aasta ema… not :D

Sellest olen ma aru saanud, et mida “lebomalt” asju võtta, seda lihtsamaks sa oma elu elad. Üks aspekt täiskasvanuelus, kus seda on aga maru raske teha, on lapsevanemaks olemine. Või noh, mõnele lihtsam, mõnele raskem. Sest ilmselgelt ei saa sul täiesti ükskõik olla ja teha alati nii, nagu endal lihtsam on, sest laps on ikka sinu vastutus ja sina oled see, kelle peale pärast näpuga näidatakse, kui su võsukesed kõvasti teraapiat vajavad oma kehvast lapsepõlvest tulenevalt. Seda nagu ei tahaks, seega ikka proovid endast parima anda.

Aga…kui ma täiesti aus olen, siis ma täiesti südamerahuga istun vahepeal arvutis ja teen omi asju. Südamerahuga käisin väljas. Südamerahuga kutsusin külalisi ja tsillisin nendega. Absoluutselt ei tunne süüd, et ma ju võiks praegu lapsega mängida või meisterdada, koristada või tööd teha. Ma lihtsalt vajan iga jumala päev seda aega, kus ma passin omaette, scrollin kuskil netis, vaatan suvalisi asju ja ei tegele mitte millegagi, või tegelen ENDA asjadega. Lasen lõdvaks.  Muidugi mängib suurt rolli see ka, et Kardo on ju kodus ja ta saab vabalt nendel hetkedel laste tähelepanu endale juhtida ja ise nendega tegeleda. Muidugi oleks olukord kindlasti teistsugune, kui Kardo tööl käiks ja meiega koos kodus ei ole, sest ega lapsele ju ei ütle, et kuule, emme tahab tühja passida, mine otsi endale ise tegevust.

Kuigi, haha, ma olen seda ka teinud, et… varastan oma aega tuleviku arvelt. Umbes nagu, et paned pidu ja lõbutsed homse arvelt, sest homme on paha olla. No näiteks Kardo pole kodus, aga ma ei viitsi midagi parasjagu teha, siis on mul kaks head lapsetaltsutamisenippi. Esiteks ma annan neile suure kastitäie liiva, millega nad umbes 30-45 mintsa raudselt omaette mängivad. Või siis ma annan neile guaššid kätte. Miks see tuleviku arvelt aja varastamine on ilmselge – ma võin pool tundi rahu saada, aga raudpolt pean ma pärast pool tundi mööda elamist liiva koristama ja värviseid lapsi taga ajama.

Olgu jumal tänatud selle eest, et ma seest ammu surnud olen, sest mind ei pane enam mitte miski ammu silmagi pilgutama, ärritumisest rääkimata. Keegi valas kilo liiva vaibale? Nojah, võtan tolmuimeja välja ja õpetan lastele, kuidas tolmu imetakse. Ega nad muidugi surt tolku ei aita, aga noh, abiks ikka. Keegi määris ennast üleni värviseks, näppis pooli seinu ja lõpuks istus puhta pesu hunnikusse? Tõstad sujuvalt selle hunniku tagasi musta pesu hulka ja loputad tited ära. Lebo.

Lugesin eile Lilli blogi (seda posti) ja kommentaare ja mõtlesin, et jumal tänatud selle elu eest, mis mul on. Ma tõesti pole kunagi niimoodi ennast tundnud, aga pange tähele, kui mul poleks Kardot 24/7 ja laste vanaemasid varnast võtta, siis kirjutaksin ma vist sarnaseid postitusi 90x rohkem dramaatilisemalt ja… arvatavasti oleks mul vaid ka üks laps. Nii et ärge arvake absoluutselt, et ma siin inimestele ette heidaks, et nad nii tunnevad, kui nad oma aega ei saa. Ma ju alustasin seda postitustki sellega, kuidas ma vajan ja tahan oma aega. Minu õnneks ma lihtsalt… saan seda endale võimaldada.

Ühest küljest on nagu hea. Ma tunnen ennast hästi, saavutan midagi, elan oma pereelu ja samas on mul tööelu. Käin väljas, kui soovi on. Ei närvitse. Ei karju, ei kisa laste (või üldse kellegi:D) peale. Et nagu kui ma midagi garanteerida saan, siis seda, et minu lapsed ei saaks mitte kunagi öelda, et issand, mu ema oli nii närviline. Pigem peaksid nad ütlema, et omg, sa peaksid mu vanemaid nägema, nad kõige lebomad inimesed maailmas.

Vahepeal tekib ainult tunne, et võib-olla ma peaks ka veel rohkem pingutama? Et no kui juba nii paljud emad hommikust-õhtuni teevad ja tegelevad ja mõtlevad ja juurdlevad, siis ilmselgelt see on mingi thing? Ja äkki tänu sellele nende lapsed on kõik lõpuks mega targad ja nupukad ja haritud ja viisakad ja head inimesed, aga minu omad on kuidagi vähem, sest ma ei meisterdanud nendega hommikust õhtuni montessori tehnikatega ja ei söötnud neile ainult mahelillkapsast tehtud värskeid roogasid. Kuigi-kuigi, tõele au andes ostsin ma täna Biomarketist öko-šmöko ketšupi, et laps südamerahuga saaks friikaid nosida. Lende armastab ketšupit NII väga, et kui ta sinna midagi kastab, siis ta ei söö seda ära, vaid imeb nt friika pealt ketšupi ära, et uuesti kasta saaks. Abiks ikka, ühesõnaga. Ma ka ikka natikene hoolin 😀

Teate, mis on muuseas mega imelik. Ma näen igal pool viimasel ajal Signet. Poejärjekorras vilksab mulle silmanurgast ta blond pea ja tänavanurgal telefoniga lobiseval naisel on tema hääl ja igal pool…IGAL pool tundub mulle, et oota, see on ju Signe! Ma TEADSIN, et see oli mingi absurdne uni… Ühesõnaga, miks ma seda räägin, on see, et kunagi ta andis ühe inteka, kus ta kirjutas, et kõige tobedam asi, mida inimene teha võib, on ennast teistega võrrelda. Ma oleme kõik nii erinevad, kuid paratamatult moodustavad ka inimesed mingisuguseid sarnasustega gruppe. Mõni on enesekriitilisem, mõni põeb rohkem, mõni vähem, mõni üldse paandunud pohhuist nagu mina. Mõnele on tähtsad kindlad reeglid, teisele on tähtis see… et maja põlema ei pandaks ja keegi mänguhoos hambaid välja ei kukuks. Me ei saagi kõik olla ja mõelda ühtmoodi, sest see, mis on minule õige ja tavaline elamisviis, on teisele jälle mõeldamatu ja vale.

Varem mõtlesin mina ka, et miks ma ei ole nii ja naasugune. Et kas ma olen siis halvem. Nüüdseks olen ma seal punktis, et need, kus ma ise tundsin endas puudujääke, neid kohti kohandasin ja need kohad, mis ma tundsin survet teha, sest teised teevad… No need ma unustasin lihtsalt ära.

Näiteks Kiku rääkis mulle, et tema õde on ideaalne ema. Et ta tõesti viitsib ja tahab oma lapsega iga päev tunde ja tunde ja tunde ja tunde mängida ja jutustada ja raamatuid näidata ja õues käia ja noh, ta armastab seda. Mina teen kõiki neid asju ka ja kohati on päris tore, aga suurema osa ajast teen ma mega entusiastliku nägu ja häält, ise mõeldes, et oh dear lord, ma ei viitsi absoluutselt sellega pehme öökulli ema mängida. Aga no kui laps tahab, siis aeg-ajalt on nagu viisakas seda ka teha. Aga kui nüüd võrrelda minu ja Kiku õe “emalikkust”, kumb võidaks? Ma kipun arvama, et üldküsitlustes ikka tema. Üdini emalik naine, nagu Kikugi teda kirjeldab. Ja see on nii äge, et on selliseid emasid. Mul jääb üle vaid loota, et ka minu lapsed mind kunagi hea sõnaga meenutavad, mitte mind esimesel võimalusel sinna Eesti kõige odavamasse vanadekodusse ei pista, mida ükskord Kuuurijas näitas, mis asus suvalt mingises paneelmajas.

Aga olgem ausad, aeg-ajalt võrdleme me kõik. Tal ju on see ja teine. Ta oskab seda teha. Ta tuleb selle olukorraga nii hästi toime. Mida iganes, ütlen ma teile. Kõik emad, kes kahtlevad enda oskuses olla hea ema, siis no tere tulemast emade sekka. Me kõik kindlasti vahepeal küsitleme enda kasvatustehnikas ja teate, see on jumala okei. Mõelge ainult selle peale, et kui võtta arvesse praegust olevikku, kas teie laps vaataks tagasi sellesse aega näiteks 10-20-30 aasta pärast ja ütleks, et ma olin siiralt õnnelik? Kui jah, siis siin on sulle üks pirakas kuldmedal, sest sa oled hea ema.

Mina näiteks tulin selle teooria peale, et ütleme, et ma enne põdesin, et no äkki  ma olengi liiga pohuist. Luban lastel kõike teha ja äkki nad nüüd minu pärast terve elu ei suuda reeglitele alluda ja on räiged emmid, eksole. Täitsa võimalik. AGA. Minu ema ei ole üldse minu moodi ja minust sai ikka see, kes minust sai. Seega ma tahaks loota, et ka minu lastest saavad nagunii need inimesed, mis inimtüüp neile sündides nn määratud sai.

Ma näen juba praegu, et Mari on selline hulljulge, alati naerul, hästi hellakene ja armastust täis tüdruk. Isegi lasteaias õpetajad räägivad, et Mari on alati hästi sõbralik ja aitab teisi ja kuulab igati sõna, seega pole vist vaja muretseda. Eks ma kodus rõhutan ka, et MEIE KODUS tee mis tahad, mujal pliis ärge sittuge vanni ja kusege söögilauale. Ja no kui võimalik ja põis kannatab, oleks super teretulnud ka meil mitte neid asju teha. Aga kui juhtub, mis seal ikka. (Näited siiski Lende vägitegudest, mitte Mari omadest:D).

Lende puhul näen ma aga, et ta on selline hästi tasane, terane ja aeglane. Kardosse! Ta ei tee midagi enne, kui ta veendub, et ta seda teha oskab, isegi käima hakkamisega oli nii. Ta ei kukkunud üldse, ainult seisis ja harjutas. Lende on ka hästi hellakene ja tahab musi-kalli-pai. Väike nunnupallikene. Temast saab raudselt see, kes meie segast pere kõrvalt vaatab ja mõtleb, et püha issand jumal, kui piinlik, mis matsid! 😀

Ühesõnaga minu jaoks on kodu see koht, kus üks inimene peab saama ennast vabalt tunda ja kus peab pulli saama. Kahju oli lausa lugeda kommentaare, kus vanemad kirjutasid, et kui nende lapsed pepu-kaka nalju tegid, siis hakati neid pellerisse lohistama. No mida helvetit. Ma teen ise ka kodus igasuguseid nalju, omas kodus võib inimene teha mida tahab (va see hammaste välja kukkumine ja maja põlema panemine, nagu eelnevalt mainitud).

Ja no isegi kui ma ei ole SEE ema, kes viitsiks ja tahaks iga sekundi oma elust lastele pühendada, siis ma olen kindlasti see ema, kellega on päris äge koos üles kasvada. Arvan ma isiklikult 😀 Kellegi teise käest küsida pole, sest Lende ei oska vastata ja Kardo on Mariga kodu poole teel, seega ma lepin enda vastusega.

*tellin endale aasta ema tassi kohe ära*

Also… see postitus pidi tegelikult kaalust rääkima, aga ma jõudsin kuidagi muudele radadele 😀

“Mina annan lastele ainult mustikatega värvitud mahejogurtit, et nad suhu sattudes mürgitust ei saaks! NOT”
“Minu lapsed ei jonni mitte kunagi! NOT!”
“Minu lapsed on väljas süües jube viksid ja viisakad! NOT!”
“Minu lapsed söövad alati laua taga, siis kui on söögiaeg! NOT!”
“Minu lapsed lähevad punkt kell 8 lollitamata magama. NOT!”

 

“Mu lapsed ei saa enne kümnendat eluaastat magusat. NOT!”
Mu lapsed on täiuslikud sellisena, nagu nad on! JAAAA!!!

Aaa! Aga mida ma küsida tahtsin – kas teie olete vanematena enda vanemate sarnased? Kas kasutate samu kasvatusmeetodeid ja reegleid?