lambad ja talled ja restoranide nädal

Kas teie teadsite, et praegu on käimas Tallinn Restaurant Week? Seekord kuidagi joppas ja juba eelmisel nädalal nägin reklaami, et nüüd hakkab, seega sain sõbrannadel natist kinni haarata ja kaks restokülastust kalendrisse pressida. Eile käisimegi viiekesti restoranis Spot. Kõik toidud olid väga head, aga see pagana tallekarree tekitab minus vastikuid ja vastakaid tundeid. Esiteks ma ei ole vegan, söön liha ja värki, aga kuidagi ei tõuse käsi vasikat või talle tellima. Selle kampaania raames oli tall juba niiöelda fix menüüs sees ja eks ma siis sõin teda, aga vastik tunne oli kellegi beebit süüa. Ja see tekitab omakorda mõtte, et kui beebit on vastik süüa, siis miks ema vähem vastik süüa on? Võeh.

Mul vanasti oli pork belly põhitoit, mis ma tegin ja ikka tihti, aga nüüd ei taha seda siga kuidagi osta. Veisega sama lugu. Kana ja mereande söön palju, aga rohkem üritan leida taimseid alternatiive. Näiteks ostsin ma Prismast rebitud kaeru ja tegin sellega tacosid – no tõesti ei saaks isegi aru, et tegu on taimetoiduga. Tekstuur on lihalaadne ja maitsestades saad just sellise kombo, et sööd ja kiidad. Ja kui on selliseid taimseid võimalusi, miks, jumala ees, elame me ühiskonnas, kus on ok kellegi beebit süüa 🙁  Miks me kõik (k.a mina) ei võiks rahumeeli veganid olla ja kõige tähtsam küss – mida ma inisen ja miks ma lihtsalt niiöelda pihta ei hakka, eksole.

Aga ma ütlen ausalt, et ma ei viitsi. Kergem on ju niisama halada, et issand, sööme beebisid, aga samal ajal… beebit süüa. Ma vähemalt teen nii palju, kui viitsimine lubab, ehk siis katsetan hetkel lihtsalt rohkem erinevaid taimetoitusid ja selle rebitud kaeraga raudselt proovin edaspidigi erinevaid roogi teha. Nagu öeldakse, kuskilt tuleb ju alustada.

Mitte just kõige kaunim pilt, aga ma avastasin enda jaoks NÜÜD smuutikausid. Nagu… enne kogu aeg arvasin, et need mingid lambised “laadiidaa olen white girl” asjad, aga eile mõtlesin proovida ja no üli hea oli.

Pühapäeval lähme naistega Kahte Kokka proovima, ma pole sinna enne sattunud ja menüü tundub ka suht huvitav. V.a see pearoog, mis konkreetselt raudselt on eilse pearoa ema. Oh appi, ausalt ma ei tea, miks ma viimasel ajal aina rohkem selle lihatarbimise peale mõtlen, aga ma edaspidi proovin oma lihad ja munad tellida otse kuskilt talunikelt – olgu siis kallim, aga vähemalt kvaliteetsem ja ehk selle võrra tarbime ka vähem. Võeh, okei, ma jätan nüüd selle loomatööstuse jutu, sest ma 4 real ei taha sellele tegelikult üldse mõelda, sest see teeb mind natsa kurvaks. Tegelikult tahtsin ma lihtsalt kiita, et äge, et selline nädal mõeldud on, et saab soodsamalt uusi kohti avastada.

Mis oli viimane toidukoht, mida teie avastamas käisite? Restoranidenädala raames ka kuskile jõudsite? 

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

25 Comments
  • Veera
    March 15, 2019

    Issand, nii suurel taldrikul mikroskoopiline kogus rooga. Ja olen küll peentes kohtades käinud, kus samuti kogused just metsikud ei ole, aga no see siin on ikka eriline saavutus. Kas restoraninädala raames otsustati veidi kokku hoida?

    • Mallukas
      March 15, 2019

      See on see… Hmm…. Amps, mida kokk saadab nn söömise alustuseks. See pole ju mingi käik ega midagi, aga mul ei tule selle ampsu päris nimi meelde ?

      • Sirli
        March 15, 2019

        Peakoka tervitus e. amuse-bouche 🙂
        @Veera, sain mõnusalt itsitada praegu, aitäh!

        • Mallukas
          March 15, 2019

          Jah, krt ei tulnd see sõna meelde, aitäh!

  • Mari
    March 15, 2019

    Täpselt sama siin. Ma söön liha aga tihti tekib nii vastik tunne sellest, ega kanalihagi parem süüa pole, tibud ju ka ülinunnud.
    Kuna ma liha söömist ei ole suutnud jätta, siis minu panus on selles, et ei osta ühtegi kosmeetikatoodet ega ka puhastusvahendeid, pesugeeli jne, mis on loomadel testitud. Ei suuda toetada firmasid, mis sellise julmusega tegelevad. Ka Prismas ei käi ma enam seetõttu, et nad tahtsid loomakaitsjad (täpsemini öeldes puurikanade munade müügi vastu võitlejad) kohtusse kaevata.

    • Mallukas
      March 15, 2019

      Päriselt tahtsid v? Kus selle kohta lugeda saaks?

      • Mari
        March 15, 2019

        Facebookis on selline grupp nagu nähtamatud loomad. Loe sealt. Ka kuakil uudistes käis see mingi aeg läbi.

        • MARI
          March 15, 2019

          Aitäh KRISTEL 🙂

        • eestlane
          March 17, 2019

          Põhjusega tahtis ju.
          Prisma on kõige vegansõbralikum pood, alati arvestab veganite sooviga. Nähtamatud loomad pole mingi loomakaitseorganisatsioon, nad reklaamivad valet justkui elaksid need vabapidamise kanad rohelisel murul päikesepaiste käes ja looksid perekonda. Reaalsus on see, et nad on suures angaaris lahtiselt ja tambivad üksteisel luid puruks. Selle kohta on uuringuid tehtud, mis lükkavad ümber selle müüdi, et puurikanad halvemini elavad. Vastupidi – nende eluiga on pikem ja neil on vähem vigastusi.

  • Mar
    March 15, 2019

    Käisin viimati avastamas Klausi (Kalasadama juures). Olin kunagi head neist kuulnud ja tahtsin ka proovida, kahjuks oli totaalselt crap, nii minu part kui sõbranje vegan ramen. Rameni peal ujus poole sendine rasv ja maitselt oli olnud Knorri puljongine. Pardi tellisin medium raw aga sain nätske medium, mida isegi noaga oli karm lõigata. Ehk part võeti hiljem välja kui oleks pidanud, ei lastud seista. Teenindus oli ülepingutatud ja veidi isegi ahistav. Kui nüüd lugeda fb nende review’e siis saad aru, et sinna ei tasu minna ega õigust nõuda, neil on alati õigus. Tol hetkel võtsime seda naljaga aga hiljem mõeldes – mitte kunagi enam sinna tagasi ei lähe.
    Restoraninädalale pole kunagi jõudnud, peaks plaani võtma..
    Kahte kokka soovitan küll, olen seal alati rahule jäänud.

    • Jj
      March 15, 2019

      Klaus oli kunagi super koht, eriti suvel. Paraku jah viimased aastad kvaliteet nii alla käinud 🙁

  • E.
    March 15, 2019

    Meie käisime abikaasaga Kahes Kokas restoranide nädala raames. Esimene asi, mis mul silme ette tuli, kui pearooga maitsesin, oli väike armas valge lambake 🙁 aga muidu jäime toitudega rahule.

  • carmen
    March 15, 2019

    vaata et siis rauda ikka hoolega tarbid. ja ilmselt ka b12 pead siis jälgima, sest ka seda saab vaid loomsest või maitsepärmist. kaeras mu teada ei ole rauda nii palju kui nt lihas ja ei imendu ka nii hästi. oled hemoglobiini korda saanud?

    • Älis
      March 15, 2019

      Ka taimedest saab rauda. Parimad taimse raua allikad on töödeldud kaunviljad. Siis pähklid (eriti sarapuu), seemned (nt seesami, kõrvitsa) ja igasugused kuivatatud puuviljad (aprikoosid, virsikud, ploomid, rosinad), punase peedi mahl, spinat, maasikad nt. Ma tean, et paljud arvavad, et peab punast liha sisse kühveldama, et oma rauavarusid korras hoidq, aga täiskasvanud inimese puhul see enamjaolt ei pea paika siiski.

  • J
    March 15, 2019

    Viimane täiesti uskumatult hea toidukogemus oli Tartus Ossu Burgeri päevapraad, mis maksis 5,5€ ja hoidis kõhu peaaegu 9h täis. Niiiii soovitan!!!

  • B
    March 15, 2019

    Nii tore oli lugeda, kuidas lihatarbimisse suhtud ja püüad valida rohkem taimset – see on kindlasti eeskujuks ka sinu lugejatele. Aastaid mõtlesin lihatoodete tarbimisest loobuda, kuidas see tundus ka nii raske ja tülikas… Samal ajal tundsin end pahasti lihatooteid tarbides, sest ega see ikka päris õige asi ei ole teist elusolendit süüa. Kui keegi minu eest teda ära ei tapaks, siis ma ju ise seda ei teeks. Nüüd olen mõned kuud liha mitte tarbinud ja tegelikult see pole üldse raske 🙂 Praegu on poodides nii palju erinevaid (ja tervislikke, maitsvaid) valikuid, lisaks kubiseb internet taimsetest retseptidest. Rääkimata enesetundest 🙂

  • dex
    March 15, 2019

    Ma söön ka lihadest ainult kana ja kala, loomaliha ei suuda juba aastaid süüa. Ei meeldinud see, et peaaegu iga kord sattus toidu sisse mingi kõõlusetükk, pekk või niisama nätske osa ja ükskord sain vapianos sellist veist, mis oli võibolla pealt ainult pruuniks lastud ja seest polnud medium vad täiesti toores, Pärast seda aitas ja ei tahtnud enam neid ebameeldivaid kogemusi. Jälgin oma raua ja B13 tarbimist väga, kindlasti rohkem kui lihasööjad. Kui ei taha kohe full veganiks minna siis soovitangi jääda kala ja kana peale, sest need on kõige väiksema kahjuteguriga lihad. Karjaloomad ja nende toit võtab ikka kõige rohkem maad ja reostab kõige rohkem. Muuda täpselt nii palju, kui tunned, et hakkama saad ja iga väike samm loeb 🙂

  • Kay
    March 15, 2019

    Mina olen endale selle piiri üpris lihtsaks teinud- ma ei söö selgroogseid loomi, ehk neid, kelle puhul on teada, et nad tunnevad valu või siis teoreetiliselt võiksid tunda, sest valuaistingud teatavasti levivad seljaaju kaudu. Vegan ma ei ole, mingitest ainetest puudust ei ole, tervis ja kaal on korras- mereannid igal juhul kasulikumad, kui sealiha.
    Täiesti ebanormaalseks pean erinevate loomaloodete söömist, mida peenemates restoranides harrastada saab. Väga vastik on vaadata, kuidas valged inimesed erinevates riikides reisides hulluks lähevad ja “delikatesse” proovivad- olen kõrvalt näinud koerte, kilpkonnade, kohe kooruma hakkavate pardipoegade, vasikaloote jm. söömist. Piinlik ja toetab loomapiinamist ja tapmist.

  • A
    March 15, 2019

    Käisime Lusikas. Toit oli nii hea, et söö või taldrik ära. Teenindus oli kehv, isegi nagu ei proovitud midagi müüa juurde, teenindaja oli koguaeg kadunud ja suhelda ka ei osanud. Aga siiski mainin veel, et toit oli imeline! Teeninduse puhul ei oskagi hinnata, kas asi võis olla trw’s, aga samas see koht polnud nagu liiga täis ka, seega ehk oli teenindajal halb päev, et macho oli ja isegi dipi nimel ei pinguta või on tegemist nii hea kohaga, et meie suguseid sinna lihtsalt pole vaja, teenindaja hindas pilguga ära, kelle raha sobib ja kelle oma ei sobi. *nali*

  • Kertu
    March 16, 2019

    Mul on liha söömisega väga sarnased mõtted. Pigem ostan harvem, kuid kvaliteetsemat ja loodetavasti vähem piinatud. Kana tellin talust ja poest ostan ainult rohumaaveist ja vahel harva lambaliha. Tõenäoliselt sööme täna rohkem liha kui eales varem ja see on lihtsalt ebavajalik. Vahel vaatan mingit liha odavpakkumist ja mõtlen, et kuidas see võimalik on, et kurgi kilohind on kallim kui lihal. See ei ole normaalne.

    Täna just käisin restoranide nädala raames Mon Repos esimest korda, väga tore oli.

  • S
    March 16, 2019

    Natuke kurb on, et tänapäeval on letilt ära kadunud väljend “taimetoitlane” ja igas poosis ja olukorras kasutatakse sõna “vegan”. Varasemalt eksisteeris pigem väljend taimetoitlane, mis tähendas üldises mõttes inimest, kes eelistab taimetoitu, aga sööb taimseid saadusid. Tegelikult avastasin just, et jaotus on veelgi laiem – http://vegan.ee/kkk/mis-vahe-on-veganil-vegetaarlasel-ja-taimetoitlasel/
    Mure aga selles, et tänapäeval kipuvad paljud ennast kohe esimesel võimalusel veganiks nimetama, kuigi tegelikult ei teata sõna sisulist tähendust. Eelnevalt lingilt leiab, et jaotatakse veel toitumuslikeks ja nendeks, kes ka loomseid materjale väldivad.
    Jutu idee see, et võiks tegelikult ju tagasi tuua väljendi taimetoitlane, mis ei tekita ka tulihingeliste veganitega nii palju kismasid, sest on neid veganeid, kes kohe draama üles võtavad, kui terminit valesti kasutatakse. Lisaks on taimetoitlane ilus eestikeelne sõna. 🙂

    Kui rääkida ainete kätte saamisest, siis ma ei ole küll toitumisspetsialist, kuid olen natuke sel teemal asjatundjatega suhelnud. Keegi ei väida, et taimetoidust ei võiks saada kõiki vajalikke aineid kätte, aga siin on kaks murekohta: toidu kogused ainete kätte saamiseks on suured ning tihti ollakse kaloritega lõhki, sest näiteks pähklid, mida tihti süüakse, on väga kaloririkkad. Siin kohal on oluline teada, et kaalulangetuse eesmärgil ei ole nö tervislik taimetoitlus kindlasti kõige mõistlikum variant.
    Ma saan täitsa aru ideest, et liha söömine on loomade tapmine ja piinamine ja kogu vastuolust selle juures, aga sel juhul võikski eelistada taimetoitluse vormi, kus jääb sisse näiteks muna, sest kui need on vabapidamisega kanad, siis keegi selle juures palju ei kannata. Idee lihtsalt selles, et palju lihtsam on süüa ära üks muna, kui suur kogus taimseid saadusi, et täita ainete vajadus.
    Loomulikult on ka võimalus tarbida toidulisandeid, aga kui me sihime tervislikuma ja loodussõbralikum eluviisi poole, siis kas tehislikult valmistatud toidulisandid on kõige parem valik?

    • Mallukas
      March 16, 2019

      Nõustun absoluutselt. Seda enam, et kuna meil on kogu perega ühine toidulaud, siis ei hakkaks ma nagunii mingisuguseid drastilisi muutusi ette võtma toidulauas, sest tõesti ma ju ei tea täpselt, kust mis aineid saada.

  • Maili
    March 19, 2019

    Alustasin oma vegan-teekonda eelmise aasta oktoobris ja see on olnud paras väljakutse, just vaimselt! Me piiname ja kasutame loomi igal sammul ja julmalt. Näiteks ei teadnud ma, et hai-uime supiks tiritakse hai ookeanist välja, lõigatakse uim maha ja visatakse veritsev elusolend tagasi vette. Ülekalastatus on tohutu probleem ja mereloomad surevad kalapüügivõrkudes (usun, et enamus on näinud pilte ja videosid võrkudesse mässitud kilpkonnadest jne, kes vaevu liikuda suudavad). See, kuidas koheldakse farmiloomi ja -linde on absoluutselt võigas ja ei juhtu ainult “kusagil välismaal”. Ma ei teadnud ka seda, mis tegelikult piimatoodete taga peitub. Või et kõikvõimalikke ilu- ja hügieenitooteid, ka tampoone, katsetatakse loomade peal. Näiteks susatakse jänsele tampoon nädalateks sisse, et näha mis juhtub!
    Loomulikult ei saa ka enam mööda vaadata faktist, et loomatööstus on üks kõige keskonna-kahjulikemaid tööstusi meie planeedil.
    Ega ka sellest, mida tänapäeva loomsed toidud meie tervisega teevad.
    Internetis on tohutult infot, ainult otsi ja loe. Aga alustuseks ma soovitaks vaadata filme “Cowspiracy” (keskkond), “What The Health” (tervis), “Earthlings” (moraal ja eetika, nõrganärvilistele ei soovita!) ning otsida YouTube’ist klippi nimega “Dairy Is Scary”.
    Aitäh Mallukas, et teema tõstatasid.

  • :)
    March 19, 2019

    Tubli 🙂 sellised väiksed valikud muudavad palju. Ma samamoodi vegan pole, aga üritan vähemalt igapäevast toidulauda rohkem taimsemaks muuta ja liigselt ei stress, kui sööme ja vahel harva liha või juustu.