loomad puuris

Ei no, uskumatu! Hakkan mina kirjutama postitust puuridest, kui nendest kirjutas ka Triin ja Manjana. Mina lähen veel samm edasi ja ei räägi mitte närilistest puuris, vaid koerast puuris. Nimelt iga kord kui ma kellelegi mainin, et ma Lottet öösiti puuris hoian (või kui me kodus ei ole), siis hakkavad inimesed ahhetama: “Vaene koer! Milline loomapiinamine!”.

Mina seda loomapidamiseks ei loe, aga noh, MINA võin muidugi arvata jumal teab mida. Samas ma päris ise selle peale ei tulnud, et Lotte puuri panna. Seda soovitas meile koeratreener, sest Lotte pani vabaduses olles öösiti lihtsalt kohutavalt hullu – näris kõik ära, rebis tükkideks ja takkatipuks tegi igale poole kõiki hädasid. Seega hakkasime teda puuriga harjutama. Kuidas – umbes nii nagu SIIN lehel kirjas

Põhimõtteliselt sai puurist talle siiski mõnus pesa, kus on hea ja pehme, täitsa oma “tuba” kus saab ka Mari eest pakku minna, kui röövik juba koera “tuuseldamisega” liiale läheb. Enamasti Lotte viitsib Mariga mängida, aga ega tema ka alati ei jõua, siis on hea pessa puhkama minna. Kui ta oskaks, siis ta paneks vist ise ukse vahelt ka kinni.

Nüüd ta käib seal kogu aeg passimas, seega ei tundu sugugi, et ta seda karistuseks peaks, või mingiks ebameeldivaks kohaks. Ja kui ta pikemalt seal olema peab (ööd ja kui me kodust ära), siis saab sinna mingit head snäkki ka kaasa. Kanajalgu või seakõrvu või loomasabasid ja muud säärast rõvedust, mis rämedalt haiseb. Mida rohkem haiseb, seda rohkem see talle meeldib kah.

Muuseas nüüd alles hiljaaegu unustasin Lotte puurist välja ööseks ja ta ei teinud üldse pahandust. Kui ma keset ööd ärkasin, siis ma ajasin suure ehmatusega Kardo püsti, et ta koera puuri viiks, sest ma juba kujutasin ette laiali lohistatud prügikastisisu ja muud säärast, aga teate mis. Lotte magaski juba oma puuris! Noh, uks oli muidugi lahti, ta seda lukku panna ei oska, aga igatahes temale see puuri värk sobib ja meile tegi see ka elu palju kergemaks.

Aa ja muuseas see on üli hea viis ära kasutada ämma hoardimiskommet, sest erinevaid suvapatju, mida Lottele pesapehmenduseks panna, on meil jalaga segada. Eks ta neid vahepeal hävitab kah – siis on pool puuri vatti täis, aga õnneks pole neid siis kahju ära ka visata.

Kellel rohkem huvi koerte ja puuride vastu, siis SIIN on ka üks hea artikkel.

Whaaaat? Kas keegi tõesti arvab, et see mõnus pesa on piinamine?!
Whaaaat? Kas keegi tõesti arvab, et see mõnus pesa on piinamine?!

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

32 Comments
  • Marge
    August 22, 2016

    Ma ei saa aru, miks peaks puur üldse kuidagi negatiivsem olema kui kuut? Ja koertel (nagu kõigil loomadel) on vaja nn oma kohta, oma turvalist varjupaika, oma pesa.. Nii et mis vahet seal on, kas see kuut on laudadest või metallist? Ja muide, ka loomakliinikutes hoitakse loomi puurides- ja kes julgeks öelda, et see nende piinamine on?!

  • Noomi
    August 22, 2016

    Meie papillon pesitseb samasuguses ja sama suures puuris, kui yksi kodus on. See on tema kodukuut ja nii, et tee ta endale liiga( nt ei söö sisse endale mm nt wc paberit või sokke või ykskõik mida?- tegemist on kusjuures treenitud sportkoeraga, kasvatamatuses pole kyss, lihtsalt on selline lõputu isuga pisike õgard) ja magab seal- teab, et puhkeaeg. Puur on väga okey lahendus, kyll aga mida iial ma ei lase oma koeraga teha on – ketti panna. Öösel aga magab tegelene meil täitsa kaisus.

    • Noomi
      August 22, 2016

      Ahjaa, ka trennides puhkehetkel lähevad koerad meil puuri motivatsiooni koguma, seal joovad ja puhkavad. Puur ongi rahuaeg, mitte piinakamber. Muidugi eeldab igasugune rahuaeg koerale ka aktiivseid ja sportlikke tegevusi.

  • aka
    August 22, 2016

    Noh…samas õuekoertel on kuudid. Ma arvan, et koeral võiks tõesti olla koht kuhu peitu pugeda ja kus ta saab omaette olla, eriti kuna on väikesed lapsed majas ?
    Meie tegime ka koerale pesa tuppa…selline kinnisem lausa. Omaette poissmehekorter ?

  • Maarion
    August 22, 2016

    Meie kollipoiss oli la alguses öösel puuris ja siis kui meid kodus polnud. Nüüd rohkem väljas. Pooldan puuri kuna see koera enda turvaline koht ja teab et seal magatakse.

    • Mallukas
      August 22, 2016

      Haha, ma alguses lugesin, et KOOLIpoiss 😀

      • Laura
        August 22, 2016

        Ja sa ei olnud ainus ?

      • Kati
        August 22, 2016

        Ma lugesin ka koolipoiss 😀

  • Mari-Liis
    August 22, 2016

    Täpselt kümnesse teema!
    Just üleeile tõime ka oma majja koerale puuri, sest ma lihtsalt ei jaksa enam vaipasid pesta. Niikui me kasvõi 10-minutiks kodunt ära läksime, lasi koer vaibale. Olgugi, et ta oli JUST hetk tagasi õues oma häda ära teinud. Ja muidugi öösel ka ta lasi vaibad täis (kuigi käis enne magama minekut väljas). Kuna nädal aega olid mul vaibad pesus-kuivamas, siis eelmise reede tipp oli see, kui hommikul avastasime DIIVANILT suure loigu. Oleks siis veel nahkdiivan, eks. Käisime ka loomaarstiga rääkimas ning tema samuti soovitas puuri proovida.
    Kodus olles laseme teda koguaeg välja kohe kui küsib. Tegeleme-mängime temaga. Diivanil lebotades võtame kaissu. Aga niikui ta üksi koju jätame, on loik vaibal.
    Nüüd on 3-päeva meil puur majas olnud ja samuti läheb ise juba sinna – peitu laste ja kassi eest. Kui ise kodus oleme, siis on ta vabalt, kuid öösel ja üksi olles on puuris. 🙂
    Ja puur on meil väikse chihuahuale kohe eriti suur – ütleks isegi, et suurem kui Teie Lottel. Niiet täitsa oma majake. 🙂

  • Päivi
    August 22, 2016

    Meil on ka koer samamoodi puuris kui oleme kas kodust ära või ööseks, muul ajal on ta vabalt ja lahti. Puurist ei teadnud mina enne koeravõttu midagi, kui tuttav mainis, et osad inimesed panevad koera puuri, tekkis ka teatud eelarvamus, sest imelikult kõlas see variant. Aga jah, kuna ema oli koeravõtu vastu ja ähvardas, et tuleb teha kapitaalremont kui tema kvartiiras (kus hetkel elame) koer peaks midagi ära lõhkuma või diivanisse suured augud närima, siis rääkisin erinevate inimestega ning lugesin asja kohta ja selgus, et see ei olegi kõige jubedam variant, pigem abiks koerapidamisel nii koerale endale (et ta nt ei satuks elektrijuhtmeid vm ohtlikku närima) kui ka inimesele. Kuna harjutasime koera puuris magama kohe esimesest õhtust, läheb ta sinna ilma sundimata ja saab ilusti hakkama nii magamise kui päeval üksiolemisega. Ma ausalt öeldes isegi ei kujuta ette varianti, et seda puuri meil olemas pole.
    ps! Kui mu ema koera esimest korda nägi, armus kohe ära ja korrutab siiamaani, et võiksime selle puuri ikkagi keldirsse ära viia. 😀

  • Pätu
    August 22, 2016

    Meil oli kass, kes veetis ööd vannitoas, algul panime sihilikult aga hiljem küsisi ise sinna pesumasina peal olevasse pessa 🙂 🙂
    Aga see puuri variant minu meelest täiesti hea!!! Meil kass mingi aeg hakkas ka transpordi puuris ise päeval magamas käima…(kordagi me ise teda sinna ei pannud v.a kui sõitu läksime).

    • nt
      August 22, 2016

      Meie kass ka külas olles magab oma transpordipuuris. Kodus on palju muid kohti, kus talle olla meeldib aga võõras kohas on puur nagu tükike kodu, kus ta ennast hästi tunneb.

  • S.
    August 22, 2016

    Ma arvan, et on väga okei hoida koera puuris, meile soovitasid seda nii loomaarst kui ka koertetreener. Esiteks looma enda pärast – et tal oleks n-ö varjupaik, kuhu peituda. Teiseks, hoiab see kodu korras.
    Meie koer veetis oma esimese aasta samuti puuris, muidugi ainult öösiti ja siis kui meid kodus polnud. Läks ta sinna vabatahtlikult, ei nutnud ega midagi. Lõpuks hakkasime teda järk-järgult puuri mitte panema ning ta ei teinud enam pahandust. Tänu puurile jäid meil kõik asjad terveks, alustades mööblist ja lõpetades jalanõudega, mõne köögirätiku küll näris ära, aga need on tähtsusetud muude asjade kõrval.
    Seega ma arvan, et kui koer tõesti lõhub asju, siis on puur kindlasti vajalik ning tasub jälgida koera käitumist ning kui koer ning omanik ise on valmis, võib harjutada ilma puurita elamist.

  • Laura
    August 22, 2016

    Mul õde jätab ka koera ööseks puuri, muidu teeb ka hädasid sinna kuhu juhtub. Vahel, kui koer päris pööraseks läheb, siis läheb ka sinna rahunema. Koera puuris hoidmine ei ole midagi hullu, kui tal on seal piisavalt ruumi.

  • Rents
    August 22, 2016

    Mul oli üks koer laamendaja, see oli ka nooremana puuris. Ainus jama oli see, et ta õppis üsna ruttu ära, et puur on TEMA kodu ja sinna keegi talle järele ei tule – ja oli piisavalt nahaalne, et näiteks laua pealt jupp juustu tuuri panna ja sellega puuri peitu joosta ja seda seal ülbelt otsa vahtides nosida. 😀 Selle koha peal otsustasin ma, et kuradile need reeglid, NII püha see puur ikka ka ei ole.

  • Helina
    August 22, 2016

    Mu sugulastel on ka koer tihtipeale olnud niimoodi puuris ja minu kui koeraomaniku arust on see lihtsalt vägagi üleannetu looma distsiplineerimine, nii et igati normaalne nähtus. Enda koera pole pidanud kunagi puuri panema.

  • nt
    August 22, 2016

    Oma koera õpetasin kohe alguses teadlikult puuri. Muidu oleks see väike naaskel endale väga palju haiget kutsikaeas teinud. Seda aega, kui ust kinni pidi hoidma oli tegelikult üldse suhteliselt vähe, kuna ta harjuski seal magama ja pahanduste tegemine jäi soiku. Reisidel käia oli ka palju lihtsam, sest koeral oli alati oma tuttav ja turvaline kodu olemas. Inimesed, kes puuri loomapiinamiseks peavad, on kahjuks lihtsalt sellel teemal harimatud. Muidugi tuleb omanikul ka tähelepanelik olla ja oma looma puuri mitte “unustada” aga kutsika kasvatamisel on see üks väga tänuväärne abivahend.

  • Pisi
    August 22, 2016

    Meil ka koer puuris. Kui ûksi kodus, siis minu arust see pakju turvalisem, kui nt näritud juhtmed vôi muud pahandused.
    Öösel ka puuris, kuna muidu on kohe magamistubades. Me ei luba teda magamistubadesse aga ôôsel uksed lahi.
    Meil käib ta ka päeval seal magamas ja ka laste eest jookseb sinna peitu.
    Kui meil koer oli kenneli kôhas ja sai rahustavadi rohtusid, siis arstilt pääsedes oli arst rahul, et koeral puur. Nimelt ärgates vôib koer olla ettearvamatu. Jäi ju magama arsti juures ja järsku kodus. Puuris hea turvaline ja rahulik ärgata.

  • E
    August 22, 2016

    Sõbranna koeral on ka puur aga tal pigem selleks et koer kellelegi kallale ei läheks. Aga koer läheb ka ise sinna ja öösel poeb sinna magama. Tundub et talle isegi meeldib va siis kui keegi külla läheb ja ta seal peab olema.

  • Liisi
    August 22, 2016

    Meil samuti puur koertele toas olemas ning nad sugugi ei pelga seda. Käivad seal magamas ja söömas ning kui pättust teevad või muul põhjusel vaja nad korraks kinni panna sinna piisab vaid kui öelda koht ning mõlemad lähevad vabatahtlikult ise puuri. Öösel ja kui ise kodust ära on nad siiski vabalt toas, kuid puur on hädavajalik ka nende transportimisel, mistõttu see soetatud saigi.

  • ,
    August 22, 2016

    Aga kuhu ta häda siis teeb kui te nt terve päeva kodust ära?!

    • Mallukas
      August 22, 2016

      Kui me nii kaua ära oleme, siis käib ämm teda õue laskmas, või kui ämm ise aias toimetab, siis on Lotte ka seal temaga, mitte puuris.

    • Kadri
      August 23, 2016

      Inimesed käivad tööl ju muidu ka ja koerad on omapäi majas,korteris, puuris 8-9 tundi ja täiskasvanud koer ei pea iga tund häda tegema. Minu koer küll puuris pole, sest ta pole laamendaja olnud, aga ei näe puuris midagi halba -oleks vaja läinud oleks kasutanud.

  • Muhv
    August 22, 2016

    Ka minu koer oli esimese aasta puuris ning ma soovitan seda absoluutselt kõigile, kes koera plaanivad võtta. Minu põhiargumendiks oli see, et kui tuled koju ja näed, et koer on nahka pistnud diivani ja magustoiduks ka veidi toolijalgu, siis ei ole sul mingit õigust temaga pahandada, sest jätsid ta ise sellesse olukorda. Samas aga, isegi kui sa VÄGA väga püüad end talitseda ja mitte pahandada, siis koer on ju nii tundlik, et tajub sinu frustratsiooni sellegipoolest ning see tekitab tema väikeses hinges väga palju segadust. Ühesõnaga keerab see korralikult tuksi inimese ja koera vahelised suhted. Selle asemel on ju tore teda siiralt heas tujus iga päev koju minnes tervitada.
    Ja teiseks, kui kutsikas on üksi kodus, siis ta kas magab või teeb pahandust. Seega, kui võtta temalt ära pahanduste tegemise võimalus ja jätta pehme pesa, kus mahub külge keerama ja mõnusalt magama, siis ma ei näe, mis siin halba võiks olla.

  • LiisN
    August 23, 2016

    Meil oli koer niikaua vabaduses kui remonti hakkas tegema. Kiskus koridoris tapeedi seinalt. Siis ostsime poest kõige suurema puuri mis oli. Koer harjus kohe ära. Tegime talle sinna mõnusa pesa. Samamoodi paneme ta ööseks puuri. Nii kui teleka kinni panen läheb koer ise vabatahtlikult puuri. Päeval on puuriuks koguaeg lahti kui kodus oleme ja koer läheb ise sinna kui ta tunneb vajadust omaette olla. See oli ainuõige otsus – kahju, et kohe koera tuues seda ei teinud. Ps. meil ka alati tuttavad kes kuulevad,et koer päeval ja ka öösel puuris siis vaatavad meid nagu loomapiinajaid.

  • Kai
    August 23, 2016

    Minu koer näiteks hakkas ise magamas käima oma transpordiboksis. Boks seisis tühjalt toanurgas ja loom ise valis selle koha omale. Lõpuks võtsime sel üldse ukse eest, et tal mugavam oleks. Vana paks mahtus seal vaevu ümber keerama ja nina oli enamasti uksest väljas sest boks sai ostetud siis kui ta ei olnud veel päris täiskasvanud ja ilmselgelt jäi see talle lõpuks väikeseks. Aga ju siis oli vaja sellist pimedat ja kitsast urgu kuhu pugeda kui tahtis omaette olla. Vahest lebas seal niisama, nina uksest väljas ja jälgis silmadega meie toimetamist toas.

  • Mi
    August 23, 2016

    Mina ostaks/ehitaks koerale soojustatud kuudi ja las olla õues, nii öösel kui päeval. Koera koht ei ole toas. Kuudile saab ju kõrge traataia ka ümber ehitad. See oleks hea ajaks mil ennast kodus pole või on öö ja on hirm, et koer jalga laseb. Peaasi, et koera ketti ei pandaks. Puuri kasutaksin ka mina , kuid ikka autos transportimiseks.

  • Käbi
    August 23, 2016

    Kui sa seda kuudiks nimetaksid, siis ei pööritaks keegi silmi. Tegelikult koeral lausa peaks olema katusega koht kuhu peitu pugeda, seal tunneb ta ennast turvaliselt ja kindlalt. Loomapiinamine see kindlasti pole, ega ta seal ju 24/7 ela ole.

  • Greta
    August 23, 2016

    Minu arvates ka hea idee. Koeral on hea turvaline koht,kuhu minna ja rahulikult olla. Looma piinamine oleks see vast juhul,kui ta sealt üldse välja ei saaks.
    Meil on Staffordshire terrier ja oli ka algselt puuris (nüüd beebiväravate taga köögis) ja omast kogemustest võin öelda,et väga energilistele koertele ( noored koerad nt) on see ainuõige lahendus. Koeral peab olema oma “koht” ja see koht ei ole diivanil.
    Tubli!

  • K.
    August 23, 2016

    Mul emal on Jack Russell 11 kuune,kasutab tema puhul puuri ainult siis kui pikemalt kodus pole,enamasti siis kui tal tööpäev,kui paariks tunniks läheb kodunt ära siis puuri teda ei pane,ei tee pahandust see aeg . Nooremana vahepeal kippus ta tuppa tegema(mitte selle pissimiskoha peale) ja kui kedagi kodus polnud siis näris nt seinaliistu,peale seda kui puur tuli oli kõik korras,kes see ikka oma häda sees tahab istuda,nii sai ka paika õues käimise ajad jm.Öösel teda puuri ei pane,ootab voodi kõrval kuni kõik magama jäävad ja siis tuleb voodisse magama 😀 Muidu väga sõnakuulelik ja tubli,aga noh tõu poolest ka päris tark koer ja tõesti lihtne õpetada,õpib kiiresti .

  • Gerly
    August 23, 2016

    Mina soovitan ka puuri absoluutselt kõigile! Puur ei ole karistamiseks vaid selleks, et koeral oleks oma turvaline tsoon, kus saab rahulikult olla. Mul omal õnneks pole erilise disainerihingega koer ja suudab väga viisakalt juba kutsikast peale lahtiselt olla aga igaks elujuhtumiks panin ma ta puuri kui ise kodust ära läksin.
    Tean kahjuks mitut juhtumit, kus puuri ei kasutatud ja koer sai õnnetult hukka- nt näris uksematti ja omanik ei kontrollinud kas kõik jupid ikka alles vaid koristas kokku ja viskas ära. Kahjuks jäi aga üks tükk maolukku kinni ja tekitas loomale valu ja sisemise verejooksu mis lõpuks peale kuu pikkust ravi lõppes surmaga!!!
    Või juhtum, kus koer näris puruks madratsi ja sõi sisse porolooni, mis omakorda jäi sooltesse kinni. See koer peale mitut elustamist, operatsiooni ja nädala jagu tilguti all olemist pääses eluga.
    Neid juhtumeid on veel aga ei hakka kõiki siia kirjutama. Kuhu ma aga jõuda tahan on see, et kui koer on harjunud puuriga on palju südamevalu olemata, kui jälgida ei saa koera! Asju saab samasuguseid uusi osta aga uut samasugust sõpra juba ei osta!

  • Mamsel
    August 23, 2016

    Ka meie hoiame oma koera puuris, seda aga ainult ööseks.
    Kui juba väga hilja on, siis ta laheb ise puuri ja siis vahib umbes, nagu “noh, paned ukse ka nüüd kinni ja annad maiust ka v”.
    Nimelt me hakkasime teda juba siis harjutama puuriga, kui me ta saime ja iga kord sai maiust, et oleks millegi heaga puuri seostada. Ja nüüd see nii harjumuseks kujunenud, et saabki iga kord maiust, kui ta magama paneme. 😀