sorri, ma pean veel lubadest rääkima

Jalutasime täna tänaval ja ma mõtlesin, et issand kui naljakas – kõik need autod ja mina võin ka vabalt olla üks nendest, kes rahumeeli kuskile ISE sõidab. Sry, ma ei saa sellest mõttest ikka üle, et mul päriselt load on. Just täna sain Maanteeametist ka e-maili, et mu load pandi posti ja need peaksid nädala jooksul mulle postkasti ilmuma. Whaaaaaaa?! Vahepeal tekib küll tunne, et oota, äkki ikka keegi on kuskil mingi vea teinud, et kuidas see võimalik on, et see kõik nii kiiresti käis?

Okei, kokku läks pool aastat, aga tegelikult kui ma märtsis autokooli alustasin, siis käisin ma alguses ainult teoorias kohapeal, hiljem jokutasin kogu aeg ja mõtlesin, et küll ma netis järele vaatan loengud, aga kohe laksust ei viitsinud. Ja siis neid aina kogunes ja… täiega kassis ära. Teooria tundus nii keeruline ja kuigi ma sõitsin õpetajaga küll, siis kuidagi nagu ei läinud loogilisemaks see värk. Ma kartsin, et issand, nüüd ma peangi hakkama neid liiklusseaduseid lugema (proovisin, niiiiii igav!!!) ja kuigi sõit läks alati hästi, siis teooria tundus nii võimatu ära teha ja pani mind endas kõvasti kahtlema. Et… kas ma üldse nii väga tahan neid lube või?

Aga siis oligi see, et sõbranna rääkis, et Perekoolis kõik naeravad mu üle, et ma raudselt lube ära ei tee ja jätan kõik pooleli, seega jätan ka autokooli pooleli ja no isegi kui ma ise ei jätaks, siis ega ma tehtud seda nagunii ei saaks, sest ma nii loll ja labane ja paks. Noh, casual, ikka casual jutt. Ja ma ei tea, mis mul tol hetkel oli või toimus peas, sest enamasti olen ma nagu…nojah, suva, ega ma elan oma elu nagunii nagu ma elan, olgu selleks siis näiteks kasvõi autokooli pooleli jätmine. Ja solvuda ja haavuda ka raske, sest tõsi ta ju on, et ma pole kuigi järjepidev. Ja solvuda ja haavudagi oli keeruline, sest kui keegi sulle RÄÄGIB, siis on see alati palju neutraalsem kui siis, kui ma seal ise lugemas käisin. Et ei saa nagu seda full heiti kätte või nii ?

No aga vot sellel hetkel tekkis mul selline tunne, et voh, ma küll TAHTSIN vb natsa alla anda, aga nüüd meelega, nende troppide kiuste ei anna. Ja teen selle autokooli ära! Tol päeval vaatasin ma vist hommikust õhtuni online loenguid ja lahendasin teste. Vahepeal googeldasin liiklusseadusi ja liiklusmärke ja vahepeal närvitsesin, et miks ma midagi ei oska ja siis lõpetasin solvunult testide lahendamise ja siis… tegin ühe jutiga kõik testid ära. Ma kirjutasin ka sellest, see oli siis 29 juuli. Ma tõesti tundsin, et ma mega powerit täis ja päris uhke, et ma lõpuks ennast kätte võtsin, sest ma olen kindel, et teistel meie “klassist” oli ammu kõik see tehtud ja lahendatud.

Suvel ei sõitnud ka nii intensiivselt kui oleks võinud sõita, eriti pettumust valmistas mulle see, kui õpetaja peale võtteid (see osa, mis telksis ka oli, kus ma sõidutunnis käisin) ütles, et noh, ma olen oma sõiduoskusega POOLEL teel. Ma olin nagu… mis kuradi poolel teel, mulle tundus, et ma ju oskan küll ja mingeid vigu õpetaja ka enam sõidu ajal välja ei toonud, seega see hetk võttis mul korra motti maha, aga mul oli kindel plaan terve augusti TÄIEGA sõita.

See lõppes sellega, et ma ei sõitnud tegelikult üldse, sest ma ise olin ära ja õpetaja oli ära ja nõnda sõitsimegi lõpuks alles 3 nädalat hiljem, või midagi sellist. Ja no nüüd ma võin seda tunnistada, kui kool juba läbi, enne ei tihanud ? Nimelt kui me üle saja aasta sõitsime, siis ma ütlesin õpetajale, et ma olen vahepeal täiega sõpradega sõitnud ja harjutanud. Kuigi ma noh… ei olnud. Aga mind lihtsalt huvitas, et kui tal ennegi ei olnud mu sõidule etteheiteid, et kas see võiks midagi tema arvamuses muuta. Selgus, et muutiski. Peale kaht sõidutundi ütles ta, et jah, näha on, et ma olen harjutanud, et sõit on kohe PALJU parem. Muhhahaha, ma ei tea nüüd, et kas see väike sõidupaus ja vahepealne teooria tuupimine tegidki sõitu paremaks või mis, aga näed…Kohe peale seda ütles ka õpetaja, et noh, pmst nüüd võid teooriaeksamile tulla, seda ütles ta augusti lõpus ja pani mulle kirja ka pimedakoolituse, libedasõidu ja esmaabikoolituse.

3. septembril tegin ma ära libedasõidu.

10.09 läksingi ma kooliteooriat tegema ja kukkusin läbi (LINK)

16.09 käisin ma esmaabikoolitusel.

17.09 läksin uuesti kooliteooriat tegema ja sain läbi.

19.09 sain ma ära tehtud pimedasõidu.

20.09 sain ma kätte paberi, et autokool on edukalt sooritatud.

21.09 läksin ma ARKi teooriaeksamit sooritama, sain tehtud (LINK). Tegelikult oli mul alguses aeg pandud alles 28daks, aga ma avastasin lambist järgmiseks päevaks ühe vaba koha ja nabisin selle ära.

Seda ma vist tegelikult rääkisin, et selle aja leidmisega, et ARKi sõitma minna, oli keeruline. Ma siis kuupäevadest ei rääkinud, sest no ma ei tahtnud ju, et te teaksite, millal ma lähen ? Aga sellega oli nii, et alguses võtsin 12.10 aja Pärnusse. Siis pakkus üks tüdruk, et tal on 19.10 aeg “üle”, et ta ikkagi ei taha enne detsembrit nagunii ja ta võib selle mulle anda. Ega me ei teadnud, kuidas see andmine täpselt käib, aga saime nii, et tema valis uue aja ja samal ajal mina refreshisin maanteeameti lehte ja saingi tema aja niiöelda endale. Panin endale kohe kuus sõidutundi kirja, et enne eksamit ikka harjutada.

Siis aga kirjutas mulle üks lugeja, et aga kirjuta ARKi, et sa oled lõpurase ja äkki neil oleks mingit aega sulle pakkuda, et küsija suu pihta ei lööda. Noh, kui ma helistasin, siis löödi küll, aga meilile vastati mulle juba järgmisel päeval, et jah, saaksime teile pakkuda 2.10 kuupäeva. Tagantjärele ma nüüd ei teagi, et kui suur vastutulek see niiöelda otseselt MULLE oli, sest tegelikult kui ma ARKi lehelt vaatasin, siis oli terve päev vabu aegu täis ja mitmed kirjutasid ka mulle, et ou, mine ruttu vaatama, et teiseks on vaba aega. Et täitsa võimalik, et mingi eksamineeria tegi endale tööpäeva ootamatult või miskit ja küllap ma oleks ise seda aega ka saanud, ilma küsimata, AGA see meilimine andis mulle jälle selle eelise, et ma jõudsin kibekiirelt peas välja mõelda skeemi.

Nimelt ma teadsin, et kohe kui ma vastan, et jah, ma võtan selle aja, olen ma 19.10 ajast ilma ja keegi võtab selle ära. Seega kirjutasin ma uuesti endale aja andnud neiule ja palusin, et ta nüüd kiirelt selle aja tagasi endale võtaks, et kui ma läbi kukun, siis saaks ta selle mulle “tagasi anda”. Õnneks oli ta parasjagu online ja saime vahetuse tehtud. Siis vastasin ma ka ARKi meilile, et jah, võtan 2.10 aja ja nõnda oli mul nagu kaks aega “varnas”. Et kui teisel ei peaks läbi saama (ja seda mulle ju kurjad keeled kinnitasid kui ühest suust, et NAGUNII ei tee esimese korraga ära, kui üldse kunagi), siis on mul enne Marta sündi vähemalt mingisugunegi võimalus olemas load kätte saada. Lootsin ka, et selline varuvariandi olemasolu võtab ka 2.10 närvi vähemaks, aga noh, ei võtnud, kui aus olla ?

Noh, seda et ma 2.10 eksami kenasti sooritasin, hõiskasin ma arvatavasti piisavalt kõvasti. Aga mind ennastki üllatab see, et ma ju tegelikult alustasin intensiivselt lubade tegemist augusti lõpus ja kätte sain ma nad umbes kuu ajaga. Autokooli lõpetamisest lubade kätte saamiseni 12 päeva! Ja siis inimesed ütlevad, et ma olen laisk, eksole, hehe. Vahet pole mitu viga, aga ARKi eksamid tegin ma ära esimesel korral. Ma lugesin kuskilt statistikat, et Eestis on umbes 50% inimestest, kes teevad esimesel katsel ära. Seda enam ei saa ma aru sellest, et inimesed ahhetasid ja ohhetasid, et no raudselt ta ei saa läbi ja peab sada korda tegema, ikka nii ohtlik inimene. Sest noh, selle statistika järgi on POOLED teinud vähemalt 2x oma eksameid ja ma ei tea, kas neid kõiki ka kabuhirmus kardetakse?

Muuseas, ma googeldasin oma eksamineerijat ja selgus, et on põhjus, miks ta viisakalt ülikonnas oli – inimene on kõigest Maanteeameti eksamikeskuse juhataja. Kui ma seda lugesin, siis oli mul küll tunne, et ma olen mingi mängu lõpubossi võitnud, et no kammoon, kui TEMA mu läbi lasi ja mu sõiduoskusega rahul oli, siis järelikult… järelikult on mul päriselt oskusi ja ma päriselt oskangi autoga sõita. Noh, muidugi nii palju, kui üks algaja juht osata võib, eks see läheb ka ajaga paremkas ja vilunumaks.

Juba homme saan ma nädalavahetuseks ühte autot ka katsetada. Inimesed ju siin rääkisid, et kui auto saan, siis ei julge nad Nõmmel sõita, aga ma avaldan teile ühe saladuse – kui mul on auto, siis on suur tõenäosus ka see, et ma sõidan kohtades, mis ei ole Nõmmel, uskuge või mitte. Ja üldse ajab see kõik mind tegelikult natukene naerma, sest alguses öeldakse, et ah, nagunii ei tee kooligi ära. Teen kooli ära, siis öeldakse, et noh, jah, vb kuidagi läbi häda tegi ära, autokool tuli vastu talle ja “lasi läbi”, aga ega ta ARKist nagunii läbi ei saa. Ja siis teen ARKi teooria ära, siis vingutakse, et liiga palju vigu ja järelikult olen ikka kehva juht, aga no ega SÕITU ikka ära ei tee, et olgu mis on, aga ARKis ju ei lasta iga tonti läbi. Ja siis.. kujutate ette, teen ikkagi ARKi sõidu ära, esimese korraga ja veel maanteeameti juhataja enda valvsa silma all ja IKKA on probleem inimestel ?

Ma täpselt ei tea neid jutte, sest noh, põhimõte mitte Perekooli minna on mul üsna pikalt tugev olnud, aga ma võin juba ennustada, et küllap seal lihtsalt nutetakse kambas, et nüüd ei julge enam sõitagi ja küllap mul ikka load ära võetakse ja küllap ma avarii teen ja  küllap mul ikka selle ARKiga koostöö oli või midagi säärast.

Ausalt öeldes ei saa ma isegi täpselt aru, et kas juba endal pole natsa imelik seda teemat veel käiata, sest kõik nende kurjakuulutavad ennustused olid sama sisutühjad kui see puuõõs, kus Mang naisi kabistamas käis. Ja ükskõik, mida kõik ustavad Mallukavihkajad veel suures raevus suudavad välja mõelda, et kuidagigi seda olukorda seletada, kus ma tegin ikkagi midagi lõpuni ja sain mida tahtsin ja midagi “halvasti öelda”, et mind… eee.. kuvastada? Siis on see ausalt tühi vaev, sest öelgu teised, mis nad ütlevad, aga fakt on see, et noh… Mul on load, nii et suck on that, bitches! Teie ohite kuskil foorumis ja anonüümselt, ma elan rahus oma elu lubadega ja naeran aint pihku. Minu võit!

Kõikidele siiras kabuhirmus elavatele inimestele annan teada, et ma homme sõidan Ülemistelt Pärnu maanteele ja sealt pärast koju Männikule. Umbes 4 paiku, seega soovitan teil heaga sellel ajal enda rajooni, sinna Paldiski mnt kanti, jääda, sest sinna mul asja pole ja ehk jääte isegi ellu ?

Aga veits põnevil olen küll, mõelda vaid, saan terveks nvks auto, aga ma ei suuda välja mõelda, et kuhu ma sellega minema peaks, kui juba selline võimalus antud on. Ideid?

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

60 Comments
  • Pisi
    October 5, 2018

    Oi ma tean seda tunnet, kui saad load ja sa ise poleks elu sees uskunud, et kunagi autoga hakkad sõitma.
    Minuga samal kursusel oli mitu, kellel olid juba need esmased load olemas. Tulemus oli see, et ma olin esimene, kes tegi nii teooria, kui sõidu kohe esimese korraga ära. Teised ei saanud teooriast läbi ja pole kindel, kaua neil veel kool kestis. Minul võttis 2, 5 kuud aega autokool alustamisest lubade kätte saamiseni.
    Kusjuures mul umbes sama asi, nagu sinul. Vahet pole mida sa teed, teistele niikuinii ei kõlba. erinevus ainult selles, et sinust räägivad halvasti võõrad aga minust oma sugulased.

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Ma mõtlen ka, et mõtle kui oleks kohe full on tegutsema hakanud, oleks ka vb mega kiiresti saanud. Aga noh, siis oleks raudselt öeldud, et “sohiga saadud” vms ? Aga laias laastus pohui mis räägitakse, mis see ikka muudab meie eludes 😀

  • Piret
    October 5, 2018

    Ma mingiaeg lugesin ka Perekooli ja suht koomiline on, et mõnel selline hobi on. Mõni koob, mõni käib jooksmas, mõni kogub tikutoose, mõni vaatab ära kõik Malluka saated ja postitused ja siis käib kommenteerimas, mida kõike ta valesti teeb. Nagu päriselt? Tõesti oma elu ei ole?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      No hobisid peab inimesel olema :D!

      • Katrin
        October 5, 2018

        No inimesel pidi täiusliku elu jaoks olema 3 sorti hobisid. Esiteks need, mis teevad südamele pai ehk siis, mis meeldivad. Teiseks need, mis teevad kerele pai ehk siis sportlikud ja kolmandaks siis need, mis teevad vaimule pai nagu näiteks siis raamatud/teater/kunst/muusika. Huvitav, mille alla see kägu panemine käib?

        • Mallukas
          October 5, 2018

          Ma arvan, et mitte ükski, sest nii kurjust ja kibestumist täis olles on raske isegi ette kujutada, et MIDAGI sellise inimese elus täiuslik olla võiks. Kahju tegelikult, kui nii mõelda. Aga keelata ei saa… Või noh, saaks, nagu see Korolev ja kohtu, aga ma ei viitsi. Parem ei loe, ei tea ja ei olegi midagi häda. See jutt kuskil foorumis ei puuduta ju mu igapäevaelu – las arvavad, las mõtlevad ja avaldavad oma arvamust, igale oma. Ma elan oma idekat elu edasi ja mõtlen, et on vaesekesed 😀 Mul just sõbrants rääkis, et Perekoolis ollakse kindlad, et ma ise kuidagi saan seal teemasid kustutada, või et no kuigi ma ütlen, et ei loe, et siis KINDLALT loen, sest… nende arvamus on niiiiii tähtis, et võimatu on, et inimene EI loe, õudne eks 😀

  • Riina
    October 5, 2018

    Nt. Keila joale, Türisalu pangale piknikule. Tallinna ümber palju ilusaid kohti.

    Head sõitu!!

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Piknikule? Sa oled vist aastaajad sassi ajanud 😀

      • Mõmmik
        October 5, 2018

        Ei ole halba ilma/aastaaega, vaid on valesti valitud riided. 🙂

      • Riina
        October 5, 2018

        Ei ole 🙂
        Me peame talvel ka piknike. Termosega tee kaasa ja nosime head paremat kusagil ilusas kohas 😉

        Proovi järele! Lastele ka meeldib.

        • Mallukas
          October 5, 2018

          never 😀

  • M
    October 5, 2018

    Ma ei kujuta ette miks nii negatiivselt su lubadesse suhtuti .Load on ju enamustel ja ma ei saa aru miks see nii suur ari on ? Nagu oleks selle jaoks mingit mega IQ d vaja .Mul tutvusringkonnas pole reaalselt ühtegi kellel lube poleks või jubedalt jändaks nendega .Jääbki mulje nagu nende kommenteerijate endi jaoks on lubade tegemine nagu mingi raketiteadus !
    Sinule aga palju õnne ,nüùd saate rahulikult oma perega trippida ja ei pea ükski reis ära jääma mingi neetud bussi pärast ?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Ma arvan, et asi polnudki otseselt lubades – oleks ma ala kuskile kooli vms läinud, midagi õppima, siis oleks sama asi tulnud. Või noh, võtta saab ju IGA asja kallal, näiteks, miks ma BLOGIN?! ah?! Mis õigusega? Kedagi ju ei huvita! 😀

  • Jaanika
    October 5, 2018

    Võiksid teha igapäeva toiminguid, mida oled tavaliselt ilma autota teinud. Nagu näiteks toidupies käimine, lastega mõnes meelelahtuslikus kohas käimine või sõbrannadega kokkusaamine. Load annavad mõnusa vabaduse tunde. Saad tunda lihtsust igapäeva toimingutes.

    • Mallukas
      October 5, 2018

      noh, ma ei saaks öelda, et mul enne poleks vabadust olnud minna, kuhu tahan – tellid takso ja minek 😀

  • CH
    October 5, 2018

    Just täna hommikul kui lapsi lasteaeda viisin mõtlesin Sinu eelmise postituse peale, et millist autot võiks valida. Hakkasin mõtlema, et meie peres kasvab 5 ja 2 aastane ning mul on olnud viimase 5 aasta jooksul 6 (!) autot 😀 ja käsi südamel võin öelda, et tänaseks on minul kui emal kaks peamist tingimust autole – nahksisu ja automaat. Loomulikult peab auto olema ka töökorras ja turvaline, aga kui vaatan ühte mudelit siis nahk ja automaat on just need mida ma eelistan.

    Mul on nende 6 auto seas olnud 2 autot millel ei ole nahk ja see mis autoistmetega toimus oli lihtsalt koooohutav. Isegi kui on reegel, et näiteks autos lapsed ei söö (millest on pea võimatu kinni pidada kui aeg-ajalt tuleb ka mitme tunniseid sõite teha) siis pori ja liiv mis laste saabastelt tuleb ja istmetesse sisse nühitakse, on täiesti võimatu sealt pärast välja saada. Lisaks oli omajagu olukordi kus suvel lapsed ikka autosse kippusid ronima kui ma näiteks seda koristasin ja keegi järsku põit lasi :S

    nahksisu on lihtsalt must-have lastega, midagi juhtub siis lapiga puhtaks ja kõik on korras 🙂

    Viimaste autode seas on kasutuses olnud uus škoda kodiaq mida kindlasti soovitada julgen just oma turvavarustuse ning sõidumugavuse pärast 🙂

  • EQ
    October 5, 2018

    need perekoolikäod on kindlasti need, kes ise on autokooli pooleli jätnud või eksamiltelt läbi kukkund sõiduoskamatuse pärast??

  • Eveliis
    October 5, 2018

    Selle lubade kallal ilkumisega on lugu väga lihtne. 760382 aastat sai kirjutada teemal, mis täiskasvanud inimene ja kahe lapse ema sa oled, kel lube pole, et võta end kokku ja tee load. Kui sa siis lube hakkasid tegema, võtsid sa inimestelt ühe lihtsa teema, mille kallal ilkuda. Sellise PÄRIS asja. ja nii olid nad lihtsalt paanikas, sest siis peab hakkama jälle teemasid JUURDE mõtlema.
    Loogiline!
    Võin sulle julgelt öelda, et hakkad varsti lugema kommentaare, et automaatload teeb ära ka treenitud ahv, ilmselt teebki, aga see pole üldse oluline. Aina enam autosid on automaatkastiga ja kui sellist võimalust ka autokoolid ning ARK pakub, siis ei saa keegi ka keelata seda nö lihtsama vastupanu teed võtta.
    Sry, et siin kaasa kommenteerin, ilmselgetel põhjustel ma seda muidu ei tee, aga see lubade tegemise kallal ilkumine ületas minu arvates juba igasugu piiri. Mul on load sada aastat, aga see ei tähenda, et ma ei oleks end liikluses alguses mingil määral ebakindlalt tundnud, kõik on. Need nö sündinud profid, kes nüüd kardavad liikluses olla, sest sa istud autoroolis, neil võib olla pole lubegi.
    Mõnusat sõitmist!

  • Laura
    October 5, 2018

    Minul lube ei ole ja ei tule. Ma lihtsalt ei taha ise sõita ja ei julge. Kynagi mees üritas mind õpetada, kui sillani jõudsime, lasin käed lahti ja ütlesin, et kardan ? sama teeks ma kuskil ristmikul, ma jätaks auto sinna ja läheks jala edasi lihtsalt. Sinu üle on aga niiiiiii hea meel, lihtsalt hämmastav kuidas võib võõra inimese õnnestumine nii korda minna. Kui sa seda laivi tegid et load käes, mul pisarad voolasid, päriselt. Luhrsalt nii hea meel oli ja ega ma ei kahelnudki hetkegi, et sul need load tegemata jäävad. Oled jah niiöelda võõras aga samas nii oma ? ja viimasest saatest nii palju, et aitähh naeruteraapia eest! See Kardo naer seal kleidi poes oli parim. ?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Ma ka vanasti arvasin, et ma kardan ja lähen paanikasse, manuaaliga oligi nii, aga automaadiga kohe palju kindlam 🙂

  • KL
    October 5, 2018

    Koolisõidueksam jäi vahele? Pole ajakavas välja toodud? 🙂

    • Mallukas
      October 5, 2018

      vahele ei jäänd, ma ei mäleta kuupäeva 😀 Kuskil seal vahepeal sai tehtud.

  • Marit
    October 5, 2018

    Ah tead, seda ilkumist lubade tegija kallal on ajast aega olnud ja ilmselt jääb ka olema. Lihtsalt Sinu puhul on mastaap veidi suurem.
    Mul load juba väga palju aastaid, sõitnud pisut vähem. Aga alles hiljuti küsis mu sõiduõpetaja (meil ühised hõimlased), et kas mul on ikka veel load alles? 😀 Nojah. Mis ma ikka oskan kosta. Nalja võib ikka teha.

    Ise tegin ka load ühe raksuga ära. Sügisel (sept-okt) alustasin ja eksami tegin jaanuaris (tol hetkel ei lubatud eksamile, kui 18 täis polnud, teised tegid detsembris eksmit) ja load sain nädal hiljem. Mäletan eksamipäeval tuli maha mõnus lägane esimene lumi ja eksamineerija kommenteeris, et eksam eriti rasketes oludes. Lubadele järgi minnes oli aga mega külm.
    Paljud meie kursusel said 2 korda eksamit teha, sest esimese hooga kukutati paljud läbi.

  • Triin
    October 5, 2018

    Tulge Haapsallu Iloni imedemaale mängima, see on nii mõnus koht! 🙂

  • Triin
    October 5, 2018

    Mu pea lihtsalt ei võta seda sinu sõiduoskuse maha tegemist. Tekib küsimus et kas need kõik lugupeetud käod on näinud sind liikluses või hoopis autos istunud kui sa oled roolis olnud?! Täiesti huupi lahmivad lihtsalt, täielik lambakari. ?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      See jah selles suhtes naljakas, et ma saan aru, et saaks mõnitada midagi, mida nad ise näevad – no näiteks mu kirjaoskus või.. nägu 😀 Aga sõitmas pole keegi neist minuga tõesti käinud, aga mega eksperdid on kõik 😀 Sama usutav ja loogiline, kui see, et ma ütlen sulle, Triin, et minu meelest sa ei oska kartuleid praadida. Ma ei ole maitsnud, ei ole näinud, aga ma arvan, et ei oska ja lausa KARDAN, sest sa võid kartuleid praadides maja põlema panna ja siis keegi võib viga saada:(

      • Triin
        October 5, 2018

        No just ? No kui sa seda siin kommentaariumis nii julgelt väidad siis peab ju tõsi olema, jumala eest! Pole vaja kellelegi neid lõpmatuid avariisi ja põlenud maju ?

  • Lk
    October 5, 2018

    Minule ei mahu pähe teadmine, et inimesed tõsimeeli soovivad kellegi ebaõnnestumist ja seda nii intensiivselt, et käivad lausa teemasid Perekooli vorpimas¯\_(ツ)_/¯ Let karma finish it.
    Sinule, aga aitah, et panid mu uuesti mõtlema, et ehk ma ikka ei pea selle nõmeda manuaali pärast võtma endalt ära võimalust saada autojuhi lubade omanikuks. Aga Sulle, nael kummi vist siis?! ?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Muidugi ei pea, aga no ole valmis selleks, et kõik eluaeg räägivad, et “kas sa ikka tead, et sa ei või manuaaliga sõita???” 😀

  • Merks
    October 5, 2018

    Ma küsin lihtsalt teemavälise ja lolli küsimuse (enda kogemusest) – kas sa tankida oskad? Ja kas sa oskad vaadata autos istudes kuspoolt sa seda teha saad? Ehk siis auto armatuuril on informatiivsed märgid/tuled ja kütuse omal on tavaliselt kas väike nooleke või siis voolik sealpool, kus “auk” on 🙂 Ma kunagi ammuammuammu aastal 98 kartsin alguses rämedalt tankimist ja pidevalt unustasin ära kuhu poole tankur jääma pidi, eriti kui veel erinevate autodega sõita tuli. Nüüd 20a hiljem on naljakas aga ehk on samasuguseid “lolle” veel või siis on kõik nii targad ja ma ainuke 😀 tagantjärgi hea endaüle naerda igal juhul 🙂

    • Mallukas
      October 5, 2018

      ei ole veel tankinud, aga ma kavatsen seda selle nv jooksul teha! 😀

      • Egle
        October 5, 2018

        See kütuse näidiku jutt on jura. Mul on näidik paremal (nool ka suunaga paremale), aga paak asub vasakul. Pigem oli selline spikker vist vanemate autode puhul. Kõige kindlam, saad auto kätte, tutvu ja uuri enne sõitma asumist omaduste, tulede ja viledega 🙂

      • Kairi
        October 5, 2018

        Ja ole hääästi tähelepanelik, et ikka õiget kütust paned- et diislile bensu ei pane ja vastupidi ? Ja et tankurit sissse ei unusta. Alguses võib igasugu äpardusi juhtuda ? (PS! Pole naljaasi, ma unustasin kunagi tankuri paaki ja hakkasin ära sõitma ?)

        • Reelika
          October 6, 2018

          Minu autol on igatahes kütusepaagi luugil seespool kleeps kirjaga, et mida tankima peab. Raske oleks mööda panna.
          Ja see kütusenäidiku jutt ei vasta ka tõele sest olles seda varem kuulnud, kontrollisin üle ja mul konkreetselt näitab nool vastaspoolele.
          Ja üldse nii imelikud soovitused….ma lisan siis ka hädavajalikku nõu, et vaata ikka kust kojamehed tööle lähevad ja säti peeglid paika no juhuks kui sa ise selliste elementaarsete asjade peale tulla ei oska 😀

          • Mallukas
            October 6, 2018

            Või et tühja paagiga ei saa sõita! See ka hea nõu 😀

    • K
      October 5, 2018

      Nalja kah. Kõigil autodel ei ole mingeid noolekesi kus paagiluuk on. ? seda näeb ka peeglis.

  • kaire
    October 5, 2018

    No mul rääkis mu oma isa tagaselja, et ei tea miks ma lube teen, nagunii läbi ei saa. olen juba selline koba ja mõttetu. Olgu öeldud, et omal tal lube pole. Ja sellepärast tekkis mul ka kohe põhimõte, et kiuste teen ära. Tegingi ja nüüd load juba 12 aastat. Juuuube raske oli neid teha ja kogu raskus oli manuaali pärast- küll suri välja, küll vajus kuskil ära jne. Olen sõitnud sellest peale automaadiga ja keeldun manuaali rooli istumast. On ka targutajaid, et kui sul laps ikka haigeks jääb ja pead kuskile teise eesti otsa sõitma helikiirusel ja ainult on manuaal, küll siis lähed. Jaa, lähen haige lapsega kuskile liiklusesse koperdama autoga, millega ma sõita ei oska. Kindlasti. Ei tea kuidas need inimesed, kellel üldse lube pole neid haigeid lapsi helikiirusel teise Eesti otsa veavad? Inimesed võiks oma elu elada ja viia oma haigeid lapsi kasvõi lennukiga Kreetale lube omamata, mina sõidan seal ja sellega millega end turvaliselt tunnen ja ei kavatse ennast ja teisi ohtlikku olukorda panna. Ma ei taha, ma ei oska, lähen paanikasse- miks ma siis PEAN manuaaliga sõitma?
    Sulle head sõitmist. 🙂

  • E.
    October 5, 2018

    Kui nüüd päris aus olla, siis Sul kergendas kõvasti asjaolu, et sa tegid automaadiload. Said rahus keskenduda sõitmisele ja ei pidanud mõtlema siduriga mängimisele, et mitte ometi kuskil konna panna. ARK eksamil on vist alates kolmandast väljasuremisest läbi kukkumine ka…. ??

    • Mallukas
      October 5, 2018

      No las kergendas siis ?

      • Triinu
        October 5, 2018

        +1. Ma ei tea miks ei usutud, et sa läbi ei saa. Eksami puhul on palju keerulisem manuaal sest siis pead lisaks kõigel jälgima, et sul ka õige käik oleks . Ära pahanda, aga manuaali inimeste jaoks on automaat nagu mänguauto sest mingil põhjusel automaadi lubadega manuaali kasutada ei või aga vastupidi küll(ei pea midagi õppima) sest see on lebo.

        • Laura
          October 5, 2018

          Issand päriselt ei või automaadi lubadega manuaaliga sõita vä? ?

    • keidy
      October 5, 2018

      jumala eest et ikka midagigi öelda saaks 😀 😀 . Käikude vahetamine tuleb üldjuhul lõpuks ju juba suht automaatselt? Vähemalt ma ei mäleta et mul hulle probleeme oleks olnud sellega arki eksamil et issand kas mul on ikka õige käik sees 😀

  • Katja
    October 5, 2018

    Reedel kl 16 paiku Ülemistel, no leidsid ka kuhu nina toppida 😀

    • Mallukas
      October 5, 2018

      ma saan sealt auto kätte, pole valikut 😀

  • Satu
    October 5, 2018

    Hei Mallu! Autod on nõrkadele, aeg järgmine projekt ette võtta: http://pakkeravio.ee/ee/koolitus/eralenduri-koolitus/
    Ise olin 16, kui lendama hakkasin. Lendamine iseenesest ei ole keerulisem, kui auto juhtimine. Kõik saavad hakkama. Lihtsalt seadmeid ja nuppe on rohkem.

  • K.
    October 5, 2018

    Väga tubli oled, tõesti! Ja palju õnne lubade puhul. See annab nii palju vabadust!

    (ISE kukkusin sõidu lausa 3x läbi! Hahaha. 1x platsil, 2x linnas. Ma olin nii närvis, et värisesin üle keha ja unustasin lausa tooli paika sättida, esimesel võimalusel keerasin KOHE ühesuunalisse tänavasse ja vastassuunda ?)

    Kas Kardol ka plaan load teha?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Kardol on load, aint aegund 😀

  • Agnes
    October 5, 2018

    Kui kõik need ilkujad ja need vaesed Nõmmekad, kes algajaid juhte kardavad, vaid teaksid, et ma just täna keerutasin 50 minutit Nõmmel. Manuaalkastiga ja veel esimest korda liikluses. Laipu ma maha ei jätnud, kellegi koer küll jooksis auto eest ootamatult, aga jäi ellu.

    Minul nagu ka Eveliisil, viskas see ilkumine nii üle ja ma elasin sulle siiralt kaasa. Automaat on kindlasti lihtsam juhtida, eriti Tallinna liikluses, aga kindlasti ei pea keegi end selle tõttu halvasti tundma, et just automaatkäigukastiga auto load teinud on. See käigukangiga vehkimine on tõesti tüütu, minu õnn, et see mulle esialgu meeldib. 🙂

    Sa oled väga tubli noh! 😉

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Oh jumal, ma mäletan seda pinget esimest korda liikluses olla. Umbes sama fiiling oli täna, kui ma sõitsin esimest korda ilma juhendajata, ainult sõbranna oli autos minuga koos. Ehk siis tipptunnil Ülemistel + pimedas õikale last mu emale viima ja pärast sööma ka veel. Uskumatu – I did it ja kõik jäid ellu! Isegi koera ei tulnud tee peale 😀

      Ma soovitan sul kohe see teooria ka usinalt ära teha (juhul kui kohapeal käima pead, siis pole valikut ka), sest hea õnne korral võib tõesti kiiresti load kätte saada ja päris äge tunne on küll! Aitäh 🙂

  • kats
    October 5, 2018

    Ära unusta enne sõitma asumist vahtralehti!
    Soovitan osta magnetiga plastikust lehed, need jäävad kenasti autole külge ja saab kergesti ka eemaldada.
    (papist vahtralehed vettivad praeguste ilmadega ära )

    • Mallukas
      October 5, 2018

      Muidugi ei unustanud 🙂

  • Kia fänn
    October 5, 2018

    Mis auto sa nv-ks said? Kia?

    • Mallukas
      October 5, 2018

      jep, sportage

  • L
    October 6, 2018

    Olgem ausad, automaadiga on lihtsam, ise tegin manuaalilube kolmveerand aastat, et ikka õiged load ja nii edasi. Hullumoodi nägin vaeva. Sain siis lõpuks kätte ja sõitsin 2a manuaaliga, aga nüüd on peres automaat ja no ma ei usu, et mul just palju kordi edaspidi manuaalitamist ette tuleb… Ei vahetaks küll automaati manuaali vastu, seega täitsa raisus see enesepiinamine 😀

  • Tyy
    October 8, 2018

    Mu meelest sa pöörad liiga suurt tähelepanu negatiivsetele kommidele. Milleks? Ise suurendad nende jõudu ja hoogu !!!
    Täna neid et andsid sulle indu juurde ja kõik.
    Ka mina sain oma eksamid ühekorraga tehtud ja olin siiralt üllatunud, et nii õnnestus. Vaimustus sellest tõstis mu nina püsti, ise seda märkamata. Noore ja värske juhina tegin mõned ohtlikud vead ja see tõmbas mu edev–õnneliku oleku elulõpuni maha. Mulle jäi meelde ühe vanakala jui sõnad meelde. Hea juht on see kes oskab ka märgata, taibata ja ettenäha teise juhi võimalikke vigu ja seega valmis reageerima ning ära hoidma õnnetust. Mis kasu on sellest kui sina süüdi pole kuid kannataja oled ikka. Milliseid vigu tegin . Esmalt – madal s ü g i s p ä i k e paistis foorile nii, et mulle näis roeline põleb. Vaata alati ka risti suuna foore, topelt ei tee paha. Kui seal ka roheline – on sinu oma kaheldav ! Sõitsin esimesi kordi Tln–s kus palju ridu. Oli ütlane autodevool ja üsna kiire kui ootamatult mu kohal süttis punane tuli. Täiesti ootamatult, ehmatusega tegin äkk pidurduse ja seisatasin. Samal ajal taga kuulsin jubedat kriginat sest ka tagumistele oli see ootamatu … Hea et see juht oli osav must mööda põikama. Süda peksles ja siis näen, et see punane oli kõrval reale ja mul on ikka jätkuvalt roheline. Selline lollus jääb surmatunnini meelde. Mul oli liiga vähe kogemust mitmerealises (seal siis 4+…) liikluses. Ma ei tundmud ka linna, et teada et üks rida ära pöörab. Parlnaku on Tln-s liiga tihti vähe suuna infot või isegi ridade jooned puudu. Näiteks Lasnamäe kanalis kust mina peaksin teadma mitu rida seal on kui pole mitte mingit märget. Võibolla nüüd on aga toona polnud. Olen õppinud et tugevama pidurduse ajal pean vaatama mis mu taga toimub. kas pikivahe on piisav. See tõttu ei sõida ise kunagi eesmise autole liiga ligi. Alati kui näed kitsi jne üle tee jooksmas tea et väikses vahega tuleb neid KINDLASTI veel . Nii et võta kohe hoog maha isegi kui arvestad et ta juba jooksis üle … Muide mu tuttav nägi metssiga ja jäi seisma ja kujuta ette sea pere järgnes kümmekond meetrit veel ees poolt ja põrutas seisvale autole küljepealt sisse. Esita siis arve sigadele !! ! 🙂 Seda ma juba kirjutasin kord varem , et leidsin auto teiselpoolt teed, sest ei pannud käsipidurit peale. Esimene tankimine oli Huumor kuubis, Kuskil neti avarustes olen seda nalja pikalt kirjeldanud. Targem on oma uus auto ja tema nublinad enne selgeks teha.
    Olen üle elanud ka õudust tekitava möödasõidu- mulle tuldi minu suunal vastu . seega ise ei kipu midagi sellist korraldama ja olen nõus traktori taga 30 sõitma mitukümmend km. Ükski elu, aeg ega pärast lappimiseks kuluv raha pole seda väärt.

  • S
    October 13, 2018

    Kas päev peale eksamit võib juba sõita autoga?

    • Mallukas
      October 13, 2018

      jah

  • Karu
    October 19, 2018

    Mul oli ka vahepeal môte et annan alla ning jätan taas pooleli nagu 10 aastat tagasi.. nüüd imekombel sain eile söidueksami tehtud..ise ka ei usu .. aga kardan arki söidueksamit..ja siiani mötlen kuidas sa läbi said esimese korraga? Ma tglt ei tea kui hästi sa söidad aga tean et arkis on. Nii nöudlik ja range köik.. kas asi vöis sul olla selles et automaat kast v ehk natuke rasedusega vs see et oled tuntud? (Sorry loodan et ei solvu) . Olid leebed so vastu.. mis vead sul olid arki söidus.. kui üldse olid.. esimese korraga on raske arki söidust läbi saada

    • Mallukas
      October 19, 2018

      Mul ei olnudki ühtegi viga lihtsalt 🙂

  • Diana
    April 26, 2019

    Hei! Mõtlesin, et palun veitsa abi sinult. Äkki sinu lugejaskonnas on keegi, kes läheb siin lähiajal Kuressaares ARK’i sõidueksamit tegema aga oleks nõus aja hilisemaks vahetama. Käisin eile teooriaeksamit tegemas ja sõidueksami aja sain alles 5.juuni.