issand, millist külmkappi võtta?

Ma siin mainisin, et ma hakkan uut külmkappi valima. Meil tegelikult vana veel töötab, aga ma ei tahaks selle ostuga jääda sellesse aega ka, kus eelmine on pillid kotti pannud ja siis on paanika, et kohe ja nüüd on vaja valida ja osta. Eriti kuna ma tean, et lähiajal uue soetamiseks nagunii läheb. Esiteks on põhjuseks see, et külmik jäätab suvalisi asju. Ei, mitte sügavkülmas, vaid täitsa tavalises külmkapis – kui miski on tagumisele seinale liiga lähedal, siis see läheb jäässe. Ja kui see jää kuskilt sulab, siis on alumine sahtel vett täis. Ämm väidab, et KÕIK külmikud teevad nii, aga ma tahaks loota, et siiski mitte?

Lisaks läheb sügavkülm ka superjäässe. Meil on seal all üks sahtel, mida pole paar head kuud lahti saanud, sest see on lihtsalt nii kinni sulanud. Aga nagu ma aru saan, on see masin üle 10 aasta vana ja tegelikult on ta oma ea kohta päris kenasti vastu pidanud. Lihtsalt ma tahaks sellist külmikut, kus kõik toit mahub kenasti ära, püsib värske ja midagi ei lähe jäässe. Nii kopp ees on kinnisulanud jääkastide lahti sikutamisest.

Nüüd neid pilte vaadates nendin, et tegelikult sobib meile hõbedane külmkapp küll. Ma miskipärast esimese laksuga kohe mõtlesin valge, või sootuks mõne värvilise peale, aga no nüüd ikka mõtlen, et ei paneks ka hõbedasele kätt ette. Sobib ehk rohkemgi, kui valge.

Muidugi rohkem kui värv, on külmiku puhul sada muud asja, mida vaadata tuleb. Esiteks – mõõdud. Meie praegune on 170 cm pikk ja umbes 60cm lai. Arvestades, et meie köök on 2.7m kõrge, siis kõrgusesse annab nagu veel omajagu minna, laiustki saame me 20 cm juurde venitada, sest see külmiku kõrval olev kapp ei ole kuskil kinni ja seda saab nihutada ukseaugule lihtsalt lähemale.

Energiaklassidest soovitatakse vaatama hakata alates A+ märgisest, parimaks hinna/kvaliteedisuhteks loetakse aga A++ energiamärgist. Et võtab vähem elektrit (külmkapp on ju kogu aeg sees) ja lisaks on parema energiamärgisega külmikud ka vaiksemad. Samas ma muidugi ei tea, kui lärmakas üldse külmkapp olla saaks, sest meie vanur küll mingit lärmi ei tee ja ma ei usu, et ta nüüd mingi A++ oleks. Hea, kui ta A’gi on. Ma ei teagi üldse, kust ma leiaks inffi selle külmiku kohta, samas vist vahet pole ka. Igatahes kui keegi oskaks mulle inimkeelde panna, et kui suur vahe on nt A+ ja A++ ja A+++ külmikul, ma oleks väga õnnelik.

Kardol on miskipärast soov, et meie külmkapi uksest saaks jääkuubikuid. Minu jaoks see küll mingi vajadus ei ole, sest mulle reaalselt ei meenu ühtegi korda, millal mul oleks hädasti jääd vaja olnud, aga tema miskipärast kujutab ette, et me hakkame siin kunagi pidama suurejoonelisi kokteilipidusid, mille käigus on täiega jääd vaja… 😀

Veel on mulle segane, et mis see “no frost” on? Kas see ongi see, et asjad kindlalt ära ei jäätu kapis? Ja et sulatama ei pea?

Igatahes, ma näitan siis külmkappe, mis mulle silma jäänud on.

Kui me räägime nüüd ainult välimuse põhjal, siis minu lemmik on küll vaieldamatult see kollane SMEG külmik (LINK). Noh, muidugi on tal peale värvuse ja retrovälimuse tegelikult häid omadusi veel, et A+++ märgisega ja puha, aga mis mind häirib on kahjuks see, et see on esiteks maru väike, ainult 151 cm. Teiseks tahaks ma, et sügavkülmauks ja “põhiuks” oleks eraldi. Meie perele kahjuks liiga väike, aga vaadakem korraks sellegipoolest seda iludust pikemalt. See sobiks mu kööki ideaalselt!

Selle (LINK) valisin ma küll ainult Kardo soovi kohaselt välja, ma tegelikult isegi ei saa aru, kas sealt august tuleb jääd või vett?  Vist ikka ainult vett? Ta on ka ainult A+ energiamärgisega ja firmagi on mulle võõras, ei ole enne kuulnud. Samas tundub üsna mahukas ja meie praegusest külmikust lausa 15cm kõrgem, seega mahub rohkem asju. Hind 499€. Ma olen kuulnud, et alla viie soti pole mõtet külmikut osta, et tihendid võivad alt vedada ja üldse on mõttekas külmikusse investeerida, ehk siis maksa vähemalt 500€. Noh, 499€ on umbes sama, eks ?

Kui minna nüüd ikka sinna retrolainele tagasi, siis peale SMEG’i (mis on ikka no päris kallis) on ka taskukohasemaid variante. Jällegi minu jaoks võõras firma, Bravatec Retro (LINK) hinnaga jälle 499€. Hea kõrge, mahutab palju (209 liitrit) , A++ energiamärgisega ja näeb äge välja ka. Veel ägedam oleks, kui ta oleks tibukollane, aga kõike siin ilmas ka tahta ei saa. Samasugust on ka sellist, et sügavkülm on üleval (LINK), mis on sellest küljest hea, et siis ei saa lapsed endale ise jäätist krabamas käia, aga samas üldiselt on vist ikka muagavam, kui sügavkülm on all. Mis muidu seal kõige all hoida, mille järgi küürutada?

Minnes nüüd tuttavamate firmade juurde, siis Whirlpoolilt jäi silma säärane isend (LINK). Hinnaks 669€, aga samas seni vaadatutest kõige kõrgem ja seetõttu ka kõige mahukam. 201 cm, nii et lõpuks ometi selline, mis Kardost ka pikem on (ta on 193cm ja kogu aeg naerab, et ma ei näe asju, mis on kõrgemal kui mu silmapiir, nagu KUIDAS ma neid nägema peaks :D?). Sügavkülma maht on ka väga suur teistega võrreldes, kuigi meil see ei ole niiöelda hädavajalik, sest meil on keldris see külmakirst ka. Kuigi ma käin keldris kord aastas, seega ei oska ma isegi aimata, mis seal olla võiks…See on ka NoFrost versioon, et siis järelikult see ei lähe siis absull jäässe jah? Kirjas on veel “elektrooniline juhtimine”, mis see tähendab?

Jälle tagasi mitte nii tuttavate nimede juures, samas ega ma nende firmadega enivei kursis ei ole. Igasuguste näitajate poolest tundub meie perele jälle igati sobiv olevat ja pole ka kõige kallima hinnaga. Scanbergi külmik hinnaga 599€ (LINK). Hea kõrge, 201 cm, mahutab palju, lausa 266 liitrit, mis peakski meie viieliikmelise perekonna ideaal olema. A++ energiamärgisega. No Frost ja LED tuled. Tundub hea tehing, ei?

Jõuame siis kõige kallima variandini reaalsetest valikutest (sest see kollane SMEG on ju imeilus, aga no ma ei hakkaks teda päriselt ostma, mul liiga suur pere). See Boschi külmik (LINK) maksab küll vaid 10€ rohkem, kui eelmine Whirlpool, ehk siis hinnaga 679€, aga ta on A+++ energiamärgistusega, mis on siiani nagu parim selle suhtes. Keegi võiks mulle ainult selgeks teha, et mis see plusside rohkus rahas tähendab? Et ala, säästad elektri pealt 5€ kuus või miskit? Ma pakkusin suva summa, aga no sellist reaalselt elulist infot tahaks, need plussid ei ütle ju ise midagi… Samas rohkem plusse ikka uhkem? Ta küll ei ole nii kõrge, on 186cm, aga no tegelikult piisab sellest ju küll. Sees on LED valgustid, siis ei lähe see pirn vist seal sees ever läbi, mis on jälle hea? Mahutatavus on väiksem, kui eelmisel, 192 liitrit. Öeldakse, et peaks olema 50 liitrit per pereliige, meil saab juba viis olema, siis peaks üldse selle loogika järgi 250 liitrine külmik olema, aga see tundub juba ikka VÄGA suur, või ei?

Samas sellel Boschil on mingi umbes samasugune upgrade ka, suurem ja muidugi suurema hinnaga (LINK). See on lausa 1099€ ja selle mahutatavus on lausa 279 liitrit. 203 cm kõrge, ka A+++ energiamärgisega. Lisaks on kirjas, et seal on WIFI. Miks on külmikul WIFI vajalik? Mis sellega huvitav teha saab?

Lisaks olla see puutetundlik (kust?) ja kõige väiksem müratase, mis ma täna ringi vaadates nägin. Üldiselt on see number 42 olnud, sellel 36. Siis mingi selline asi, nagu kiirkülmutus? Issand ma ei tea, ma ei kahtlegi, et see on väga hea külmkapp, aga samas saaks selle raha eest juba kaks väga korralikku külmikut, et kas tasub päriselt ära ka või pigem mitte?

Lähme korraks ebatraditsioonilisema raja peale. Kas selline suur külmkapp (LINK) oleks too much? Ma küsisin sõbranna käest, ta vastas, et külmkapp ei saa kunagi liiga suur olla. Tal on see uhke kahepoolsete ustega, aga mulle sellised ei mahuks ära. See mahuks sentimeetri pealt. A++ energiamärgis, külmiku maht lausa 400 liitrit! Sügavkülm on ka nii suur, et Kardo vb ikka saaks enda kokteilipidusid pidada 😀 Hind 999€. Mis te arvate?

Üldse ma tahaks, et iga külmiku juures oleks tutvustav blogipost, sest need tehnilised näitajad on mulle tume maa, aga kui saaks lugeda, et Mallel Keilast on näed külmik number kolm ja tema lemmikosa selle külmiku juures on see ja see ja natukene häirib see ja kas mahub terve pere söök ära ja kas asjad on kauem värsked ja kas külmiku tagasein tõesti jäätub/ei jäätu ära, siis oleks seda valikut palju lihtsam teha, tõesõna.

Seega pliis aidake – kui teil on miski eelnimetatutest, siis rääkige kaasa, kas oli hea ost? Või linkige ära külmik, mis teil on ja soovitage/laitke, olge head. Muidu saan kogu aeg puid alla, et ma kõiki otsuseid nii pliuh-pläuh teen, nüüd tahaks siis SELLE õige valiku teha. Haha, ma otsisin laste isa ja meest ka vähem aega, kui seda paganama külmikut, ma eilsest saadik googeldan siin erinevaid artikleid ja foorumeid ?.

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

77 Comments
  • Anette
    August 27, 2018

    Külmakapil on muidu ka ju mingid numbrid et kui liiga jäässe läheb ss keerad vähemaks jne ju? Sest meil oli vahepeal sama jama aga sellepärast külmikut küll vahetama ei hakanud ? lclt käisin ja keerasin nuppu

    • Mallukas
      August 27, 2018

      See ei ole nupu keeramises, sest me pole seda keeranud ja lambist vahepeal jäätab rohkem 😀

  • Signe
    August 27, 2018

    Mina kindlasti eelistaksin suure jääkapiga ja nofrost külmkappi. Nii mõnus on, et üldse ei teki seda tülikat jääd. Saab kapi ainult lapiga puhtaks pesta.

  • Kats
    August 27, 2018

    Meil samsung, olemas nofrost, puutetundlik, kiirkülmutus ja mingi a+++… täpselt ei tea palju neid oli 🙂
    Nofrost super asi! On vist olnud 3-4 aastat, ja ei ole vaja olnud sulatada ega midagi! Kuigi laps käib koguaeg kallal ise jäätist vôtmas ja ei pane teinekord vblla seda ust korralikult 🙂 puutetundlik on uksel- sealt saan sättida siis kraade, nii all tava kui sügavkülma oma, ja seal veel mingid seaded, et vacation mode jne(korra kasutanud :))kiirkülmutus tavakûlmas eraldi sahtel, olen kasutanud ntx kala puhul! Muidu saab ka eraldi temperatuuri seal sättida teistest riiulitest!
    Olen rahul sellega, ainult et see musta värvi ja klaaspinnaga, ei tea kas teisi värve on sellel!
    Hinnaklass jäi sinna suurema Boschi klassi, 1000 piires kui ôigesti mäletan! Samas wifit meil ei ole, ja ausalt ei kujuta ette mis ma sellega teeks? Istuks külmkapis selle asemel et telefonis passida? 😀

  • kylli
    August 27, 2018

    Mina soovitaks Whirlpooli, sest on olemas viksem versioon ja toimib ideaalselt. Sulatab end ise, aga olen kord aastas toiduained v2lja v6tnud ja t2ielikult yles sulatanud ja 2ra puhastanud. Nii saab sygavkylmast osad asjad likvideerida, mis enam ei sobi v6i liiga kaua seisnud. Ideaalis meeldiks muidugi side-by-side kylmik, sest siis ongi 1pool sygavkylmik ja teine tavaline. K6ik asjad mahuks ilusti 2ra.

  • Liska
    August 27, 2018

    https://www.euronics.ee/t/75753/kodumasinad/kulmik-samsung-korgus-201-cm/rb37k63611l-ef

    Meie peres on see külmik ja me oleme väga rahul oma valikuga =) Lühemal inimesel on kõrgemalt pisut keerulisem asju kätte saada, aga nt see klapitav riiul on ülimugav. Ja no külmkapp ise ka näeb täitsa kena välja 😀

    • Pip
      August 27, 2018

      https://www.samsung.com/ee/refrigerators/bottom-mount-freezer-rb33j8797s4/
      Minu jaoks oli oluline sahtlitega sügavkülm, ei pea vajaliku toiduaine leidmiseks kogu kapi sisu pahupidi puistama.
      Teine oluline koht oli pudeli riiul – sellel kuumal suvel läks asja ette, ainult ei tohi unustada õigel ajal täita – mahla ja veega.
      Lisaks on võimalik soetada roostevabast materjalist lisa riiulid – laste kasvades on see eriti mõnus, paned ettevalmistatud toidu külma ja lapsed võtavad välja teevad soojaks ja kui neil meelest ei lähe, panevad nõudepesumasinasse ka 🙂 Lihtne ja mugav.
      Lühikese inimesena on ülemine riiul minu jaoks liiga kõrge ja sügav. Sealt asjade kätte saamiseks on hea omada pikakasvulist abikaasat 😉
      Mõtle, mis on Sulle oluline, mis kindlasti peab olema (ma ka arvasin, et oi kui tore on jäämasin jms) – tegelikult on see vaid algul nii…hiljem ei kasuta keegi (minu sõprade kogemus).
      Ah jaa, no frost ja “puhkuse” reziim – kui lähed reisile ja kapp on tühi, lülitad sisse… ja siis ukse lahti unustamise heli, öövalgus (kui kellegil perest on kombeks käia öösiti maiustamas ja ei taha kogu maja üles äratada).

  • Keidi
    August 27, 2018

    Mina valiksin kindlasti No Frost süsteemiga. Endal on ka ja pole mingit jääd tekkinud. Palju lihtsam. Kui valida jäämasinaga külmik, siis see võtab ka rohkem energiat. Ja kui A+ ja A+++ külmkapi hinnavahe on juba kuskil paarsada eurot, siis ei tasu see ka ära, sest energiakulu tasuvusaeg kujuneb arvatavasti pikemaks kui külmiku enda eluiga. Ise soetasin hiljuti selle: https://www.euronics.ee/t/72206/kodumasinad/kulmik-nofrost-samsung-korgus-185-cm/rb31ferndef-ef. A jaa No Frost puhul peab arvestama sellega, et ta teeb vahepeal imelikke helisid. See kuulubki selle jääsulatus protsessi juurde. See samsung teeb vähemalt. Teiste kohta öelda ei oska.

  • Trips
    August 27, 2018

    Meil oma kolm kuud kasutuses see whirlpool. Siiani vaga rahul. Eraldi 0 zone,mida varem polnud ja kasutame sageli. Mahutab palju. Lisaks kiirjaa tegemise koht. Elektroonile ekraan. joogi jahutamise timer ( annab marku,et jook jaasse ei laheks ). Uksel ka signa kui kauaks lahti jatta. Ja No Frost oli minul valides pohiline.

  • Helen
    August 27, 2018

    Meie ostsime pool aastat tagasi selle sama Whirpooli ja no rohkem rahul olla ei saakski. Olen ise pikkuselt väike naine, ehk siis ülemiste riiuliteni ei ulatugi, aga sinna ongi hea hoiustada mõningaid selliseid asju, mida igapäevaselt ehk ei tarbi. Meil siis näiteks enda tehtud mahlad jne. Sügavkülmiku osa
    mõnusalt suur, saab külmutatuid marju ja toormoose kuhjaga varuda. Ja kui tuleb pelmeenide isu, siis ei pea pakki jalaga sisse taguma, mahub ka see ?. Elektroonilise juhtimise all ehk seda mõeldud, et saad kiirjahutuse funktsioonile panna. Saab temperatuuri timmida ja näiteks külmkapi välja lülitada paneeli
    pealt. Kui uks kaua lahti on, siis hakkab hirmsasti lärmama ? Annab märku, et ukse kinni tagasi paneksid. Ühesõnaga üks hea külmkapp, mis on hea hinna ja kvaliteedi suhtega.

  • Mrs
    August 27, 2018

    Me just ostsime uue külmkapi, sest vanaga oli sama häda – sügavkülma alumine sahtel külmus kinni. Korra sulatasin ka teda ja tekkis paari päevaga sinna jälle paras jääkiht. Meil oli no-frost kapp, muideks, aga ka mingi 10 aasta ringis.
    Uue ostsime ameerika stiilis, et suuremat sügavkülma saada – vana jäi meile natuke väikseks. Ja sügavkülma ja külmkappi eraldi ka ei tahtnud.
    Ma mingi sada kindel ei ole, aga minu meelest jääd saab ukse seest ainult ameerika stiilis kappidest. Aga need on üsna laiad, kõige kitsam, mida ma nägin, oli mingi 87 cm.

  • Birgit
    August 27, 2018

    Tuli meelde Dylan Moran’i selle video algus 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=4wEwTcXkY-4

    Külmkappidest ei tea midagi

  • LII
    August 27, 2018

    Mul on se boschi kûlmkapp se ilma wifita ? aga mina olen väga rahul see puuviljade ja värskekraami sahtel on eraldi õhutusega mida saab reguleerida ja tõesti asjad püsivad seal ûlikaua värsked .ma ise 165 cm pikk ja ulatan ilusti kõikke kätte saama . Uksel on mõlemalpool lahtitegemiseks kohad et saad vastavalt vajadusele vahetada ülevalt mis pidi uks lahti käib . Ja minu külmiku tagasein ei ole veel siiani ära jäätunud 🙂

  • MP
    August 27, 2018

    Mina soovitaks sulle seda, aga see jääb teie köögi jaoks vist liiga laiaks.?
    https://www.samsung.com/ee/refrigerators/french-door-rf56j9041sr/

  • MP
    August 27, 2018

    Noh muidugi hind on liiiiiga krõbe, seda ma kohe tähele ei pannudki, aga lihtsalt ilus on. 😀 😀

  • Hel
    August 27, 2018

    Ma just nädal aega tagasi valisin ka külmikut…tellisime selle https://www.reset.ee/ee/eraldiseisvad-kulmikud/kulmik-samsung-korgus-201-cm

    Sellel on ilus klaasuks…ma tahtsin kindlasti klaasuksega sest need on minu meelest palju ilusamad kui tavalised kapid 😀 ja sobib idekalt meie kõrgläikega köögimööbliga.
    No ja lisaks see on suuuur, A+ energia, no frost, fresh zone (lihale, kalale), kiirkülmutus, ise saab vastavalt tempi ekraanilt regullida, door alarm pärast 2 mini (laps unustab tihti ukse lahti, siis hea kui annab märku), vacation mode peale saab panna kui lähed nt reisile, mingi fäänsi sinise valgustuse saab ka peale panna kui soov 😀 wifi ka kui mingi lisa modemi sisse paned, aga ei näe sellel mõtet.
    Ühesõnaga – ma olen väga rahul ostuga.

    • Kats
      August 27, 2018

      Vot, selline minul on, vist 4 aasta jookseb! Küll musta värvi, aga olen siiani rahul! Ja hind on selle ajaga langenud kôvasti kui mina ostsin 🙂

  • Liina
    August 27, 2018

    Meie ostsime endale sellise: https://m.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/rq562n4ac1/kulmik-nofrost-hisense-korgus-181-cm
    Siiani oleme väga rahul. Nii külmiku kui ka sügavkülmiku osas saab uksed ükshaaval avada 🙂 tundmatu firma oli meie jaoks, aga riskisime ?Kapiga on kaasas huvitav manuaalne “jäämasin” 😀

  • Prx
    August 27, 2018

    sbs-id on sügavamad ka, enamus c’ 70cm, enne kui ostad, ole kindel et ustest sisse mahub.

  • rrr
    August 27, 2018

    Meil täiesti uus külmutuskapp, pole isegi poolt aastat vana ja teeb sama nalja mis sul, et kui tagaseinale vastu kogemata panna midagi, siis kohe külmutatud. Hea ju hommikuti külmutatud vorsti leivale lõigata. 🙂 Ei saa aru, miks ta nii teeb? 🙁

  • Kat
    August 27, 2018

    Mina olen bosch fänn. Plaanis endale teha nii et jahekapp (https://www.bosch-home.ee/tooted/kulmikud-ja-sugavkulmikud/jahekapid) on põhi töökolmnurga lähedal ja sarnane täispikkuses sügavkülmik on natsa kaugemal nurga taga aga ikkagi köögis. Saab odavamalt ja ka A-d on paremad kui nii eraldi osta vs tavaline ühes tükkis side by side.

  • Mammu
    August 27, 2018

    Jäämasin on mõttetu ruumivõtja :/
    Meil kahe uksega külmik(ühel pool sügavkülm) ja see sügavkülma osa mahutab jäämasina tõttu nii vähe. Kui saaks, siis kisuks kohe selle välja

    • Kätu
      August 27, 2018

      Vaidlen vastu. Meie pere lemmik külmkapp on selline. ? Ei taha öelda midagi pahasti. Lihtsalt kaitsen külmikut! ?

  • arvan
    August 27, 2018

    ma külmikust ei räägi midagi. aga sa võiks oma blogi lasta nii teha, et lingid avaneks uues-hüpikaknas. ma mitu puhku teen nii, et klikkan mingi lingi peale, siis vaatan seal asja ära, ning panen kinni. ja siis selgub, et blogi koos sellega kinni läinud. puhta mugavuse küsimus. aga üldiselt on uus aken parem.

    • jaanika
      August 28, 2018

      Jaaa, ma mõtlen ka igakord, et miks ometi need lingid eraldi aknas ei avane!?

      • Mallukas
        August 28, 2018

        miks te ise ei pane parema klõpsuga “open in a new window”? ma panen alati nii 😀

  • kiira
    August 27, 2018

    meil endal megasuur bosch ja oleme vga rahul. kik potid- pannid mahuvad ja kime vhem poes kui kunagi varem, sest mahutab rohkem kui meie eelmine. mudeli hetkel ei oska/saa kirjutada- kui leian siis kirjutan.

  • Anna
    August 27, 2018

    Nii kahju, et teile laiem ära ei mahuks, ühes peres kus elasin, oli selline (https://m.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/rf697n4zs2/sbs-kulmik-nofrost-hisense-korgus-178-cm#spetsifikatsioon) ja ausalt mu lemmik külmkapp ever ? just see, et all on sahtel ja sellega on kuidagi mugavam majandada kui uksega ?

    Nofrost peab olema, pidin nofrostilt tagasi harjuma tavalisega ja no jama on. Sulatamine ja puhastamine ja… Tüütu.

    WiFi kohta leidsin erinevat infot, endalgi oli huvitav lugeda:
    https://www.google.com/amp/s/www.imore.com/whats-deal-with-smart-fridges%3famp
    https://www.lifewire.com/smart-refrigerator-4158327

  • kiira
    August 27, 2018

    meie enda oma ostsime rde.ee tuli soodsam kui mujal. meil lemine osa ise sulatab aga kamber ei, ei ninud mtet sellist vtta kuna oli 300 kallim….
    sulatame ise 1a kuna peab nagunii pesema seest

  • Kätu
    August 27, 2018

    Mulle ka need Smegid meeldivad. Aga tõesti on nii väikesed. Igale pereliikmele sellist vaja. Aga jääkuubiku ja veega külmikud on mõnusad. Meil lapsed käivad omale vett võtmas koos jääga. Suviti endalgi väga hea külma vett luristada. Sünnadel on laste lemmik. Morsi sisse kuubikuid lisada. Hitt on see!! Hetkel oleme smuutide lainel ja hea on jällegi jääd võtta. Ei pea kuskil urgitsema. Seega meie pere soovitab ka jää võimalusega külmikut. ?

  • sellestmison
    August 27, 2018

    Retrostiilis külmikud on ülikhuulid ja peale SMEGi on neid veel saadaval, muid marke st. Löö otsingusse retrokülmik ja äkki leia sobivate paameetritega midagi. Kollast ma pole aga eriti kohanud.

  • Jaana
    August 27, 2018

    Boschi külmik kindel valik.

  • Kadri
    August 27, 2018

    https://www.elux.ee/k-lmik-bosch-203cm-a-36db-no-frost-puutetundlik-juhtimine-rv-teras-kgn39ai45
    Nendest ma valiksin selle. Peame mehega ise ka hakkama motlema kylmiku vahetamisele aga esmajoones on ikka lapsed.

  • Kätlyn
    August 27, 2018

    Külmikutest peetakse üheks paremaks Liebherr külmikuid. Meie ostsime hiljuti sellise https://www.reset.ee/ee/eraldiseisvad-kulmikud/kulmik-nofrost-liebherr-korgus-201-cm

    See sobiks sulle ka! ?

  • A
    August 27, 2018

    SMEG valikus ju kaheukseline suurem külmik täitsa olemas 🙂
    Kollast küll silma ei hakanud, aga selline väga kena:
    https://elux.ee/k-lmik-smeg-50-ndate-stiil-nofrost-192-cm-a-41-db-elektrooniline-juhtimine-pastellroheline-fab32lvn1

    • Mallukas
      August 27, 2018

      “veits” liiga kallis 😀

  • Alexa
    August 27, 2018

    Smeg on vau tõelise vau efektiga ja mahedalt übercool niiet soovitan see valida!
    Ise unistan ka just Smegist ja kunagi kindlasti selle ka ostan …

    • Mallukas
      August 27, 2018

      Pole kahjuks sellist väikest külmikut mõtet ainult välimuse pärast osta 🙁

  • Annika
    August 27, 2018

    Meil selline : https://m.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/rfg23uers1fsxeo/sbs-kulmik-samsung-korgus-177-4-cm

    Peres 3 last ja no lihtsalt on toitu palju ja ei mahtunud väiksemasse ära. Samuti jäämasin on meie peres küll iga päev kasutuses. Eriti meeldib et ülemine osa on täis laiuses tavaline külmik ja need riiulid on seal niiiiiii laiad, et suur tort jne mahub lõdvalt külmikusse.

  • Alicia
    August 27, 2018

    Vaata French door külmkappe nt Samsungilt. Sügavkülma osa all sahtlitena mis on väga mahukad ja külmkapil mõlemad uksed avanevad. Jäæmasin on hea sealt saab nii vett kui ka jääd, vesi käib läbi filtri. Aga!!! Sul peab olema külma vee ots kappi taha veetud.

  • Alicia
    August 27, 2018

    Vaata tehnika stuudio ka – neil suur valik

  • reet
    August 27, 2018

    Mul küll Sinu valitud mudelite kohta teadmisi pole, aga räägin sellest, mida tean.
    Meie ostsime just Indesiti külmkapi, mis sai kohe esimesel nädalal nii-öelda tuleristsed, elekter läks 21 tunniks ära. Sügavkülmas püsisid asjad ilusti külmunud nagu peab, öeldakse, et korralik sügavkülm hoiab 24 tundi temperatuuri. Häiris, et sügavkülmasahtlid olid ümarate nurkadega, see võttis ära hästi palju ruumi. Õnneks olid sügavkülmas lisaks sahtlitele ka riiulid, võtsin kõige suurema sahtli ära ja sain kohe sügavkülma ruumi juurde, mul on kõik marjad-rabarberid jms kandiliste karpidega, seetõttu on nurgad tähtsad. Kui sügavkülmas asju kilekottidega hoida, siis on vist jah sahtlid paremad. Muidu tundub tore kapp, hinda ei teagi, sest meie saime Klicki allahindlusega kuskil 200 ringis, aga tegelikult maksab märgatavalt rohkem. Mul mees tahtis tegelikult ka sellist, mille puhul mina ülemisele riiulile ei näeks, aga ma keeldusin kategooriliselt, ma ei pea iga kord taburetti tooma, kui vorstivõileiba tahan!

    Mu äial on ca 15-aastane või isegi vanem vist Snaige (igatahes seostub mul nimi Ida-Euroopaga) külmkapp, mis pole mitte kunagi jäässe läinud. Hoiab külma ja sügavkülma eeskujulikult, energiaklassist pole mul muidugi aimugi. Samas on alati võimalus, et firma kvaliteet on nii pika ajal jooksul muutunud, keegi kodumasinamüüja rääkis, et vahel juhtub sedagi, halvemuse poole.

    Kui ma õigesti mäletan, siis keegi kursusekaaslane värvis oma külmkapi ise ära, see olevat täitsa tehtav. Mis Sinu käes see külmiku tibukollaseks värvimine ikka oleks!

  • Katrin
    August 27, 2018

    Meil Whirpool ja minu valik oli just seetõttu, et mahutavus mega hea ja see kõrgus 201cm!!! Ja suur pluss, et kapil on eraldi veel sees liha või kala kast, mille temperatuur on pidevalt külmem (oli vist pidevalt 0?). Ja tänu no frost süsteemile pole meil hetkel vajadust olnud seda sulatada ning ka alumised jääkapid on pidevalt jäävabad.

  • Pisi
    August 27, 2018

    Me elame üürikas ja siin on mingi 6 a vana samsung. Kui oleks minu valida, siis vahetaks selle välja. On küll vaikne aga sama moodi on jama sellega, et kui toit peaks minema liiga tagumise seina vastu, siis kõik jääs. Lisaks ei meeldi mulle see, et sügavkülma ei saa eraldi sulatada. Meil sügavkülmas kolm sahtlit ja saame kasutada ainult kahte sahtlit. Ülemine on lihtsalt jääs. Peame ootama, kui vãljas läheb jahedaks, et toit panna rõdule ja külmkapp sulatada. Nii et soovitan vaadata sellist, millel sügavkülm ja ülemine osa ei ole teineteisest sõltuvad.

  • K.
    August 27, 2018

    Ma ostsin 10a tagasi 75cm laiuse ja 178cm kõrguse Liebherri, maksis mingi 1000 euri aga oli nii mõnusa mahutavusega. Ta viimases otsas hakkas kah seda tagumist seina lampi külmutada ja siis sulatas kenakese hunniku vett. Eelmine suvi läks puhta lolliks ja parandaja ütles et andurite viga mida kahjuks vahetada ei saanud kuna külmiku sein ühes tükis valatud vms. Ma siiamaani nutan taga teda ? ja ei suuda absull harjuda 60 cm laiusega. Pidin ostma mingi suvalise külmkapi sest mitte ükski ei sobinud enam mõõtudelt.

  • Mari
    August 27, 2018

    Meil see kallima otsa Bosch. Vaikne ja kena. Toit püsib värskena ja sügavkülma ta jääd ka ei tekita, kuna on nofrost.

  • Annu
    August 27, 2018

    Ma retrokülmikute fänn. Hinna poolest Schaub Lorenz talutav. Näiteks: https://alfashop.ee/et/retrostiilis-kuelmikud/17227-retrostiilis-kombikulmik-schaub-lorenz-sl300lb-cb-helesinine.html

  • Yutulind
    August 27, 2018

    Elektrooniline juhtimine on ekraan vs nupud ja puutetundlik on vastav ekraan kus saad temperatuuri valida. No frost imeb niiskust kapist välja. Ka toiduainetest kui need pole hermeetilistes nõudes ehk õhukindlalt suletud. Mingi külmik juba reguleerivat seda niiskust kapi sees et oleks optimaalne. See siis ei tõmba toidust mahlu välja. Energia märgiste astmete vahe on 4x väiksem energiakulu! No frost võtab tohutult energiat ja ka ruumi võtab see ära kapi arvelt. Mida säästlikum seda paksem on isolatsioon ehk kapisein ja kapis selle võrra ruumi vähem. Kapiuks võiks sangaga olla. Magnet parasjagu tugev aga mitte liiga tugev. Kiirkülmutus vahest küll mõttetu mille eest lisa maksta. Kuubikuvärk kah suht imelik. Eks kõik kapid jorisevad. Samsung eriti. 36 ja 42 sisulist vahet pole.

  • mariisc
    August 27, 2018

    mul on sellest sarjast: https://www.gorenje.co.uk/products/lines/gorenje-retro-collection

    odavam kui smeg.

  • aadu
    August 27, 2018

    Soovitan soojalt VIVA Elektronicast ( viva.ee) külmkappi Bosch KGV33VW31: üldmaht 288 l, Sügavkülm all, automaatsulatus, suur big-box juurviljadele, pudeliriiul.Energiaklass A++, aastane elektrikulu 219 kW/h ( sama tüüpi A+ on elektrikulu 274 kW7h). Müratase 39 dB.
    Hind 337€, kullerteenus e-poest tellides oli vist 12€.
    Meil on juba 5 aastat ja väga-väga rahul, sest sügavkülma osa on ka suur.
    Väga soovitan.
    Boschid on ühed nõutavaimatest külmikutest, Eestis polegi neid firmasid palju, kes neid müüvad, ka Viva ladu on Riias.

    • Kaisa
      August 28, 2018

      Viva Elektroonika on Tarbijakaitse mustas nimekirjas, 2rge sealt kyll midagi tellige!
      Mu s6branna kemples nendega jupp aega, et oma asju k2tte saada.

  • Diana
    August 27, 2018

    https://m.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/rq562n4ac1/kulmik-nofrost-hisense-korgus-181-cm

    See on selline mõnus , üleval laiad riiulid. Sügavkülm jälle parajad sahtlid.

    No Frost jah see, et sulatama ei pea ja tagasein jäässe ei lähe.
    Vana külmikuga oli meil ka koguaeg see probleem ja nüüd olen oma no frostiga niiio rahul ?

  • Yutulind
    August 27, 2018

    Energiaklass A++ märgib, et seade tarbib 25 % vähem energiat kui A+ klassi seadmed ja isegi 45 % võrra vähem kui Aklassi seadmed.
    Külmik Bosch KGE-36AI32

  • K.
    August 27, 2018

    Enne kui ma ära unustan, kirjutan ruttu ära ja siis loen su postituse lõpuni. Sa saad lasta proffidel oma kkülmiku üle teipida. Kollaseks siis. Nagu teibitakse autosid näiteks. Värvist saab villand, tõmbad oma teibi ära ja all on välimuselt tutikas külmik, mille saad jälle soovi järgi üle teipida.

    • Mallukas
      August 27, 2018

      Kes teibib :O

      • P
        August 28, 2018

        Mina teipisin enda külmkapi ise üle. Ostsin Espakist kleebitavat kile (seal mega suur valik) ja andsin minna.

        • Katrin
          August 28, 2018

          Ma ka ostsin valge ja teipisin kollaseks. Väga ilus jäi 🙂

          • Mallukas
            August 28, 2018

            ma ausalt ei saa aru kuidas sa seda teipisid 😀 ise ka veel 😀 saada pilti!

        • K.
          August 28, 2018

          Ma ise ei hakkaks nusserdama. Pärast jäävad mullid ja voldid ning mustus vahele. Ma olen küll väga händi dändi mutt kuid seda ma ise ei teeks. Et teip ilusti peale saada tuleb külmik puhastada, siis enne teipimist seebiveega korralikult märjaks pritsida, et mullid ja voldid alt ära siluda (seebivesi all on seda kergem teha). Ning mõned mullid, is jäävad, neile nõelaga auk sisse ja mull “siledaks” vajutada. Vaatamata sellele, et teoorias tugev olen, keeraks oma külmiku kile kindlasti pekki. Seal nurgad/ääred ka vaja siiski korralikult sisse teipida.

      • Kea
        August 28, 2018

        Me laseme tuttaval automaalril külmkapi sobivat värvi teha. Kaalusime samuti teipimist.

    • K.
      August 28, 2018

      Ilmselt pead töö tellima või hea ideena oleks mõnel firmal promo teha, sest paljud sellisest võimalusest ei tea.

      Tipi googlesse auto teipimine/sõiduki teipimine.

      Esimene vaste tuli neilt.

      http://redford.ee/soidukite-teipimine/

      Ma tean, et ka nemad kunagi ise teipisid peale selle, et ka teibid ise värviliseks prindivad.
      http://aff.ee/tootmine.html

      Kui nad saavad auto teibitud, siis mis see külmik teipida pole.
      Nagu ma aru sain, siis auto jaoks teip lamineeritakse, et kestaks kauem. Külmiku kohta öelda ei oska.

      Uuri maad, äkki saadki endale oma kollase külmiku?

  • A.
    August 27, 2018

    Oleme ka mehega külmkapi otsingul ja minule on oluline et oleks 0 kraadi tsoon, lihale, kalale jms, püsib kauem värske, peab olema kindlasti halli värvi ja olema vähemalt A+.Kuid siiamaani pole õiget leidnud, Rakveres väike valik ka muidugi. Ootame ja otsime veel. Vana külmik meil nii pekkis, et seal ei kannata eriti miskit säilitada.

  • Liis
    August 28, 2018

    Ma ei oska sulle ühtegi külmikud soovitada, kuna puudub kodu, AGA 😀 ma soovitan sulle kuskile suurde poodi minna kus mega külmikute valik. Nt lätis avati/avatakse IKEA. Saad vaadata mis asetus sulle kõige rohkem meeldib ja kui suur miski reaalselt on. Ja sama ka välimusega. 🙂
    See jää ja vee sul on ka päris lahe. Saad kiirelt puhast joogivett ja jääd ei pea ise jäätama (sellist sõna ei eksisteeri ilmselt) nendes plastik jamades.
    Edu!

    • MP
      August 28, 2018

      Miks peab inimene spets ainult külmkapi pärast Lätti sõitma, et seal vaadata, kuidas külmkapp sobib ja milliste mõõtudega vms? 😀 Eestis ju poode küll, kus saad vaadata ja näppida erinevaid külmikuid ja kujutad sa ette, et isegi täitsa õigete suurustega on, nagu külmikud ikka on. Siuke tunne jäi sinu kommentaari lugedes, nagu Eestis ei müüda külmkappe ja ei saa vaadata, kui suur reaalselt miski on. 😀
      Expert/Euronics/Klick jne, kõik souksed poed on ju olemas, kus müüakse kodumasinaid, ja saab kohapeale minna, et just see õige oma pere jaoks välja valida, ei pea Lätti sõitma ega Soome ega Saksamaale. Eestiski on ju piisavalt hea ja lai valik! 🙂

  • katsi
    August 28, 2018

    Mul oli eelnev pikk kogemus Minsk Atlant kappidega, aga kui senine külmik aasta tagasi keset kuuma suve otsad andis ja oli vaja kiirkorras asendust, siis ostsime ühe Elektroluxi.
    Kuigi kõik näitajad olid A+-d, siis isiklikult eelistaks pigem vaikselt ja ühtlaselt mürisevat vana B-kappi, kui seda uut “Orkestrit”, mis suudab paari tunni jooksul ca 20 erinevat häält teha: küll vilistab, küll põriseb, siis tuleb vihmasabinat, siis nagu linnulaulu, siis jorinat.

    Seega isiklik soovitus, enne ostmist tuleks poles kuulata, kas on ainult ühtlane uinutav mürin või plaanib see kapp eriti häälekalt oma elu elada

  • Helen
    August 28, 2018

    Meil on integreeritud külmik ja seetõttu oleme saanud endale kõrgusesse lisaruumi. All on meil sügavkülm, keskel tavakülmik ja üleval veel 40cm kapp (ilma külmata), kuhu mahuvad peitu potid-pannid ja kõik muu, mida vaja peita.
    Ehk sobib see Teile lahenduseks. St et sisse saab panna ükskõik mis külmiku ja välimuse teha vastavalt värvieelistustele 😉

  • Kea
    August 28, 2018

    Smegil praegu mingi uuenduskuur, st meie jõudsime selleni, et seda kollast vist praegu ei saa tellida. Septembris pidid uued mudelid vms tulema. Ehk on siis lootust ka suurema mahulisele kollasele. Smegil vaata nende enda kodulehte sealt saab vist värskeima ja reaalseima tootevaliku.

  • Kaisa
    August 28, 2018

    Ostsime just selle https://m.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/gbb60nsyfedtansqeur/kulmik-nofrost-lg-korgus-200-cm
    A+++, piisavalt suur, nofrost, ustel on k2epidemed (minu arust on need uste sees olevad k2epidemeaugud ebamugavad. Klienditeenindaja ytles ka, et nende p2ris k2epidemetega l2heb uks paremini vaakumisse). Liha/kala jms toore kraami jaoks on sahtel, kus temperatuur on madalam kui mujal kylmkapis. Meie pere jaoks ideaalne valik, olen v2ga rahul. 🙂

    PS! Miks ma ei saa kommentaaris t2pit2hti kasutada? Varem sain, nii tyytu.

  • Anna
    August 28, 2018

    Mallukas, enne kui uue külmkapi ostad ja sul veel vana alles on, soovitan sul proovida ühte life hack’i, millega võid oma vana kapi hoopis täiesti korda saada ja mille ise alles hiljuti avastasin – kui külmkappi koguneb alla vesi, siis suure tõenäosusega on külmiku tagaseinas olev äravooluava umbes. Mul polnud õrna aimugi, et seda puhastada saab, aga saab, olin just ise sama probleemiga hädas ja mulle õpetati, et lahendus sellele on tegelikult kiire ja lihtne – otsid selle äravooluava üles (juurviljakastide üleval peaks olema) ja puhastad selle äravoolutoru ära. Seda, kas ava on puhas, peaks saama kontrollida nii, et valad vaikselt avasse vett (paarist supilusikatäiest piisab) – kohe on näha, kas vesi voolab ära. Kui guugeldada, soovitatakse lausa kord kuus seda puhastada, nt vatitiku või muu sarnase esemega. Külmkapi kasutusjuhendites tuleb ka lausa välja 😀 Et teaksid tulevikus seda probleemi vältida. Siin on ka tark jutt, kuidas ennetada külmkapi tagaseina jää teket ja selle sama äravoolutoru kohta: https://blog.liebherr.com/kodumasinad/ee/mida-teha-kui-kulmiku-sisemusse-koguneb-jaa-voi-vesi/ Loodan, et saad korda, proovi 🙂

    • Mallukas
      August 28, 2018

      Sain täna uue külmkapi kätte ja vana ära antud 😀

  • Kertu
    August 28, 2018

    Ostsime hiljaaegu Boschi täispikkuses jahekapi ja töötasapinna alla eraldi sügavkülma. Kahepoolne külmkapp meile ei sobinud, aga tahtsin kindlasti suuremat külmkappi kui need nii-öelda tavalised. Siiani olen selle lahendusega väga rahul.
    Üritasin ka A-de asja uurida, aga ega ma mingit lõplikku tõde ei tuvastanudki. A+++ võib teoorias olla mituiganes protsenti säästlikum, kuid väidetavalt oleneb kõik külmkapi kasutusest. Kui lapsed või ise ripute pool tundi lahtise kapiukse vahel või avate kapiust sageli, siis kaob see sääst kiiresti ja ei pidavat olema proportsionaalne kadu väiksema plusside arvuga võrreldes. no, segane värk igatahes ja ma ostsin siis A++ (et kuldne kesktee või nii)

  • Kristi
    August 30, 2018

    Meil oli korteris mingi eelmiste omanike Samsungi külmkapp, mis oli külgede pealt tulikuum ja sees külmutas ka asjad ära. Väga tüütu oli, kui ükskord koorisin salati jaoks munad ära ja kui paari tunni pärast neid võtma hakkasin, siis olid jääkamakad 😀
    Majja kolides oli siia jäetud eelmiste omanike kahepoolne suur külmkapp. See oli muidu väga hea, aga mürises päris kõvasti. No ikka nii kõvasti, et kui ükskord mees pidi suures toas magama, siis ta ei saanudki sõba silmale 😀 Mingi asi oli katki seal ja parandada ei andnudki, siis otsisime ka endale uue külmkapi.
    Standardid olid muutunud ja alla kahepoolse enam vaadata ei tahtnudki. Kuidas meie asjad üldse väiksemasse ära mahtusid??? Mees tahtis ka jääaparaadiga, et hea külalistele jääd pakkuda. Ma tuletasin talle meelde, et meil on poole aasta tagusest peost veel mitu kotti jääd sügavkülmas, nii et seda funktsiooni meil küll vaja pole. Lisaks võtab see päris korralikult ruumi ja selle me välistasime. No ja kuna meil on külmkapi koht keset esimest korrust trepi all, siis voolikute vedamine läheks ka päris hulluks. Ja sellist varianti, et kanistrisse vesi valmis panna ka kasutada ei saa, sest meil läheb vesi millegi pärast seistes elama. Väkk.
    Valisime A+ kahepoolse LG külmkapi, olen täitsa rahul. Lootsin, et elektriarve väheneb mingi 50€ kuus, aga seda õnne ei juhtunud. Vähemalt saime vaiksema külmkapi.
    Ja väike soovitus veel. On olemas selline lehekülg nagu http://www.hinnavaatlus.ee . Seal on näidatud päris paljude e-poodide hinnad ja suuremate asjade puhul võib ikka päris korralikult säästa. Nt oma külmkapi saime ühest veebipoest 300€ soodsamalt (+ tasuta transport) kui suurest elektroonika kauplusest. See on ikka päris suur raha ja selle eest saab päris palju ilusaid asju osta 🙂

  • Lea
    August 31, 2018

    Vastu külmkapi seina ei tohigi asju panna, siis lähebki jäässe

    • Mallukas
      August 31, 2018

      normaalsel külmkapil ei lähe

  • Mari
    September 2, 2018

    Mina maksin külmiku eest varanduse aga… Kui üldse tehnika siis 100%% AEG. Ma pole nii rahul ja kindel kunagi olnud.
    Smegid jäta poodi.