oma arvamusest

Triinu kirjutas teemast, mis mind vägagi kõnetas. Nojah, pole ka vast ime, sest mina ju olen ka lapsevanem ja blogija, niiet muidugi suutsin ma tema jutuga samastuda. Blogijana on tõesti keeruline olla lapsevanem, sest põhimõtteliselt ükskõik, mida sa teed, teed sa kellegi meelest seda valesti. Aga ega ükski ema ju ei taha teha valesti, tahaks ikka nagu parim versioon olla, aga paraku avalikkuse ees ei saa olla parim, sest, nagu öeldud, on see nii suhteline mõiste.

Tegelikult puutuvad sellega kokku loomulikult ka need emad, kes ei ole blogijad. Meie ümber on perekonnad, sõbrad, tuttavad ja võhivõõrad internetis (ala needsamad beebigrupid, kuhu paljud lapsevanemad koonduvad). Kõikidel nendel inimestel on erinevad elud, erinevad põhimõtted ja erinevad vajadused ning soovid. Tihtipeale kipuvad inimesed aga ära unustama, et nende arvamus ei olegi mitte midagi muud, kui nende arvamus. Me keegi ei tea, millised on teiste elud nende koduseinte vahel, aga kritiseerima ollakse alati varmad.

Muidugi ma olen ise ka kobisenud ja arvanud, et just mina paremini tean, aga tegelikult on fakt see, et head nõu võib alati anda, loeb lihtsalt, kuidas seda sõnastada. On ju vaks vahet, kas sa lendad kellelegi peale, et issand jumal, sul on ju see SITT kandekott, oma lapse peale ka üldse mõtled?! Või seletad inimesele, et kuule, sa äkki ei teagi, on paremad ja mugavamaid variante kah.

Mõndade inimeste puhul tuleb lihtsalt aru saada, et ta ei taha su nõu. Vahet pole, kas see on hea nõu või ei ole, aga no lihtsalt inimene ei taha. Ja siis ei aita, kas sa närvitsed ja tõmbled ja sõimad või… teed ükskõik mida. Sina ei saa panna teist inimest käituma nii, nagu sina tahad. Ja mõnikord tuleb sellega lihtsalt leppida ja edasi elada.

See on vist mõnda inimeste loomuses pidevalt õpetada ja nõu anda, taipamata, et teisel on omakord õigus kas see nõu vastu võtta, või mitte. Elu on selline lihtsalt. Mina ka mõnikord ikka ütlen sõna sekka, aga enam ma ei solvu või ärritu, kui inimene minu nõu ei taha. See on ainult endale koormav, teine elab rahumeeli ikka edasi, ainult selle vahega, et sa oled endast mingi segase mulje jätnud, kes oma arvamust peale pressib ja teist elama õpetab.

Mul näiteks vanasti ema käis mega pinda ja kogu aeg õpetas mind, kuidas ma midagi tegema pean. No üli närvidele käis, sest ta ei paistnud taipavat, et ma EI OLE tema ja ma teengi asju teistmoodi. Alles siis kui ma ise lapsed sain, siis lõpetas ära, mis on väga hea, sest enamik emad just kipuvad lapsekasvatuses nn üle võtma ja enda arvamust peale pressima. Seda meil õnneks pole, niiet kõik on sellega kenasti nüüd. Ämm ka üldse ei targuta, nagu kõik “õuduslood” ämmadest räägivad 😀 Mul on vist vedanud! Noh, miinus need tuhanded inimesed, kes leiavad, et ma teen kõike valesti 😀

Kes teid õpetama kippunud on?

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

22 Comments
  • S
    October 13, 2017

    Mul vist vedanud, polegi väga selliseid targutajaid mu ümber (va beebigrupid facebookis, aga need ilmselgelt ei ole mu lähedased).
    Aa, ükskord hakkas mu sõbranna, kellel endal lapsi pole, ohkima, et miks ma oma lapsi vaktsineerin.. see ju puhas mürk ja kas ma ei ole siis lugenud mida see lastele teeb. Ütlesin talle lihtsalt, et saa ise lapsed ja tee nii kuidas tahad. Sinna see meie jutt jäi ka.

    • Annika
      October 15, 2017

      Jaa, see vaktsineerimise teema… Mind blokkis üks lastetu tuttav lausa ära, kui lisaks vaktsiinivastasele jutule kuskil facebookis tema kontol mulle ja mu lastele MMS-i pakkuma hakati ja nad kukele saatsin… ? Noh et kuidas ma ikka lapsi tänapäeva meditsiini meelevalda usaldan, väike doos MMSi ja korras ?

  • Kelly
    October 13, 2017

    Neid targutajaid mul endalgi olnd. Inimene kellega ma pmt ei suhtlegi,kirjutas mulle raseduse ajal. Ps! Tal pole last.
    Et a’la ta ema ütles ,et kui mul selja-ja köhuvalud tulevad on sünnitus lähedal.
    Sain siis lapse kätte ja kirjutab ,teadeanne emps ütles et lapsega ei tohi kohe öue minna. Üle 15mini öues olla jne. Ütlesin ,et köik oleneb ilmast ,mul ei ole talve laps keda harjutama peab ja ma tean ise kuidas last kasvatan ja mida tegema peab ,et ta ei pea targutama. Mis edasi? Ei kirjuta mulle enam. Kui enne tahtis ilgelt beebit näha siis peale seda ütlust ,ei ole haisu ka temast. ?

  • Kaisa
    October 13, 2017

    Mu ema kunagi proovis mind õpetada, kuulda seda ma ei võtnud ning olin, nagu olin. Ja oh üllatust- ema on täpselt samasugune nagu mina olin ca 5-10 aastat tagasi- ei tea, kas muna peaks nüüd kana õpetama minema? 😀 Ämmamamma tahab ka paar tarka sõna kaasa öelda, kuid see on meil elukaaslasega juba ammu selgeks tehtud, et naeratame ja ütlema “jah” ja siis teeme ikka nii, nagu meil oli plaanis või nagu me oskame.

    • Signe
      October 13, 2017

      Haha, meil sama seis selle ämmamamma osas ?? .
      No tegelt üldse terve abikaasa suguvõsa poole pealt ?

  • TimTim
    October 13, 2017

    Mul on üks ammune sõbranjee..kes saades lapse muutus väääga tüütuks. Nimelt sündisid meie beebid ühes kuus ja ta pidevalt PEAB lapsi võrdlema. Lihtsalt muud moodi elada enam ei saa..koguaeg käib jutt, kuidas peab tegema ja mis need viimased trendid on ja milliseid riideid eelistada ja mida süüa anda jne. Siis mida tema laps juba oskab teha ja ikka ootab, et ma talle vastu ütleksin ja näitaksin.
    Viimati ütles, et ta never ei anna beebile purgitoitu, kes annab? Mingi laisk ema, kes ei hooli oma lapsest. Mille peale ma ütlesin, et jep..mina näiteks annan beebile liha purgist. No vat ei oska mina seda keeta/hautada ja püreestada piisavalt hästi ja ostan purgis. Wow, BIG deal! Oli vait, siis kukkus õpetama, kuidas tema teeb. Ma ei saa, niiii viskab üle, et tahaks kohe pikalt ja kauemaks ajaks p….e saata.
    Siis on tal mingi ostuhullus peal, ta lihtsalt tellib hunnikute viisi beebi asju. Saadab iga jumala tund mulle mingi lingi ja küsib nõu, et mis värvi võtta? Kas ma tahan ka tema tellimusega äkki liituda? (Alles tellisin kõik, mis vaja).. ei no jaa..aga telli veel, ma ju tellin.. pain in the ass..)))
    Ma saan aru, et kui nii pinda käib, peab kuidagi suhtlemise lõpetama, aga me suht pool elu tuttavad, ei taha inimest solvata. No ja enne last oli ta normaalne. Eks ma siis panen meie vestluse messingeris MUTE peale ja päeva lõpus vastan, et sorry olin hõivatud. Kõik.

    • Jane
      October 14, 2017

      Need on kõige hullemad.

      “nooh, kas juba roomame”, “nooh, mitu hammast on”

      “Oi, aga meie oma läks juba ülikooli”. Plapla.

      Mul absoluutselt ükskõik. Kui muud moodi vestlust alustada ei oska, võiks üldse vait olla. Kannatan, sunnitud naeratus näol, et ei solvaks kedagi. Kui tegu oleks võõraga, saadakski pikemalt mõtlemata pikalt.

  • Ave
    October 13, 2017

    Lohutuseks võin öelda, et mina oma 50 ja + aastaga ei oska ma oma ema arust ikka veel mitte kui midagi teha !! Ja lapsi ei oska ma ka kasvatada! Teeb haiget, aga elan edasi ja nii nagu ise tahan.

  • Geidi
    October 13, 2017

    Sobib hästi siia 🙂 https://9gag.com/gag/aNzRYMv?ref=android

  • -.+
    October 13, 2017

    Peale seda kui lapseootel olin, siis üks isik hakkas nii pinda käima. Kuna mul oli üsna väike kõht, siis tuli ja võrdles koguaeg endaga. Et temal oli veeeeeel väiksem. Laps sündis väiksema kaaluga mul, temal sündis veeeeel väiksema kaaluga. Pidevalt koguaeg targutas, et ta teab ja teab. Lõpetasin ära suhtlemise, kuna suht ketta ajas ikka see.

  • väga väga naine
    October 14, 2017

    Nii noor ja nii tark! Sina, noh. Kui mina veel ses vanuses olin, ma siiralt üritasin teha kõiki Õigeid Asju ja olin pahane, kui inimesed ei mõistnud, et niigi annan oma parima, et kõigi meelest parimad valikuid teha, mis mõttes minuga IKKA rahul ei olda?!?!?!
    Sest muidugi ei olda.
    https://www.pinterest.com/pin/216102482096176878/

    Nüüd … ach, neid Oma Arvamuse Avaldajaid ikka on.
    Ma ei saa aru, mis nende peas toimub. Selle asemel, et keskenduda enda meelest hea elu elamisele, on neil vaja näägutada minu elu kallal, kuidas see on ikka VALE. Hei, mina ei ole öelnud, et ela nagu mina, äkki teeks sedasama vastu ja hoiaks oma arvamuse endale?!?!?!

  • Biku
    October 14, 2017

    Fakt on see, et ükskõik kui palju sa ka ei üritaks inimestele selgeks teha et ärge targutage ja sundige oma arvamust peale siis see nigunii ei muutu. Sa oled üks Eesti loetuim blogija ja peaksid sellega tegelikult lihtsalt harjunud olema. Ja eks sa ise ju annad inimestele ainet rohkem midagi arvata kuna kirjutad ju oma elust ikka väga detailsusteni. Mitte et ma õigustaks neid targutajaid, ma ise ka ei talu neid silmaotsas, aga lihtsalt avaliku elu tegelane peaks neid asju teadma ja arvestama. See ongi põhjus miks mina kunagi kuulsaks ei taha saada 😀 ma kunagi olin ka selline, et läksin igast asjast närvi et issand kuidas inimene nii saab mõelda ja arvata, aga nüüd olen ikka nii külmaks kalaks muutunud, et pigem kas ei loe kui miski häirib või siis jätan need inimesed oma elust välja kes on liiga erinevad. Olen hakanud selle põhimõtte järgi elama, et ei saa muuta maailma ja inimesi, aga saab muuta oma suhtumist nendesse. Jah idioote on kõik kohad täis kahjuks !

    • Mallukas
      October 14, 2017

      Ma ei ole üritanudki kellelegi midagi selgeks teha, ma lihtsalt niisama räägin 🙂 Sa ei pea selle jaoks “kuulus” olema, et sind elama õpetataks. Minu ema näiteks õpetas mind ammu enne seda elama 😀

      • Biku
        October 14, 2017

        “Kuulsana” on selleks lihtsalt palju suurem tõenäosus ja veel suurem paratamatus et keegi tahab sind õpetada ja kritiseerida ja selleks on suurem inimrühm 😀 Seda ma mõtlesin. Loomulikult võib olla enamus tavaliste inimeste elus keegi tarkpea kes teab kõike kõige paremini.

        • Biku
          October 14, 2017

          Lihtsalt naljakas on kuidagi kuidas sul ikka vahetevahel tuleb mingeid postitusi kus sa “avastad” jälle et issand keegi targutab, kritiseerib midagi, õpetab jne. Ja no kammoon su kommenaatridest on ju ikka väga väike osa negatiivseid, suurem osa on positiivseid kes elavad sulle sajaga kaasa. Sa ei saa teha nii et KÕIK oleks ainult positiivne. See lihtsalt pole võimalik 😀 Ma saan veel aru kui sa halaks siis kui pooled ongi mingi mölisemise kommentaarid, aga ei ole ju 😀

          • Mallukas
            October 14, 2017

            Kus ma üldse konkreetselt selle üle halan, et keegi targutab või kritiseerib :D? triinu post pani lihtsalt mõtlema ja seletama MINU käitumist ja mõttemaailma, mitte teistele nende oma ette heita. mul on suva, kas teised käivad kuskil targutamas või mitte, käigu kui tahavad 😀

  • Mer
    October 14, 2017

    Jah, eks ikka on targutajaid olnud mu ümber. Eelkõige just neid esimesi variante, kus sa tõid kandekoti näite.

    Mul on üks sõbranna, kes sai omale unistuste mehe koos materiaalse kindlustatusega.
    Nüüd on sõbranna kuidagi ära tõusnud, targutab pidevalt ja õpetab nii mind kui ka oma õdesid. Tal endal lapsi ei ole, kuid mõlemal tema nooremal õel on lapsed. Lastetu õpetab lastega naisi oma lapsi kasvatama, elama, olema, isegi hingama.
    Suht tüütu on tegelikult. Nendel õdedel on ka sama teema juba, nagu siin üks kommenteerija ütles, et on oma elukaaslasega kokku leppinud, et naeratavad ja ütlevad “jah”, aga teevad ikka nii, nagu ise heaks arvavad.
    Mõlemad õed hoiavad tugevat distantsi oma vanema õega.
    Nii ka mina selle sama sõbrannaga. On olnud muidugi olukordi, kus olen konkreetselt öelnud, et ärgu targutagu! Siis on mõnda aega rahu majas, st kaob ära isegi mõneks ajaks.
    Mingi vahe oli mu enda vanem samasugune, aga õnneks on tal endal nüüd kaks imetoredat last ja ei ole tal aega enam teiste täiskasvanute elu elada 😀

    Igatahes, neid “õpetajaid” on küll, kuid õnneks olen suutnud nendega suhtlemises minimaalsele tasemele jääda.

  • Tyy
    October 14, 2017

    No jah mina olen see õudne õpetaja ja omast arust ei tee ma seda kellegi maha tegemiseks. Ma tahaks aidata kui näen kus saaks aga seda olen küll õppinud , et ise ära topi oma nina teise inimese õppetundidesse. Ma ise ka ei salli enamasti sellist kõiketeadja õpetamist. Nõu andmine ja õpetamine on VÄGA SUUR kunst , et seda teha nõnda, et teine saaks seda vastuvõtta tõrketa.
    Mu oma laps ütles: emme ma tahan ise omad vead ära teha ja õppida. (Issand kust mulle nii tark laps on tulnud- mõtlesin ma) Sina ju ka ei kannata vanaema õpetamisi- mainis ta soojalt. No aga see pole üldse sama……. arvasin mina. Ja siis ta vaatas mind sellisel ilmel nagu tema oleks vanem ja mina laps ja see ajas mind naerma ja tal oli vist õigus. Ja veel pani mind imestama et tema tehtud kriitika ei nõelanud mind. Kahjuks mina oma ema nii kergelt seljatada ei osaka. 🙁 Nii et on mida õppida ja õpetajaks mu oma laps.
    Lapsed ongi meie parimad õpetajad ja ego murdjad. 🙂
    Ja nagu üks pastor kord ühele pisut liigselt paanitsevale vanaemale ütles, kui ei ole eluohtlik ega sõltuvust tekitav , siis pole põhjust lapse kallal närida. Tookord oli mureks sel vanaemal roheliseks värvitud pea. Nii et kõikidesse arvustustesse tuleks suhtuda huumoriga. On kergem, enesekindlam ja rõõmsam elu. Aga seda sul ju Mallukas ju jagub.

  • jana
    October 15, 2017

    No minu puhul just elukaaslase isaga see probleem kus pidevalt õpetab, lapse koha pealt või targutab elu kohapealt üleüldse ja mis põhiline poliitikute teema meil iga päev ketramas, millest nii kopp ees. 😀 vanainimese asi, kellegagi väga ei suhtle siis tulebki jututeema leida 🙂 inimesi erinevaid kes targutab ja kes mitte.

  • Annika
    October 15, 2017

    See koti teema- hiljuti ühe juhusliku foto peale lennati mulle kah peale,et issand, Babybjorn, pane see põlema või lõika katki! Pikki loenguid saadeti, kuidas ikka õiges kotis ema ja lapse vaheline side tekib jne, aga selles vales kotis ripub laps nagu trussikutega laes või mingi taoline sõnastus. Sain nii instas kui facebookis ja eriti agarad õpetajad olid äsja esmakordselt emaks saanud noored võhivõõrad naised. Seletasin,et vaadake, mul on juba kolmas laps ja kotti kasutan ka üliharva, ja kuni mitmenda eluaastani ma last ka tassida ei kavatse (mõni seal väitis, et tal 3ne veel kotis kuna niinii väga vajab lähedust) Samuti on kõigi minu laste puusadega kõik ok ja side on meil ka ? A nuhh, ikka ei oldud rahul- et kuidas ma ikka võin????

    • Mallukas
      October 15, 2017

      See kott tõesti ei ole lapsele eriti mugav ja mina ka ei kasutaks seda, see pole ka emale väga mugav. Mul on aga ergonoomiline kott, mida kasutan tõesti, rõõmuga. Kotti vahetama sundida ei saa kedagi, loomulikult. Aga kui tahad, ma võin sulle korra head kotti proovida anda ja näed ise ka vahet 😀

  • Stella
    October 15, 2017

    Kõhutäis naeru selle pildi peale:)