, kes saab kadedaks, siis tõuseb ka eesti rahva iive ja emapalka saab ju ka ainult oma palga järgi kodumaalt. ole tubli ja pea vastu!!!

    • monika
      August 9, 2013

      Väljend “püha lehm” ei tähenda sugugi meie kultuuris kasutatavat sõimu naisterahva aadressil. See väljend tuleb India kultuurist, kus lehm ongi püha loom. Sellest vaatenurgast on “püha lehm” ju väga hea väljend.

  • Kaur
    August 8, 2013

    Asi pole pühades lehmades, vaid selles, et mõnitamine kui selline on nõme.

    • Ray D. Noper
      August 8, 2013

      Negatiivseid nähtusi mõnitamata mandub maailm roosaks ninnunännureaalsuseks, kus kõik on ühtemoodi plöga ja maitsetu nagu haiglatoit. Sellised postitused nagu too eelmine siin on sobiv vürts igapäeva.

    • Mutt
      August 8, 2013

      Hoopis kirjaoskamatus on nõme.
      Mallu osundas õigesti, et nii palju lugupidamist võiks olla kaaskodanike vastu, et enne postitamist oma tekst üle vaadata. Ehk olen ma naiivne, aga usun siiralt, et kui püütaks, siis suurem osa tolle grupi liikmetest suudaks siiski v e i d i normaalsemalt kirjutada.

  • Siret
    August 8, 2013

    Dsiiiiiiiisas, võtku vabamalt. Tegu oli kõigest tsiteerimisega ja omapoolse vastukajaga lollidele küsimustele ning olematule õigekirjale. Mis õrnhingekesed need kõik nüüd on – internetti julgetakse oma täisnime alt kommenteerida igasugu idiootsusi, aga hiljem on piinlik? Ärge siis tehke nii! Õppige mõned aastad veel koolitarkusi (ka lihtsalt neist oleks abi, julgen oletada) – enne, kui uut põlvkonda hakkate looma, looge kõigepealt iseennast ühiskonnale kasulikuks inimeseks!

    Ma vaatasin eelmist artiklit ja lihtsalt imestasin – Eestis on niigi vähe inimesi ja neist ka nii suur osa tuleva põlvkonna sigitajatest on ikka päris rumalad. Kuidagi on sattunud, et mu tutvusringkonnas pole selliseid, seega imestangi… Lihtsalt ja tulevikkuvaadates tahaks teada, mis sellest riigist nii saab? Pole ime, et arukamad välja rändavad.

  • e.
    August 8, 2013

    Kauriga nõus. Et asi pole tibuemmedes, vaid põhimõtteliselt on nõme endast rumalamaid mõnitada.

    Asi pole ka ninnunännuroosamannas, vaid, justnimelt, mõistmises, et ilmselt ONGI tibuemmed siinkirjutajatest rumalamad või madalama IQ-ga vms. Et päriselt ka, noh. Et asi ei ole selles, et nad ei viitsi või ei pea lugu, vaid pole ressursse.

    Viidati juba korra, et KESKMINE IQ on 100 punkti. Mõelgem sellele…

    • e.
      August 8, 2013

      Ma mäletan enda kerget šokki, kui sellele mõtlema hakkasin ükskord. Seni olin arvanud oma tutvusringkonna põhjal, et keskmine IQ on nii 120 kandis või nii. Noh, selline normaalne. Tibuemmed pole mitte lollimaks läinud, vaid neid on rohkem näha tänu FB-le. Tulevik on sama sünge kui oli 20 aastat tagasi selle koha pealt. Norimine kahjuks madala IQ-ga inimese intelligentsi ei tõsta…

      Kaasa tuleb tunda lihtsalt. Muuta neid ei saa.

    • Ray D. Noper
      August 8, 2013

      Küsimus ei ole rumaluses, küsimus on selles, et kooliharidus on ilmselgelt mõnel mööda külgi maha jooksnud, ja see on kaasaegse kooliprogrammi juures puhtalt oma valiku küsimus. Päriselt. Ja selliste üle võib samamoodi irvitada kui nende üle, kes oma päevi poe taga Sarvikut libistades mööda saadavad ning kelle saatuses kõik teised alati süüdi on – ehk siis, täiega ja õigustatult.

      TL;DR: inimese valikute üle irvitamine on õige teema.

      • Kaur
        August 8, 2013

        Ray, AFAIK on sul mingi terviseprobleem. Meeldib, kui leiad nurgakese, kus terved noored mehed sinusuguseid mõnitavad? Ja ütlevad, et sitt neer on iseenda valik vms?

        Inimeste sotsiaalne taust on erinev, seda enamasti EI saa valida ja viletsast stardikohast välja rabelemine on väga raske. Sarviku libistamine või vilets õigekiri on pigem sotsiaalsete probleemide kaasnäht, mitte põhjustaja. Neid probleeme osatada on… rumal. Lühinägelik. Isekas.

        Ja ühtlasi tekitab mõnitaja (minu jaoks) endast samasuguse mulje, nagu need, keda ta narrib.

      • Ray D. Noper
        August 8, 2013

        Paljudel juhtudel ongi sitt neer iseenda valik, muide 😛 Ma olen haiglas näinud küll ja küll alkohoolikuid, kes muuhulgas ka neerud on tuksi keeranud. Antud juhul, siiski, ei ole. Ma ei hakka seda blogikommentaariumi rohkem oma haiguslooga parem spämmima, aga mõnes teises keskkonnas võin täpsustada ka seost antud teemaga 😛

        Ja loomulikult on viletsast stardikohast välja rabelemine raske. Siiski, mitte võimatu, nagu paljud näited räägivad… Antud inimesed on valinud lihtsama tee, mis… toob mu esialgse idee juurde. Valikud.

      • Ray D. Noper
        August 8, 2013

        P.S. Kaur, näiteks nende üle, kes oma neerud surrogaatalkoholidega on perse keeranud, teevad haiglas avalikult ja julmalt nalja nii kaaspatsiendid, õed kui arstid. Õigustatult, minu arust.

      • Mutt
        August 8, 2013

        Kaur, aga ma olen ka sealt nn sarvikulibistajate hulgast, võiksin ka vabalt olla mudaloll ning inimesi tappa, kõike õigustades, et oli raske lapsepõlv ja puust mänguasjad. No ei ole päris nii. Mingid valikud ikka saab ise ka teha. Ei ole kerge asotsiaalse pere lapsel koolitarkust omandada, eriti kui kaasa antud vaimsed võimed kah üldse mitte kõrged, aga no kui nutta ja püüda (ning ongi jube raske), siis natuke midagi ikka saab pealuu sisse toppida küll.

      • e.
        August 8, 2013

        jah, seda muidugi, et mõni lihtsalt ei viitsi misiganes põhjusel ja see on tema enda valik. ma ise ei saa sääraste valikutest aru, ei pea neid õigeks, isiklikult mulle on nad väga vastu ning mul pole kavatsust kunagi nii teha. ammugi ei ole ma foorumites abiküsija, nagu siin üks väitis nende kohta, kes endast nõrgemate (ka lollim on nõrgem) narrimist õigeks ei pea, vaid oskan sihtotstarbeliselt kasutada google’it. loodan, et kui lapse saan, ei lähe ma hormoonidest lolliks ja jätkan samas vaimus 🙂

        lihtsalt, ray, mis otstarvet teenib teise (valede) valikute üle irvitamine?

        paar aastat olen siin maailmamunal elanud, näinud piisavalt narrimist ja irvitamist ning seda isegi kogenud omal ajal. ei tule nagu ette, et narritav oleks oma valikuid sellest muutnud, olgu need õiged või valed. KRITISEERIMINE võib midagi muuta, seda enamasti küll intelligentsete inimeste puhul (nii et antud FB grupi puhul pole tulemust loota), MÕNITAMINE minu kogemuse järgi mitte iial.

        kas sa oled oma elu jooksul muud näinud? kui jah, siis on irvitamine ehk tõesti õigustatud, tibuemmed hakkavad praeguse sõja peale kõik karjakaupa eneseväljendust õppima ning kogu mallu kirjutisest on olnud kasu.

        kui ei, siis… mis see otstarve ikkagi on?

        enese paremana tundmine? endast lollimate/nõrgemate/rumalamate/tobedamate/valemate valikutega inimeste arvelt? maitea, ma isiklikult eelistan oma enesetunnet kuidagi muudel viisidel tõsta. ennast ise harides ja arendades, näiteks.

        samas, siin eelpool viidati, et kes teiste üle naermist hüsteeriliselt naljakaks ei pea, sel pole ka kõrget vaimset taset, nii et mis minusugustega ikka teha 🙂

        tl;dr – mida teiste valede valikute mõnitamine annab?

      • Ray D. Noper
        August 9, 2013

        e.: halvimal juhul sedasama mida mittemõnitamine.
        Lisaks on hea huumori korral vähemalt kellelgi lõbus. Antud lõimedest võib näha, et lõbustatud inimesi on päris palju… Võit seegi ?

    • Ray D. Noper
      August 8, 2013

      P.S. Keskmine IQ on 100 punkti puhtalt IQ definitsiooni kohaselt. 120 ei ole küll ebanormaalne, aga suhteliselt väiksem segment. Sul on kas väga vedanud või oled midagi natuke valesti mõistnud…

      • e.
        August 8, 2013

        ei ole valesti mõistnud, olen teemaga vägagi kursis, pigem on mõtte väljendus puudulik, sest üritasin kolme mõtet korraga ja hästi lühidalt öelda.

        lihtsalt mainimise korras, et ma mõtlesin seda “keskmine on 120” nii ülikooli ajal või nii ja täiesti huupi, arvestades paari teadaolevat mõõdetud IQ-d ja mida oma tutvusringkonna keskmiseks pidasin toona. s.t. ei mingit teaduslikku meetodit 🙂

        mu kerge šokiga tulnud arusaamine toona oli igatahes selles, et mu tutvusringkond (peam kõrgharitud inimesed) on vähemus. põhimõtteliselt oleme meie, kes me end kirjakeeles enam-vähem korrektselt väljendada oskame, ebanormaalsed. meil on seetõttu roppumoodi vedanud. aga need “teised”, need “normaalsed”, nemad on ka olemas – ja neid on neetult palju!

      • Ray D. Noper
        August 9, 2013

        Veel umbes 15 aastat tagasi ei olnud võimalik kirjutama õppimata kooli lõpetada. Vähem kui 20 aastat tagasi jäeti sõber põhikooli lõpus suvetööle, sest tal ebaõnnestus etteütlus. Kui korduseksamiks poleks selgeks saanud, olekski ehk kool lõpetamata jäänud. Praegu kirjutab – FB järgi otsustades – igatahes täiesti korralikult. Kõrghariduseta, nagu minagi.

        Koolihariduse mööda külgi laskmine on inimese (võibolla teadlikult eba-)teadlik valik. Ma jätan endale õiguse arvata, et nende valik oli võrdlemisi rumal. Ühtlasi ka õiguse seda arvamust avalikult välja öelda ja õiguse kasutada selleks sarkasmi – kui ma leian selle mulle sobiva olevat. Mitte, et ma arvaks, et ma oleks mingi eriline inimene… aga samuti pole ka need, kelle üle ma irvitan. Või mis ?

    • kõik on väga hea
      August 9, 2013

      Vastupidi, lolluse vastu peab võitlema ja mõnitamine/ilkumine/naeruvääristamine on üks neist meetoditest. Kui lollusele vastu ei astu, siis see vohab ja vohab, kuni on kogu mõistlikkuse enda alla matnud.

  • Evelin
    August 8, 2013

    Tubli ja tore oled! Ma olen alati tahtnud sel teemal kõvasti raputada ja karjuda (näit. Perekooli) foorumi rahva peale, aga olen liialt laisk ja passiivne … Mind need kiir-kirjutajad on nii üles ärritanud, et ma lihtsalt enam ei liitu selliste gruppidega, ilmaasjata kulutan energiat, väsin neid vigaseid tekste lugemast ja lõpuks olen näost punane ja kehast halvatud, sest nii tigedaks teeb. Isegi ei ole enam naljakas, lihtsalt …. kuidas ei suuda nad minutit aega leida, et oma kirjatekst enne postitamist üle lugeda???

    • Mutt
      August 8, 2013

      Võibolla on siis need vähesed plahvatused kirjaoskamatuse teemal (ehk) ebaproportsionaalselt teravad, kuna inimesed on lihtsalt nii viimase piirini viidud. Ükskord prahvatab vimm, mis kogunend salaja. Ei ole kirjavead normaalsed ja sõjaka eneseõigustuse asemel võiks hoopis meelde jätta, mis värk nende kuuskedega on jne.

  • Rillepiin
    August 8, 2013

    Ma küsiks vastu, kas mõnitamine on inimõigus? Kui ei suuda jätta halvasti ütlemata, siis peaksid tõesti psühholoogiga nõu pidama. Sinu kirjatükkide ainus eesmärk oli iseennast parema/targema/ilusamana näidata, ärbelda oma teadmiste ja vaimse üleolekuga ning alandada-halvustada teisi. Mõistust võib sul kupli all rohkem olla, aga südant sul sees ei ole. Tsiteeriks siinkohal oma armastatud õpetajat, kes koolis kiusajatele ütles, et elus ei huvita kedagi, kas sa oled inglise keele ebareeglipäraseid verbe õigesti pöörama õppinud, aga kui sa Inimene ei suuda olla, on sul raske elada.

    • Anonymous
      August 8, 2013

      See on Blog! Ei pea siin lugemas käima, kui sina ei ole blogijaga ühisel arvamusel.

      • Rillepiin
        August 8, 2013

        Kordaks Sulle siin blogis juba kord välja toodud põhimõtet, et kes avalikku ruumi kirjutab, peab ära kannatama ka avaliku kiituse või kriitika. Minu poolt siis kriitika. Selline mõnitamine ei ole ei eluterve ega edasiviiv, ainult ennastupitav. Arvestades raisakotkaste hulka, kes eilset blogipostitust levitavad ja arvestades, et oma pika, keskpärase ja enesekiitusest nõretava postituse lõpus pole autor vaevunud isegi inimeste perekonnanimesid kustutama …

        Tegemist oli kinnise grupiga, inimene! Sama hea on pärast külaskäiku minna küla peale laterdama, kuidas mõni inimene kodus elab ja on.

  • iui
    August 8, 2013

    Mida rohkem ma su blogi loen seda rohkem ma mõtlen et sa võiks vait olla! Nii lolli juttu üks täiskasvanud inimene ei aja!

    • Triin
      August 9, 2013

      Aga ära siis loe ehk?

  • jjj
    August 8, 2013

    … kui ta on täiskasvanud ?

  • teresa
    August 8, 2013

    Loll eit, kui su lapse kaka on roheline, siis ära mine kohe googeldama, ma tean et sa lähed, sest sul pole mõistust samamoodi !

    • Anonymous
      August 8, 2013

      Point selles ongi et enne mine googeldama kui et tee ennast lolliks oma rumala küsimuse ja kirja- ning väljendusoskuseta.

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Populaarsust saada otsitud mõnitusobjektide läbi on väga iseloomulik näitaja inimese eluväärtuste suhtes.
    See tõmbab kogu teema kokku, eksole 🙂

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Well done! Väga hea kirjatükk 🙂

  • Miki Hiir Rott
    August 8, 2013

    Keelebarjäärist läbi murdmisel on abi – http://urusai.net/eesti-peibe.php

    • Anonymous
      August 8, 2013

      See on päris hea leid.

  • Stella
    August 8, 2013

    Antud blogi oli minu meelest ülimalt vaimukas ning tore vahepala, mida lugeda. Naersin kodus, nii et pisarad silmis, kui seda lugesin.

    Ma siiski arvan, et see kirjaoskamatus tuleneb suuresti inimeste laiskusest vaevuda korralikult kirjutama ning sellised grupid ainult soodustavad selle sisse juurimist. Vaevalt oli seal tegu düsgraafikute ning ainult vene keelt kõnelevate inimestega.

    Olgugi, kuidas on, aga usun, et kui mõni neist inimestest satuks siia blogile ja näeks, kuidas tema sissekande üle naerdakse, võib ta ehk isegi tulevikus hakata rohkem vaevuma enda kirjatööle tähelepanu pöörama, enne kui selle avalikult enda nime all sotsiaalvõrgustikku ülesse lisab.

    Tuult tiibadesse blogi loojale! 🙂

    • Eliisa
      August 8, 2013

      Väga hästi öeldud! Loodan, et mõni neist, kes oma kirjalikule eneseväljendusele muidu tähelepanu ei pööranud, leidis mõtteainet.

  • Ajatu
    August 8, 2013

    Haridus ja haritus on kaks erinevat asja, kuid tihti tundub, et ilma esimeseta pole ka teist.

    Arvan, et ma ei eksi, kui väidan, et meie kõikide tutvusringkondades leidub nii enesearengu-ja haridusprioriteedi kui ka varase titetegemiseprioriteediga naisterahvaid!

    Seega tunnen kaasa kõigile neile, kes oma mähkmemuresid avalikult jagavad.

    Thumbs up Mallu! 🙂

  • Anonymous
    August 8, 2013

    100% nõus. Eestis on tekkinud uus lomaliik – noor emme, kellele ei kehti migid kirjutatud ega kirjutamata ühiskondlikud reeglid. Miks ei kehti? Sellepärast, et ta on emme.

  • Morgie
    August 8, 2013

    Häda on selles, et, vähemalt seni, saab guugeldades õigeid vastuseid pigem see inimene, kes oskab õigesti kirjutada. Valesti kirjutades ei pruugi kuigi adekvaatsete vastusteni jõuda ja nii ongi lihtsam foorumist küsida. Kusjuures on ju märgatud ennegi, et nt rääkida võõrkeelse inimesega tema emakeeles on palju raskem, kui rääkida kolmandakeelse (keel B) inimesega, kellele mainitud keel A on samal määral võõrkeel, kui sulle endale.
    Üpris suure tõenäosusega võikski sellistes foorumites välja kujuneda oma õigekiri ja kirjakeel, nii, et kõik osalised teevad täpselt ühesuguseid kirjavigu ja nn valede vigade tegija hakkab nende käest omakorda hurjutada saama.

    Mind ajasid need toodud näited pigem nutma kui naerma, aga eks mul ongi silmad märja koha peal ka. Grammatika vägistamine sellises mahus ei ole minu jaoks naljakas.

  • Morgie
    August 8, 2013

    Häda on selles, et, vähemalt seni, saab guugeldades õigeid vastuseid pigem see inimene, kes oskab õigesti kirjutada. Valesti kirjutades ei pruugi kuigi adekvaatsete vastusteni jõuda ja nii ongi lihtsam foorumist küsida. Kusjuures on ju märgatud ennegi, et nt rääkida võõrkeelse (keel A) inimesega tema emakeeles on palju raskem, kui rääkida kolmandakeelse (keel B) inimesega, kellele mainitud keel A on samal määral võõrkeel, kui sulle endale.
    Üpris suure tõenäosusega võikski sellistes foorumites välja kujuneda oma õigekiri ja kirjakeel, nii, et kõik osalised teevad täpselt ühesuguseid kirjavigu ja nn valede vigade tegija hakkab nende käest omakorda hurjutada saama.

    Mind ajasid need toodud näited pigem nutma kui naerma, aga eks mul ongi silmad märja koha peal ka. Grammatika vägistamine sellises mahus ei ole minu jaoks naljakas. See on õudselt kurb.

  • Irv.
    August 8, 2013

    Ma tegelikult lihtsalt lasin 6rnalt sinu lugudel silmadega yle k2ija ja ainuke asi mis ma sealt v2lja loen on kibestumus… ju siis koolis narriti .. vanemad pexid v6i j6id … onu v keegi ahistas.. totaalne vaesus v6i k6ik kokku, et sind koguaeg miskit n2rvi ajab ja vihale.. tead ikka et see pidev n2rvitsemine m6jub lapsele halvasti ? Tee nyyd nii et pane see internett kinni ja mine otsi m6ni s6ber v lihtsalt mine psyhholoogi juurde ka tema kuulab ja ehk annab ka selle kibestumuse vastu mingit n6u 🙂 . Aga jhh .. lapsele siiras kaastunne, kahju vanemaid me ei saa valida aga ehk sinu laps m6istab sind ja saab sinust aru ega mingil juhul ei tule sinusugust 6igest kirjutavat kibestunud psyhho empsi v issit 🙂

    • Irv.
      August 8, 2013

      Enne kui ka 6igekirja kallal inisema hakatake .. sest muud teha ei osata siis kirjutaks et kahjuks olen ka mina yks nendest kes ri oska 6igesti kirjutada.. kyll 6petati ja sai logopeedis k2idud ja reegleid tuubitud ja 6pitud.. selle asemel v6iksite TEIE maailmatud targad 6petada ja kirjavigu parandada .. koolis ei suudetud aga kui teie ju a nii targad ja tublid olete ehk saate hakkama . Mul olek kyll hea merl kui oskaksin emakeelt 100% 6igesti 🙂

      • Anonymous
        August 8, 2013

        Samas võiksid ka sina oma postituse üle lugeda, et näha kui palju vigu sa tegid! 🙂

      • Triin
        August 9, 2013

        http://www.filosoft.ee/html_speller_et/
        Pole tänu väärt…

        St. kui inimesed ei suuda end nii väljendada, et neist oleks võimalik *aru* saada, ei tasu ka vinguda, kui neid valesti mõistetakse jne.

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Kui tahad maailma parandada, tuleb alustada ise endast!

  • Anonymous
    August 8, 2013

    ise oled sa loll ja laps sünnib sul ka lollina.

    • lee
      August 8, 2013

      vau. panid paika. tõepoolest.

    • Mi
      August 8, 2013

      Lapsed sünnivadki lollidena suht. Pärast õpivad. Või noh, peaksid vähemalt.

  • Ell.
    August 8, 2013

    issand kus tahaks millegagi neid inimesi lüüa, kes sind niimodi kritiseerivad…ilmselt on need samad emmed, seal blogist, kes veel? Igaljuhul mina isiklikult lihtsalt jumaldan inimesi, kellel on huumorimeel ja sinul see on. naerda sai ja ma ei süvenenudki igasse emasse isiklikul, kes ennast lolliks tegi, vaid nautisin naerdes üldist vaatepilti.
    Sulle aga jaksu oma väikse lapse kasvatamisel ja ära tee nendest lollidest väljagi, kellel muud teha pole, kui tulevast “püha lehma” kritiseerida 😀

    • kurimuri
      August 8, 2013

      Kas see tulevane või juba emme Mallu teab midagi kiusamisest? Ilmselt tema lapsest tuleb uus koolikiusaja. Saan aru et FB-s ei ole ainult eestlased ja need elementaarsed kirjavead on teise emakeelega kirjutajatelt – kas on asjalik neid seetõttu narrida, mõnitada?

      Ka on ta hea tava vastaselt jätnud nimed muutmata, vähe sellest – ta koguni ei kustutanud perenimesid!

      Proua Ell. Kes teisi mõnitama hakkas ja kes seda “püha lehma” noort ema kritiseerib? Kõike seda teeb antud blogija. Väga vabandan, aga olen ka Sinus, noor ema Mallekas, sügavalt pettunud.

      • Triin
        August 9, 2013

        Minu kogemus koolikiusajatega on pigem see, et need on tegelased, kel ei lähe koolis just kõige paremini ning seetõttu tuleb neil end kuidagi teisiti “pildile” upitada… Sealhulgas ka heade õpilaste kiusamisega – noh, kõige pehmem variant tavapärased “õpetaja lemmik”, “pugeja” jms stambid; halvemal juhul läheb asi füüsiliseks – kui mõistus üle ei käi, siis jõud ju ikka.

        Meanwhile – tublid õpivad hästi ja saavad aru, et koolis omandatakse eluks vajalikke oskusi, neil ei ole aega kedagi kiusata.

      • Ray D. Noper
        August 9, 2013

        Ma tõstan eelmise postituse juurest jupi oma kommentaarist siis siia ka:
        Sel juhul on tõepoolest kena, et ka välisrahvused on oma lastele pannud eestipärased nimed nagu Liina ja Kristel ja Viivika ja Indra ja Liis ja Merily ja Reelika…

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Super hea lugemine! Pea vastu ja jätka samamoodi! :3

  • neiu
    August 8, 2013

    Päriselt ka, kallid kaasmaalased??!!!!!!!!!!
    Misasja Mariann tegi, et teda niiviisi purete? Ütles ta midagi valesti? EI!
    Teie haiglane püüe maailma parandada läbi rumaluse õigustamise – vot see on debiilsuse tipp. Rääkimata siis neist kommentaaridest, mis süüdistavad Mallut selles, et ta on kibestunud, õnnetu jne. Miks ta peaks üldse?
    Kasvage suureks, tegelt kah. Enda arust olete hirmus targad ja andekad, aga tegelikult jätate sama rumala mulje nagu need kirjaoskamatud tibuemmed.

  • sol
    August 8, 2013

    /Ühiskond ei koosne ainult tervetest, tugevatest, tarkadest ja võimekatest. Eestis õpib igal aastal mitu tuhat last lihtsustatud õppekava järgi. On sadu düslektikuid ja düsgraafikuid. On kehvade olude tõttu hariduse ja sotsiaalsete oskusteta jäänud noori. Ka nemad tahavad suhelda, armastada, peret luua, lapsi saada – nii nagu oskavad. Nende naeruvääristamine, alandamine, mõnitamine ja nende üle irvitamine on minu arvates väga madal. Paremaks ei muutu sellest maailmas mitte midagi. Kes tahab maailma parandada, võiks nõrgematele, saamatumatele ja rumalamatele pigem delikaatselt abi ja toetust anda. Praegustel ja tulevastel lapsevanematel eriti võiks jaguda rohkem empaatiat, kaastunnet ja kannatlikkust. /

    Ma küll ise ei kirjutanud seda juttu, vaid kopisin ühe kommentaari Delfist, aga see on päris hästi öeldud.

    • Ray D. Noper
      August 8, 2013

      Maailma parandamise üks võimalusi on ka näidata nendele, kes ise millegipärast aru ei saa, kuskohas on neil arenguruumi.
      Kindlasti ei tee maailma paremaks see, kui lasta neil arvata, et kõik ongi kõige paremas korras ja midagi paremaks polegi vaja teha.

      Metsikuks läinud õunapuu viljad on mõrud…

      • Rillepiin
        August 8, 2013

        Õunapuud saab kärpida ka armastava käega (õigel ajal ja haava peitsiga kattes), mitte õitsemisajal kirvega lahmides. Kui viisakalt ja heatahtliku tooniga parandada, siis õppimisvõimelised võtavad õppust. Ülalpool olev praalimine tekitab ainult solvumist, viha ja trotsi.

      • Ray D. Noper
        August 8, 2013

        Kirvega lahmimisest jäi asi kaugele, see oli pigem pestitsiidide pritsimise moodi 😛 Võibolla ei ole väga nunnu ja öko enam, aga vahel vajalik…

      • Mutt
        August 8, 2013

        Rillepiin, ei ole nii. Olen korduvalt näinud, kuidas täiesti viisakale õigekirjaosundusele reageeritakse sõjaka sõimuga a´la “fkng keelnats misse sinu asi on kuda ma kirjuttan”.

      • Anonymous
        August 8, 2013

        Väga õige. Siin praegu just näidataksegi õnneks Mallukale, kus tal on arenguruumi. Muidu arvab, et ongi täiesti okei selline olla.

      • Ray D. Noper
        August 8, 2013

        @Anonüümne: Mul on kuri kahtlus, et enamus tuliselt reageerijaid näitab vale koha peale, täpsemalt, selle koha peale mis temal endal tuikama hakkas. Iseasi muidugi, kas on üldse viisakas käia teiste blogide kommentaarisabades oma haigeid kohti demonstreerimas, aga jäägu see blogipidaja otsustada…

      • Mi
        August 8, 2013

        Ma vahepeal tuletan meelde siin mõnele, et maailma parandamine ei peaks käima mitte lati madalamale toomise teel, kui üle ei jaksa hüpata, vaid enese arendamises. Veel 20 aastat tagasi ei olnud vaja mikrolaineahju peale kirjutada, et selles ei tohi märgi koduloomi kuivatada, praegu on see päris levinud.

      • Rillepiin
        August 9, 2013

        Ray D. Noper – suur osa täiesti väljapeetud sõnastuse ja õigekirja mõttes korrektseid kommentaare osutavad blogiautori puudujääkidele nagu 1. kinnise grupi postituste avalikule lehele välja riputamine; 2. inimeste nimede kustutamata jätmine; 3. ülbe, halvustav, solvav toon postituste kommenteerimisel; 4. oma teguviisi õigustamine väitega “aga lolle peabki peksma, kuidas ta muidu teaks, et ta loll on”.

        Viisakusega on kõikidel kommentaatoritel lood väga head. Blogipidaja jättis oma postituse avalikuks, lisas lingid sotsiaalmeediale ja avatud on võimalus kommentaare kirjutada. Tavaliselt viitab see sellele, et loo autor ootabki oma kirjutisele laiemat levikut. Nii et igasugune ruigamine teemal “kirjutan oma blogis, mis tahan” jäägu ära.

        Kuuldavasti on tegu toimetajana töötava inimesega. Kas ta oma klientidele läheneb ka samasuguse suhtumisega? Või võib laia kaarega lasta ainult arvutiekraani taha varjunult, võõrastele inimestele, selja taga?

      • Ray D. Noper
        August 9, 2013

        Mulle tundub, et ma pingutasin metafooritsemisega pisut üle. Palun vabandust segaduse tekitamise pärast.
        Kogu idee, mida ma üritasin väljendada, oli ikkagi, et – kuigi kommentaatorid on väljenduses (enamasti) (küllaltki) viisakad, siis kas on õige tulla teise inimese blogi kommentaarisappa ja hakata seal vinguma valutavate kohtade pärast – inimeste poolt, kelle pihta blogiomanik pole “löönudki” ?

        Muidugi võib jätkata kaeblemist nagu igivanas anekdoodis, et “siin toas ei saa ju elada, kui ma kapi otsa ronin, näen ma vastasmajas asuvas saunas paljaid inimesi..” (ehk siis: tulin spetsiaalselt siia blogisse, et lugeda midagi, mis mind pahandab – ja selle üle virisema)

      • Rillepiin
        August 10, 2013

        Ahsoo, et kiita võib, aga kritiseerida mitte? Ma tulin siia lugema nagu kõik teisedki, kes ühel või teisel moel said lingi soovitusega “Loe, issand kui naljakas!!” Lugesin, ei leidnud, et on naljakas. Leidsin hoopis, et on ebaeetiline ja pidasin eriti blogiautori eneseõigustust lugedes vajalikuks teda teavitada, et tema teguviis on minu arvates lubamatu päris mitmel põhjusel. Pärast on tekkinud juba sellised arutelud nagu näiteks Sinuga, mille pärast ma siia tagasi olen tulnud. Ma pole lugenud ega kavatse ka lugeda autori teisi postitusi.

        Ühtlasi leian, et iga inimese kohus humaansuse ees on vastu seista alandavatele käitumistele ja sõnavõttudele. Minu jaoks on blogipostitustest veel hullem lugeda, kui palju on neid, kes taolise ilkumisega kaasa kaagutavad.

        Kuuldavasti on emade grupp nüüd suletud. Küsiks retooriliselt: mis oli sellest kõigest kasu? Teatud inimesed said kõvasti haiget ja pasaämbri pähe, üks punt lolle said kõhutäie hirnuda, üks keskpärane blogipidaja sai kuulsust ja lugejaid juurde. Kas tsiteeritud emad jooksid raamatukogu läbi lugema ja õigekirjareegleid tuupima? Mis täpsemalt sai maailmas paremaks nende postituste läbi? Õige vastus on: mitte midagi. Need postitused sünnitasid ainult negatiivseid emotsioone. Ühed on jätkuvalt veendunud, et lolle peabki peksma ja veel kõvemini ja kultiveerivad sama suhtumist oma lastesse. Teised on avaliku irvitamise hirmus veelgi enam agressiivsed vigade parandamise suhtes ja kultiveerivad sama suhtumist oma lastesse. Ma ei ole kunagi näinud, et mõnitamine ja alandamine aitavad kaasa kvaliteedi tõusule.

      • Rents
        August 10, 2013

        Ei saa mitte mainimata jätta, et neid õunapuid ju ainult õitsemisajal kärpida saabki – sellised hakkavad ju 14aastaselt juba paljunema, elu ongi üks pidev õitsemisaeg.

      • Hmm
        August 11, 2013

        to Rillepiin
        “Ahsoo, et kiita võib, aga kritiseerida mitte?” – Võib ikka kritiseerida, seda ju tehtigi, mis sa enam kiunud 😉
        “..üks punt lolle said kõhutäie hirnuda..” – Käitu mu sõnade, mitte tegude järgi jah? Ilgud ja annad hinnanguid siin samuti.
        “Mis täpsemalt sai maailmas paremaks nende postituste läbi? Õige vastus on: mitte midagi.” – Vale! Anti ju mõnedele spetsiifilistele küsimustele irooniavormis vastus, küsi arstilt, vastava eriala spetsialistilt, mitte FB’s suvalistelt inimestelt. Väga-väga oluline info mille peale ei paistnud seal mitmed tulevat.
        PS. Su endagi komment on sarnaselt ülbevõitu ja kõiketeadev 😮

  • Andra
    August 8, 2013

    Puhas kuld taaskord. Lugesin su postituse eelmisel korral juba läbi, aga täna olin seda puhtast huvist sunnitud uuesti tegema, sest nägin kommentaaride arvu. Lugesin need ka uuesti läbi.
    Ja noh, mis ma ikka öelda oskan. Nii palju, kui on inimesi, nii palju on arvamusi.
    Eks ikka on kriitika teretulnud, aga fakk, blogi omanikku sa sõimama niisama lihtsalt ei tule. Kes veel ei tea, siis keskmine eestlane on “üle keskmise” sakrastiline – nii on ja jääb see minu tutvusringkonnas, nii on see minuga ja mul on siiralt hea meel, et nii on ka Malluga.
    Tehke silmad lahti ja mõistke nalja ka, kõik ei pea kogu aeg vastu si**tumist käima; see, et Mallu o m a blogis o m a arvamust avaldab, on igati normaalne? Või ei?
    Peaks enne ‘postita’ nuppu vajutamist üle lugema, ja siis veel, ja siis veel tolerantsusfiltri ka peale panema, et jumala eest keegi solvatud või mõnitatud ei saaks?
    Suck it up, me oleme kõik suured inimesed siin. Olgugi koolis mõnitatud või mitte 🙂

    • Rillepiin
      August 8, 2013

      Keegi ei keela avaldada oma arvamust konstruktiivselt, aga selline lahmine on labane, alandav ja absoluutselt huumorivaba. Mürki on siin küllaga, jah, seda küll. Eriti nõme on jätta reaalsete inimeste nimed eemaldamata, et sapp oleks ikka hästi ja avalikult adresseeritud.

      Kui blogiautorit ei huvitaks laiem populaarsus, siis ta ei produtseeriks oma üllitisi paroolivabas veebis. Milleks siia veel sotsiaalmeedia lingid, kui tegu on ainult endale mõeldud postitusega? Tema tänane järgmine postitus on näiteks parooliga kaitstud, ilmselt mõeldud ainult lähedastele ja/või mõttekaaslastele. Aga eilne on vaba kõikidele lugemiseks, seega ka levitamiseks ja arvustamiseks. Kui kirjutad avalikult ja jätad lahkesti lahti kommenteerimisvõimaluse, siis kannata ära, et su arvamus kõikidele ei meeldi või kui koguni leitakse, et sa ise vajad ravi.

      Siin ja eelmise postituse all on korduvalt viisakalt põhjendatud, miks blogi autori postitused päris mitmete inimeste õiglus- ja/või eetikatunnet riivavad. Kui aru ei saa, siis tuleb peeglisse vaadata – vajalik ajukurd on ilmselt puudu. Väike vihje, et küsimus ei ole üldse kirjaoskamatuse kaitsemises.

      • IRW
        August 8, 2013

        Ja tänu taevale, et paroolivabalt lambaid mõnitada võttis. Naer on ju terviseks!

      • Kirjaoskamatu :)
        August 9, 2013

        Kui õige jutt 🙂

  • Gät.Lin
    August 8, 2013

    Ma saan juba teist päeva kõhutäie naerda!! Inimestel pole muud teha kui kõike isiklikult võtta 😀

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Kes nii äksi täis lähevad sellest ju tunnevad ennast kuidagi puudutatuna. Igal juhul on see blogi just see mida ma iga tunni tagant refreshi, sest mulle kohutavalt meeldis kuidas Mariann kirjutab. Lihtsalt pole kahju head sõna öelda. Oled üks ägedamaid inimesi üldse ! Ja tõesti väga vaene väike Mari, sünnib emale kes julgeb öelda välja oma nime alt seda, mida paljud mõtlevad. Aga sellised need eestlased on, väga julged kõike maha tegema.
    Jõudu ja sama kirevat elu edaspidiseks !

  • mirtsu
    August 8, 2013

    Jumal tänatud, et keegi teine veel arvab, et see grupp kubiseb, vabandage väga, idiootidest..kui sul on lapsel palavik, siis lähed arsti juurde, mitte ei lalise favebookis. Kirjavigadest ei hakka üldse rääkima… JA NEID TULEB VEEL JUURDE, SEST NAD PALJUNEVAD..OU LORD

  • kristiine,4 aastase tütre ema
    August 8, 2013

    Väga naljakas oli! 😀 Aitäh selle huumori eest.

  • IRW
    August 8, 2013

    Hea järg veel paremale algusele, keep up the good work!!

  • Anu
    August 8, 2013

    Loen su blogi ja mõtlen, et keegi ka julgeb selle kõik välja öelda. Jumal tänatud! Üritasin lugeda ka kommentaare eelmisest ja sellest postitusest aga viskas kopa ette, mingid läilad jahuvad emaarmastusest ning mõnitamisest. Lihtsalt muuseas lisan, et lapsele ON KÜLL oluline kirjaoskaja vanem, sest kuidas tema muidu oma sihid seab? “Emme armastas mind palju ja ma elatun sellest armastusest elulõpuni?” Nii ta ikka ei ole, lapsele on eeskujuks siiski vanemad ja kui need riietavad tibusid ja veavad kuuski ning ei pöördu lapse haigestumisel tohtri vaid facebook’i poole, siis vabandust aga sellel lapsel ka mingit erilist sotsiaalsust selles ühiskonnas ei saa olla.

    Ja siis ütleks veel, et kuradi lambad, ka seksuaalselt peab haritud olema, mitte, et pauk ja asi ants, nüüd hakkan riigilt raha rookima.

    • Ajatu
      August 9, 2013

      Nõustun Anuga täielikult! 🙂
      Seksuaalne harimatus kipub vist üldise haritusega võrdsustuma, sest ikka on ju teada, et lollid teevad lapsi- üldjuhul üsna noorelt ja ikka hulgi! Seega jäävad vajaka haridus ja töökogemus, tekivad laenud, võlad ja eks viimaks tuleb ka aeg taas uus beebi teha, et oleks mõnda aega lapseraha, mille peal edasi rebida.

      Teate ju isegi, et tõendeid sellest kõigest leiab saadetest “Võsareporter” ja “Kodutunne”.
      Need saated näitavad teise Eesti elu kogu oma kirevas ilus!

      Ja mida me siis sellistelt emmedelt ja peredelt ootame?
      Just neid samu “tra misse sinu asi on kuis ma kirjutan” kommentaare!

  • kahtleja
    August 8, 2013

    no jaaa, Yess-Yess, et leidsid kellegi, kes on lollim? Ja mis suur rõõm see siis on?

  • Liina
    August 8, 2013

    Ma ei tea, kui keegi küsib midagi sellist nagu “Agleh kassahkellateadvääh?”, siis normaalne inimene ütlebki, mis kell on ja ehk soovitab heatahtlikult normaalselt rääkima õppida, mitte ei ütle talle, et “kuule, mine pane ennast põlema, kui normaalselt rääkida ei oska”.

  • Rillepiin
    August 8, 2013

    Lõpetuseks tekkis mul üks õel küsimus blogipostituse autorile: miks rünnata noori emasid, kellel tõesti on hormoonid sassis, pea pulki täis ja muud segavad faktorid? Miks mitte pista rinda tõelise uudismaaga – mine mõnda tehnika- või autofoorumisse ja hakka seal samamoodi arvustama! Noored elujõus mehed, parimas õppimiseas, pole segavaid faktoreid rasedushulluse ega tittede näol!

    Tuletab kangesti meelde FB-s nähtud pildiallkirja: organisatsioonid nagu PETA jne seisavad karusloomade õiguste eest sellepärast, et palju kergem on ahistada karusnahas rikkaid naisi kui üleni nahka ja metalli riietatud mootorratureid.

    • Ray D. Noper
      August 8, 2013

      Vähemalt tehnikafoorumites toimub sageli sisemine puhastamine – lolluse demonstreerijal tehakse omade poolt “nahk tuliseks”, nii et tolmab 😛
      Lisaks, õigekirja osas, vähemalt ühes ilmselt Eesti populaarseimas tehnikafoorumis parandab foorumitarkvara ise automaatselt mõned tüüpvead suurelt ja häbistavalt punaselt ära 😛

    • IRW
      August 9, 2013

      Kas kodanik rillepiin on muidu kursis, mis nahka motomeeste riiete valmistamisel kasutatakse? Püha lihtsameelsus see copy-paste oskus ikka. Aga kaagutama muidu kõva tegija. Loeks artikli läbi ja mõtleks kaasa, ei. Kõiki artikleid lugedes piirdume pealkirjaga? 🙂

      • Ray D. Noper
        August 9, 2013

        Ära muretse, see on lihtsalt vana hea retooriline võte vastaste neutraliseerimiseks – “kui sa kõike korraga ei suuda ära teha. ära parem tee midagi” 😛
        Vt. ka katoliiklaste hala, et preestrite pahategudest räägitakse kogu aeg aga mullade kohta ei räägi keegi jms.

      • Rillepiin
        August 9, 2013

        Ära muretse, Rillepiin on väga hästi sellega kursis, mis nahka motomehed kasutavad. Loomad on loomad ja nahk on nahk.

      • Rents
        August 10, 2013

        Rillepiin tundub vähe mustvalge maailmapildiga olevat. Minu jaoks on suur vahe, kas kasvatakse looma ainult tema nunnu kasuka pärast või kasvatakse looma nagunii söögiks ja kõik, mis tal on, läheb kasutusse ja midagi ei lasta raisku.

  • rinx
    August 8, 2013

    Minu uus iidol 🙂 Pole vast tükilajal paremat kirjatükki lugenud, kui see siin. Viis pluss!! Peaks kirjutama raamatu 🙂 Kui kogutakse kokku laste ütlemised, siis miks mitte koguda kokku sellised “ütlemised”, laused, jutud juures, nagu Fbst välja toodi. Kõigil pole arvutit, et ennast sellise geniaalsusega kurssi viia 🙂 (Y)
    Edu edaspidiseks 🙂

    • loll raamatulugeja
      August 9, 2013

      Luba küsida, mida sa üleüldse loed, kui see siin on parim kirjatükk üle hulga aja? Kas ma lugesin õigesti ikka või? Kas teiesugused nimetavad nüüd ennast targaks ja tunnevad ennast mäekõrguselt üle olevat neist emadest seal foorumis?
      Selline ongi siis meie tulevik, tõesti õudne!

      • rinx
        August 9, 2013

        Kas Teie arvates võrdub kirjatükk kohe raamatuga? Hmm…Huvitav.

  • Kaur
    August 8, 2013

    Üheainsa sissekandega on blogi lugejaskond tuhat korda kasvanud. Ja omavahel kaklema läinud. Ühtede arust on labasus labane. Teiste arust on lollide üle irvitamine sobilik ajaviide. Teisi on selgelt rohkem kui esimesi, seega autorile ja Naistelehele puhas võit.

    Minu arust on mõnitamine ALATI labane, ja pole mingit vahet, mida või miks mõnitada. Ja mul on kurb, et huvitavana tundunud blogi autor end sellisel viisil avas.

  • LionRat
    August 8, 2013

    Tubli! Väga hästi kirjutatud. Edu!

  • eh
    August 8, 2013

    Pole see midagi niisama lihtne blogi – sama jutt on ka Delfis üleval http://naistekas.delfi.ee/rasedus/beebiblogi/beebiblogija-sattus-emmede-facebooki-kommuuni-kas-sellised-kasvatavadki-uusi-inimesi-appi.d?id=66558002

    Mulle isiklikult tundub, et kirjutaja on kogu elu vaevelnud oma rumalusest tingitud kompleksi käes ja on nüüd rõõmus, et suutis ennast “kavalusega” möllida kinnisesse gruppi, kust leidis lõpuks veel rumalamaid inimesi.

    • loll raamatulugeja
      August 9, 2013

      Hästi öeldud! Ometi kord leidis veel rumalamaid. Ja tõusis sellega koguni kellegi iidoliks, nagu eelpool näha.

  • Anonymous
    August 8, 2013

    Mul tuli järgmine mõte seda kõike lugedes. Tibuemmed ei saa ju oma probleeme esiteks googledada, sest kui nad oma probleemid sellise õigekirjaga google’isse kirjutaksid, siis nad sealt vastuseid ei saaks.

  • Anonymous
    August 8, 2013

    okei, ma ei taha kirjutada mingi kurja sisuga kommentaari praegu. aga tõesti, osades gruppides on tekkinud nii hea õhkond, kus on oma seltskond ja inimesed teavad üksteist isiklikult ka. Loomulikult nad küsivad väiksemate probleemide osas nagu sõbraltki, kas tal on äkki kunagi ka nii olnud, ega ta juhuslikult ei oska arvata mis olla võiks. Loomulikult kõik ei ole arstid. aga usun et kujutad ette kui raske on otsida varjatud sümptomeid lapselt, kui pealtnäha on vaid palavik. seal võib olla mitu erinevad põhjust ja erinevatel haigustel on erinevad sümptomid(arvan et teadsid seda isegi). kui sulle pakutakse välja millega võib tegu olla saad erinevaid võimalusi kaaluda. palavik võib tulla ka hammastest. ja minna erakorralisse sellepärast et lapsel hambad tulevad on natukene tobe.
    Selleks ei pea olema isegi NOOR ema, et mitte osasi asju teada ju. Lihtsalt mõtle mis tunne oli nüüd nendel postituste kirjutajatel tulla ja lugeda seda, et ta on kirjutanud hellitavalt oma lapse kohta “tibu” ja nüüd ta satub megapopulaarse üpriski mõnitava postituse osaks. lihtsalt kuna ta kutsub oma last hellitavalt “tibuks”. Küllap paned enda lapselegi mõne hüüdnime, või kutsud teda teistmoodi, ja ei tekita head tunnet ju kui keegi su välja naerab sellepärast…. saan ka sinu jutu põhimõttest aru ja mingis vaatenurgas võib see tõesti olla veidi vaimukas. aga emana, ei saanud küll aru miks ühegi postituse üle naerma oleks pidanud.

    • Rillepiin
      August 9, 2013

      Ma olen Sinuga absoluutselt nõus!

  • Merily M (@Twitrimerca)
    August 8, 2013

    Ma ei kannata ka järjepidevaid grammatikavigu…point taken..Aga, mis püha blogija sina oled, et võid hakata teisi kritiseerima ja “tarka panema”? Mis lehmad, mis “noored emmed” jne..mis sildistamine, ironiseerimine ja targutamine? Ei ole siin mingit huumoriprismat. Las nad olla ja ole ise ka.

  • Tudeng
    August 8, 2013

    Naljakas tõesti.
    Merily K***
    Kui vanale lapsele sarvekesi pakute ilma purustamata, sööb kellegi põnn?

    Ma jälle ei saa midagi aru. Mis sarvekesi? Loomasarvi? PURUSTATUD LOOMA SARVI? Mida inimesed küll oma lastele söödavad?

    Kust otsast see “ülimalt naljakas”, “vaimukas” ja “humoorikas” oli? See blogija vastus on täiesti välja imetud pastakast, sest küsimus on täiesti arusaadav. Keegi oli ka välja toonud selle, et sarveke tähendabki sarvesaia. Äkki ma peaks nüüd blogija üle parastama, et ta seda ei tea? Tulgu need samad selle blogi ülistajad siis ka naerma. Tõeliselt vastik kui inimene ei oska sotsiaalselt käituda. Ma siiralt loodan, et ühelgi inimesel, kes kirjatüki pärast rõõmu tunneb, järglasi pole. Nii kandubki tüüpiline kiusajalik suhtumine edasi. Blogija on jätnud endast 12 a ülbikust pubeka mulje.

    • Kirjaoskamatu :)
      August 9, 2013

      Jällegi üks väga asjalik ja tabav kommentaar 🙂

    • Tudengile
      August 9, 2013

      Mis mõttes sarveke siinses kontekstis sarvesaia tähendab? Täitsa naljanumber kui enesekindlalt siin mõned sarvekesi saiaks peavad 🙂 Sarvekesed on sarvekujulised makaronid! Makarone saab purustada, aga mismoodi sa siis saia purustamist ette kujutaksid? Kui vaja lapsele sarvesaia anda, siis ei räägita mitte purustamisest (kujutan ette, kuidas keegi hakkab saia kahvliga nüsima :)), vaid saia tuleks leotada, et ta lapse jaoks piisavalt pehmeks läheks. Nagu näha, on meil täna uus põlvkond noori, kes tõepoolest ei saa aru, mis on sarveke, kuna sellele on tekkinud sarvesaia näol konkurent 🙂 Nii, et peaks tõesti end selgemalt väljendama kui tahad küsida, kas peaks lapse jaoks makarone purustama.

    • Triin
      August 9, 2013

      Interneedus abiks ikka: “sarveke[ne] ka: sarvmakaron”

  • E.V
    August 8, 2013

    Antud FB-i gruppi enam vist ei ole. Ütleb: Vabandame, see lehekülg ei ole kättesaadav. Kasutatud link võib olla vigane või see leht on eemaldatud.

  • miskae
    August 9, 2013

    Sinu järgmist postitust kommida ei saa, sestap kommenteerin siis siin samas sealt kopeeritud lõiku: ” Aga samas usun ma ka, et ma ei lähe kõige sellega kuskile foorumisse lolli mängima.” Ei taha üldse halvustavat ega üldse mingit hinnangut anda, aga Sa oled ju üsnagi detailset rasedusest rääkivat blogi pidanud, päris palju oma muresid kurtnud, nõu küsinud, ka suhete üle emaga oled mõningal määral kaevanud, nagu mu subjektiivne mälu ütleb. Ei usu küll, et palju muutub, kui lapsuke ilmavalgust näeb, Rohelise kaka üle kurtvad postitused on kõigest aja küsimus, vabanda väga 🙂 No muidugi`st teed Sa seda kõike paremas õigekirjas, aga see on rohkem vormi kui sisu küsimus.

    • loll raamatulugeja
      August 9, 2013

      Kuid mitte väga palju paremas õigekirjas.

  • sol
    August 9, 2013

    Ray d Noper: “Küsimus ei ole rumaluses, küsimus on selles, et kooliharidus on ilmselgelt mõnel mööda külgi maha jooksnud, ja see on kaasaegse kooliprogrammi juures puhtalt oma valiku küsimus. Päriselt. Ja selliste üle võib samamoodi irvitada kui nende üle, kes oma päevi poe taga Sarvikut libistades mööda saadavad ning kelle saatuses kõik teised alati süüdi on – ehk siis, täiega ja õigustatult.

    TL;DR: inimese valikute üle irvitamine on õige teema”

    Tegelikult on väga palju inimesi, kellele põhi-või algharidus jääbki vaimseks tippsaavutuseks ning kes iial õigekirja ei omanda, aga see ei ole inimese oma valik. Vaata, kui vaimsed võimed on nigelad, siis õppimine ei paku huvi, sest me keegi ei tunne huvi asjade vastu, mis käivad ilmselgelt üle jõu.
    Mõnitamise abil on aegade jooksul üritatud ravida igasuguseid asju, nt. lühinägevust (prillipapa, prillmadu), füüsilisi iseärasusi (küürakas, kõõrdsilm), viimase ajani usuti mõnitamisel olevat raviv toime enureesile ja depressioonile.
    Tegelikult ei muutu rumalad inimesed sellest targemaks, kui nende rumalust mõnitatakse. Kui vaimselt vähevõimekaid inimesi mõnitada, siis tekib sotsiaalne tõrjutus, nad tõmbuvad isekeskis kuhugile ühiskonna äärealadele selle asemel, et osaleda ühiskonnaelus ja sattuda aegajalt ka kuhugi arendavamasse keskkonda.
    Nt. kui mõni vaimselt vähevõimekas ema saab mänguväljakul tarkadelt ja edukatelt emadelt mõnitada, siis edaspidi ei lähe ta oma lapsega enam mänguväljakule. Tema laps mängib edaspidi agulihoovis tühjade viinapudelite ja süstalde keskel. Või kui mõni noor ja loll “tibuemme” saab mõnitada oma arstilt, siis väga tõenäoliselt ta edaspidi väldib üldse lapsega arsti juurde minekut. Nii et üsna silmakirjalik on väita, nagu toimuks lollide üle irvitamine ainuüksi õilsast soovist neid aidata ja maailma paremaks muuta.
    See ei ole eriti hea, et vaimselt vähevõimekad inimesi tõrjutakse ja mõnitatakse. See toob kaasa getostumise ja eraldumise ning lõpuks imestabki mõni tark ja haritud naiivitar, et “Issand, selliseid inimesi on ka olemas või?”

    • Ray D. Noper
      August 9, 2013

      Võibolla ma olen naiivne, võibolla mul on vedanud, aga… vist pole mul kordagi olnud võimalust näha kedagi, “kellele põhi-või algharidus jääbki vaimseks tippsaavutuseks ning kes iial õigekirja ei omanda” (jätame siinkohal kõrvale mõningaid kroonilisi tõbesid või sündroome põdejad, eksole). Alati on olnud motivatsioonipuuduse põhjuseks kultiveeritud suhtumine, et “miks minna raskemat teed, kui saab ka ilma”. Sest, noh, tulevik, see on kaugel, milleks selleks valmistuda, eksole ?

      Tänapäeva gümnaasiumiprogramm on nagunii nii lihtsaks aetud, et piisava motivatsiooni korral selle mitte läbida suutmine viitab meditsiinilisele probleemile. Kooli lõpetamine aga niimoodi, et midagi külge pole jäänud, on küll puhtalt inimese oma viga – jällegi see “lihtsama tee” teema. Needsamad “Emmed :)” kes ilmselt elementaarset matemaatikat ja emakeelt koolis selgeks ei saanud kultiveerivad seda suhtumist edasi – “mis mõtet on koolis pingutada, mina sain ilma hakkama”.

      Mul on tõenäoliselt õnne mitte näha seda aega, kui selliste “emmede :)” sedasi “kasvatatud” “tibukesed” valimisikka jõuavad. Teistest on kahju.

    • Teadusemees
      August 12, 2013

      “Tegelikult on väga palju inimesi, kellele põhi-või algharidus jääbki vaimseks tippsaavutuseks ning kes iial õigekirja ei omanda, aga see ei ole inimese oma valik.”

      Küsimus ei ole põhihariduse jäämises ainsaks hariduseks. Kirjutama õpitakse juba algklassides ja hiljemalt teise või kolmanda klassi õpilane peaks juba olema suuteline kirjutama lauseid, millel on olemas algus ja lõpp ning kirjavahemärkidest vähemalt punkt. Kui kolmanda klassi õpilane kirjutaks sellist seosetut debiilset möga nagu need tibuemmed seal, siis oleks juba alust kahtlustada teda arengulises mahajäämuses. Aga need on seal täiskasvanud inimesed, kes muuhulgas kasvatavad lapsi. Tekib mure, et kas nende laste elu äkki lausa ohus ei ole nii lollide vanemate käes? Kui arsti poole pöördumise asemel Facebookist abi otsitakse, siis võib karta, et on küll.

  • Tulihing
    August 9, 2013

    Tegelikult nagu ikka nautisid küll seda mõnitamist,sest keegi ei mõnita kedagi niisama.

    Mõnitamine on madala eluvormi tunnus, inimeste maailmas, loomade kohta ei ole kuulnud, et midagi nii haiget eksisteeriks.

    See on inimese tunnus, kes tunneb tohutut üleolevust ja samaaegselt parajat annust sadismi, et endast nõrgemale/rumalamale/vms liiga teha, et ta teiste ees alasti kiskuda (halloo! tegemist oli suletud grupiga, keegi ei käinud su nina all oma kirjaoskamatusega liputamas, sa ise ronisid sinna!).

    Sa ei ole veel ema, see ei tähenda, et sa 2 kuu pärast sünnitad. See hormoonimöll, mis sinu senist arusaama elust muudab, see ootab sind veel ees ja selle ees oled võimetu. Su maailm, enesekesksus, empaatiavõimetus, tahtmatus ümbritsevat mõista – see kõik saab paraja koguse hoope, ole valmis oma sõnu sööma.

    PS! Peale selle esines loogikavigu ka ohtralt. See, et klaasis on vesi ja vaalad vees elavad, ei tähenda, et vaalad klaasis elavad! Mõtle sellele.

    • Ray D. Noper
      August 9, 2013

      “Mõnitamine on madala eluvormi tunnus, inimeste maailmas, loomade kohta ei ole kuulnud, et midagi nii haiget eksisteeriks.”
      Vähe oled kuulanud siis. Vareslased, delfiinid, mõned kaslased, inimahvid…

      • Tulihing
        August 10, 2013

        Viidet kõigile mainitutele, et tegemist on MÕNITAMISEGA.

  • Jaanika
    August 9, 2013

    Küll sa oskad hästi faktid inimestele välja tuua ja nii hästi lahti seletada. Lihtsalt nii nii meeldiv oli praegu seda lugeda siin. 5+

  • A.K.
    August 10, 2013

    Olen viimasel paaril päeval seda blogi ja siinseid postitusi-kommentaare lugenud vaid sportlikust huvist. Eelkõige, et näha vastukaja, on olnud põnev.

    Esimene kivi visatagu selle poolt, kes patust puhas! See on üks hea ütlus, mida mulle selle natukene religioosset hõngu kõrvale jättes meeldib kasutada. Käesoleva blogi autoril puudub minu meelest alus teisi inimesi kirjaoskamatuses ja rumaluses süüdistada. Nii palju kui olen neiu Marianni blogipostitusi lugema juhtunud, ei ole ka tema mulle just maailma kõige intelligentsema ja kirjaoskajama inimese muljet jätnud. Lugedes nüüd, et tegemist on toimetajana töötava neiuga, olen ma kergelt üllatunud. Eneseväljendusoskus on siiani jätnud üsna kesise mulje, sõnakasutus ei soodusta lugemist jne. Ometi ei ole ma sellele enda arvamusele tuginedes avaldanud ühtki kirjutist blogija intelligentsuse kohta või kasutanud seda arvamust tema mõnitamiseks.

    Et tema postitus, mis puudutas noorte emade gruppi Facebookis, oli alandav ja labane, ka oli tegemist isikuandmete kasutamisega luba küsimata, on tõsiasi. Asi millest ma aru ei saa, kus siin nähti huumorit või sarkasmi? See oli tühipaljas katse ennast upitada ja end paremana esitleda. Ka selle kirjatüki avaldamine näitab teatavat taset. Kui Mariann on selle postituse avaldamise tõttu enda üle uhke, siis nii ongi õige. Sellest hoolimata ei pea ühiskond tervikuna taolist jaburust heaks kiitma ja kaasa irvitama. Mina ei viitsi, mina ei näinud selles käkerdises ei huumorit ega sarkasmi, mina mõtlesin terve lugemise aja, et miks ta küll end neist paremaks peab?

    Kahju, et sina, Mariann, enne oma lapse sündi täiskasvanuks ja empaatiliseks inimeseks ei saa. Näib, et sinust saabki täpselt samasugune “püha lehm”, kes ütleb, mis sülg suhu või näpud klaviatuurile toovad, ilma tagajärgedele mõtlemata.

    • mang
      August 10, 2013

      +1

      tabavalt öeldud.

    • Rillepiin
      August 12, 2013

      Olen Sinuga täiesti nõus!

  • Pole
    August 10, 2013

    Oh kui vahva, et üks arvamusavaldus sellist põnevust tekitab.
    Mind kirjavead üldse ei eruta, kuid lokkavat rumalus on üsna huvitav. Eks sellistes gruppides nagu need “emmed” seal on üsna mitmeid kes on liiga noorelt emaks saanud, kelle ema on noorelt emaks saanud ja kelle ema ema on ka noorelt emaks saanud. Isad on neil kas puudu või mitte just erilist isaeeskuju näidanud. Maailmapilt on lihtsalt teine. Nad on kasvanud sellises keskkonnas ja ei tea, et nad peast väheke lihtsad on. Ma leian, et artiklid ei olnud idee mõttes midagi halba. Sellised inimesed on ka meie ümber ja loomulikult võib nendest kirjutada. Samas ma arvan, et artikkel oli kohati natukene üle pingutatud ning oleks võinud ehk veidi pehmema huumoriga olla. Need “lihtsad inimesed” ei kao mitte kuskile, probleem on sügava kui tundub ja ei tulene ainult mitte neist endast.

  • Mina tean TÕDE
    August 11, 2013

    Facebooki grupp on ideeliselt samasugune nagu kohvikus laudkond. Kuigi kohvik on avalik koht, kuhu igaüks saab sisse astuda (nagu Facebook´gi), otsustab iga laudkond ise oma reeglite üle. Kui kõik laudkonnas (grupis) osalejad leiavad, et nad eelistavad slängi kasutada, siis on neil selleks täielik õigus ja laudkonnaga (grupiga) liitujad peavad seda aktsepteerima või mitte ühinema konkreetse laudkonnaga.
    Ühes varasemas postituses jäid autorile ette jällegi rasedad naised ja ta soovitas neil aborti teha, sest nii lollid ei peakski lapsi saama. Siin võiks tuua paralleele Kolmanda Reich´iga, kus samuti steriliseeriti mittesobivaid naisi. Keegi on nimelt leidnud (autor, Hitler jne.), et tema teab TÕDE ja kõik, kes kriteeriumitele ei vasta või on autoriga eriarvamusel, on rämps ja kuulub hävitamisele. Autori mõte, et lollid ei peaks järglasi soetama, sobib natside poolt propageeritud eugeenikasse. „Madalad“ geenid ei tohi järglasi tuua, sest see rikub rahva puhtuse. Need, kes ei pea õigeks tavapesupulbriga beebi pesu pesta (äkki on lapsel allergia?), peavad aborti tegema, et autori puhast rahvast (kes pesevad beebi pesu pesupulbriga) mitte määrida. SEST AINULT AUTOR TEAB TÕDE.

  • Jaana
    August 12, 2013

    Kõigega mis Mallu kirjutab olen enamjaolt nõus. Aga ainuke asi mis nii jubedalt silma hakkab lugedes on need Inglisekeelsed laused. Kui selle ka ära kaotaks, oleks ilus Eestikeelne tekst. Ja silmale parem lugemine. Ise töötan firmas kus ärikeeleks on Inglisekeel ja tean kui raske on vahest emakeelt sellest eraldi hoida. Aga peab, sest muidu on kõik varsti pudru ja kapsad. Mis eeskuju see meie tulevastele oleks?

  • Hanna Allsaar
    August 13, 2013

    You go girl!!!

  • Marg
    August 13, 2013

    Nagu oleks foorumis liiga rumalaid küsimusi küsides ja kirjavigasid tehes õige tegu postitajaid mõnitada – ning sellega veel uhkustada. Ja üllatav, et on palju inimesi, kes seda heaks kiidavad ja normaalseks peavad – nad peaks tõsiselt peeglisse vaatama. Natuke nagu ask.fm portaali moodi enese väljaelamine ja inimeste lahterdamine.. Meeldis ühe kommenteerija väljend, et mõnitamine on madala eluvormi tunnus.
    Ega rumalatena tunduvate küsimuste küsimine tähenda, et inimesel on midagi viga ja ta peaks kohe paika panema, et ära kunagi enam sõna võta ning teinekord igaks-juhuks parem ära küsi kui kahtled, et teema võib liiga lihtne olla. Ja sõbraga Skypes rääkides ei kasuta ju ka täiuslikku õigekirja?

    Ühe asja eest ainult plusspunkt – et see teema (mis sest et mitte kõige õigema) üles tõsteti ning siin kommentaariumiruumis arutada lubatakse (selle eest aitäh blogi autorile) – varsti saab hakata siia reklaami müüma. Hiljutine enesetapujuhtum tänu küberkiusamisele võiks kõiki mõnitajaid korra maa peale tuua – natuke empaatiat võiks ju ära kuluda ning enese väljaelamiseks on ka teisi võimalusi peale internati.

  • Päike
    August 14, 2013

    Nojah, mul ikka on kahju neist kellel pole vedanud ja koolitarkust omandada suutnud. Ei pea neid tarkadest halvemaks ega paremaks.
    Kas siis ka poleks mitte igav kui kõik ühesugused targad või rumalad oleksid, poleks ju millegi üle jahuda siin.
    Õige, tähelepanu peab sellele pöörama. Austus teiste vastu võiks olla.. Aga selline mõnitamine ja teiste rumaluse üle naermine tekitab nõiaringi ja ei tekigi mingisugust austust.
    Miks mitte otse rumala küsimuse alla kirjutada oma arvamus, paranda kirjavead ära ja lugu laheneb võibolla veidi teises valguses.

  • E.
    August 14, 2013

    Sellist mõnitamis viisi kasutasin ma viimati umbes 6ndas klassis.Aga kes endaüle nalja ei mõista ,ei tohiks ka teiste üle naerda.
    Minumeelest oli su huumor küll veidi labane .Aga teinekord ehk tuleb paremini välja.
    Samas olen ma sinuga sama meelt ,et tervise mured tuleks arstil üle lasta vaadata .
    Olen ise ka beebikommuunis ja tõttöelda on päris tore jagada kogemusi ja muresid.Isegi kirjaoskamatutega . Neid näpukaid on nii või naa pidevalt.
    Mõnusaid viimaseid heaune nädalaid ja jaksu pooldumiseks Mallu !

  • Airi
    August 21, 2013

    Keegi kirjutas kommentaari: “Ja sõbraga Skypes rääkides ei kasuta ju ka täiuslikku õigekirja?” Mina kasutan ka Skype’s rääkides korralikku õigekirja, üritan igatahes, nii hästi-halvasti kui oskan, ilma kõrghariduseta jne. Leian, et keele puhas kasutus on austus nii eesti keelele kui meie rahvusele ja päritolule. Seetõttu leian ka Mallu postituse igati õigustatud olevat, ta ei mõnitanud emasid ega probleeme vaid just rumalust! Lihtlabast rumalust! Ma ei saa aru inimestest, kes õigustavad halba õigekirja ja veel raseduse, hormoonide möllu ja lapse pärast muretsemisega? Mul on kaks last, ei ole ühelgi hetkel läinud nii lolliks, et ei suudaks enam arusaadavalt kirjutada! Ei raseduse ajal ega ka hiljem. Ka arsti juures, kuhu on mitmeid kordi vaja olnud minna, olen suutnud ennast selgeks teha ja abi saada! Lugesime mehega mõlemad nii teksti ennast kui kommentaare ja lihtsalt ei mahu pähe, kui palju on neid, kes otseselt ründavad blogipidajat rumaluse mõnitamise pärast kui ka neid, kes kaitsevad sellist kõnepruuki? Hirmutav, olen nõus blogipidajaga…

  • Mõrtsukjänes
    August 29, 2013

    Kasut
    Huhh, lugesin selle ja eelmise postituse ja kõik kommentaarid läbi, palju mõtteid tekkis. Kuigi mina olen just see, kel tavaliselt nõrkadest ja väetitest kahju on, siis seekord absoluutselt mitte. Ma ei saa aru, millist pilti endale “noori emasid” kujutades silme ette joonistatakse. Väike armas jänku koos veel väiksema armsama jänkuga? Noor ema on täiesti tavaline inimene, kel antud eluetapil peaksid käed-jalad beebiga tööd täis olema, ja see ei pea mitte katust niimoodi ära sõidutama, nagu siin pidevalt õigustatakse (väidab kolmandat korda “noor ema”). Oma kõnes/kirjas sage sõna “tibu” kasutamine ei näita alati armastuse suurust, mõne jaoks on see lihtsalt “beebi” sünonüüm. Nähtud küll selliseid, kes võrgustike kõrvalt täpselt nii palju aega näpistab, et laps sööta ja mähkmeid vahetada, ja siis peakski nagu armastatud olema… mis sa selle titega veel peale hakkad, hängiks parem fesaris edasi. Kuigi mõned kommentaarid pisut pehmendasid “noorte emmede” hmm… vigu? minu silmis, ikka need korralikult argumenteeritud sõnavõtud, siis üsna palju aeti korralikku jama, blogijavastaste poolt siis. Mõned mõtted:
    * Korduvalt käis läbi parastus stiilis: ahaaa, sa sitakott, saa ise oma laps kätte ja küll sa hakkad siis käima mööda foorumeid kakavärviküsimusi esitamas, nii et mühiseb. – Väidan vastu, EI hakka! See ei ole päris nii, et siiamaani saan vastused guugeldades, sealhulgas jättes tähelepanuta loll-foorumid, aga peale sünnitust käib kupli all mingi krõks ja järsku tundub, et foorumis muretsemine ongi just see, mida olen terve elu otsinud.
    * Midagi sellist, et mõtle peaga, kui raske on trükkida, kui sa parasjagu imetad! – Sellise asja peale hakkan kõva häälega karjuma. Kui ikka on raske trükkida, siis äkki jätaks FB mõneks ajaks sinnapaika, keskenduks lapsele (seda enam, et sa oled NOOR EMA ja oma TIBU nii väga ARMASTAD) ja jätkaks siis, kui beebi (mis iseenesest on ka ju nunnu sõna) magab vms. Ja kui lapse tervislik seisund on ikka nii kriitiline, et nõuab sellist multitaskimist, siis targem valik oleks siiski 112. Annavad vabalt nõu ja imikute puhul tulevad üsna ladnalt koju käima ka. Testitud!
    * FB grupp on nende ainus koht teiste noorte emmedega tervisemuredele lahenduse leidmiseks ja sutlemiseks. – SUHTLEMISEKS, just nimelt! A la, kuidas läheb ja mitu cm on pikkust lisandunud jne, aga mitte diagnooside panemiseks ja ravimiseks! Kuigi, jah, ka suhelda saab veidi normaalsemas stiilis… Meenub eelmisel sügisel meelespea.net-ist leitud sügise emmede vestlusring, kus kommentaariumi-vormis kanti ette info nii ümbermõõdu suurenemise, ilusa ilma, remondi, hirmude jms kohta. Täitsa ok lugemine oli ja kui titad käes, siis murede korral anti üksteisele muuseas lahkelt ka nõu, et kle ole kena, nüüd on aeg arstile tõtata. Praegu tundub lausa uskumatu, et keegi pöördesse ei läinud.
    * Viitamine tehnikafoorumitele – nagu eelnevalt juba mainiti, võin ka mina ühe autofoorumi lugejana kinnitada, et seal saab teistega mittearvestamise või lolluse korral ikka korralikult tappa. IT-ga üldse teine lugu, seal ju erialane släng, mitte ei kirjutata lollusest vigast keelt. Kamoon, pole tarvis väidelda valdkondadega, millest ikka mütsigi ei taipa.
    * Blogipidaja kommnetaarid selle kohta, et ta enda õigekirja eeskujuks ei too, jäeti lihtsalt tähelepanuta. “Ah, mis seal ikka teistesse kommentaaridesse süvenda; mu oma kommentaar on ju nii änksa”. Samuti ei saa nii mõnigi aru sellest, et osa vigadest on nö meelega, jutustav stiil ja laialt levinud. Aga et seda mõista, peaks emakeel enne selge olema ja muud tarkust ka kõvasti kõrvade vahele kogutud.
    * See paljumainitud noorus ajab ka harja korralikult punaseks. No mis õigustus see siis on? Et ma siis võin vabalt valimatut saasta toota? Vastupidi – noor ja loll on vait, kuulab ja paneb kõrva taha! Mida noorem, seda enam peaks kõigile oma valikut õigustama ja näitama, kui buenolt saab hakkama. 19-aastane esmasünnitaja lappas raamatuid nagu loll, tüütas arsti ja mõnikord andis ka alla, et ok vanaema, lenda oma nõmeda nõuka-aegse tarkusega peale. Teise lapse sündides oli vanust neli aastakest juurde tiksunud, kaablites voolas teist aastat interneedus ja perekool rokkis täiega oma elu. Kuid isegi siis sai noor ja loll aru, et lugeda ju võib, aga vastuseid otsida ja nõu küsida – eiei, pole ikka tõsiseltvõetav infoallikas. Aga kui seda siiski teha, siis nii, et teistel valus ei oleks. Tõsi, siis selline rumalus nii avalikult veel ei vohanud, ilmselt oli internet veel piisavalt uus ja paljudele kättesaamatu ning teise silmapaari kusagil teises võrgu otsas suhtuti kõvasti lugupidavamalt. Nüüd, kolmanda tupsununnu-aegu, kuna 9 aastat on pikk aeg, mälu aga vahel lühike ja göögel on ikka inimese sõber, jääb ikka uskumatut saasta silma. Keegi ei räägi ju pisikirjavigadest, vaid rumalusest, lohakusest, teistega mitte arvestamisest jms. Natukenegi võiks häbeneda; kaaslugejate ja potentsiaalsete nõuandjate nimel pisutki pingutada.
    Jään ka sellele poole, kes leiab, et kellelegi ei ole liiga tehtud. “Ole hea, musirullike ja mine hari ennast nüüd pisut”-stiilis manitsused naerdaks lihtsalt välja. Avalik häbistamine töötab aeg-ajalt, ilmselt nii mõnigi neist mõtleb hoolega enne oma järgmist kirjatükki. Ja tegelikult on meil olemas suurepärased abivahendid: nt EKI koos kõigi oma lisadega, mis on täiesti tasuta internetis saadaval. Ei, ta ei tule kosmosest, googel abiks – esimene vaste 😉
    Läks lohisema, tean-tean, aga seitsesada + kommentaari lohistasid palju mõtteid ka kohale, kusjuures nii mõnigi neist ununes.
    (Ahjaa, kui roheline kaka guugeldades tulemust ikka ei anna, siis võiks proovida veel nt väljaheide, roojamine, iste (jajaa, arstid kasutavad seda sõna) ja võib sattuda kliinik.ee või muu taolise asise lehe peale.)

  • Jäälillemüüja
    September 9, 2013

    Muidu täiesti adekvaatne postitus, aga – tsiteerin: “Raske on see enda õigustamine idiootidele” – oli lame. Täna just sai arutletud teemal, kas kellelgi üldse on õigust end teistest paremaks pidada ja milline peaks olema see margapuu, mis annab taolise privileegi. Vähem hukkamõistu ja pisut rohkem tolerantsi (ka kirjaoskamatute ja “idiootide” suhtes), muidu langed mentaalselt samale – ehk isegi madalamale? – tasemele.

  • buy twitter followers uk cheap
    November 13, 2013

    Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
    My blog looks weird when browsing from my iphone.

    I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this problem.
    If you have any recommendations, please share. Appreciate it!