vasektoomiast küsimused-vastused

Nagu te arvata võite, siis kõige rohkem räägib siin postituses Kardo, ma olen ainult trükkija rollis. Kogu sellest vasektoomia värgist läks nii suur pull lahti, mis mind tõesti üllatas, sest me rääkisime sellest üsna avalikult juba siis, kui ma rase olin, et Kardo selle ära teeb. Okei, osad ütlesid, et nad arvasid, et me teeme nalja, aga ma ei tea, mis selle juures nii humoorikat oleks, et seda nalja alati küsijatele teha.

Ma tundsin, et see postitus ilmselt ON vajalik, sest valearusaamad vasektoomia kohta on nii laialt levinud, et hoia ja keela. Mind absoluutselt ei huvita see “midagi võiks ikka privaatseks ka jääda” jutt, sest sellest laevast olen ma ammu maha jäänud ja ülejäänud nutt, et see on mehele alandav, kui sellest rääkida, on minu silmis tõesti kummaline. Et Kardo oleks pidanud seda salaja tegema, sest see on.. alandav? Ei ole mehelik? Et mehelikkuse taset näitab ainult see, et ta suudab naist viljastada? Arvestades, et meil on üle keskmise arvu lapsi, siis järelikult on Kardo juba oma meheteod ära teinud, aitab ehk kah. Lisaks minule isiklikult näitab mehelikkust sada muud asja, kui see, et mis koostisega ta sperma on ?

Mind ennast ajabki kõige rohkem muidugi närvi see, et nii paljud lendasid peale, et kui ma nii väga ja konkreetselt enam lapsi ei tahtnud, miks mina seda protseduuri ei teinud.

Teeme selle nüüd puust ja punaseks: mina ei teinud seda protseduuri, sest mina EI TAHA seda teha. Ma ei tea, kas ma tahan kunagi veel lapsi või mitte. Mina, muuseas, ei tahtnud, et Kardo seda teeks, aga kuna tema tahtis seda teha, siis ega ma inimest keelata saa. Seega protseduuri tegi see, kes seda teha tahtis. Ma oleksin vb Kardo otsusele rohkem vastu punninud, sest “äkki ma kunagi ikka veel tahan”, aga kuna me oleme mõlemad valmis ka lapsendama, siis ei ole see vasektoomia nii lõplik midagi, et nüüd ongi kriips peal. Aga no TEGELIKULT praegu oleme me mõlemad 100% veendunud, et me rohkem lapsi ei soovi. Muuseas, naistele on sama protseduur palju raskem.

Okei, ma lõpetan oma hala, asun küsimuste juurde, mis instas küsiti ja Kardo vastab:

Kas protseduur teostati üldnarkoosis? Jah.

Kui palju selline protseduur maksab? Esimene arstivisiit oli 5€ ja peale protseduuri pidi Kardo tasuma 2.50€. Seega kokku maksis see lõbu haigekassaga 7.50€. Ilma haigekassata ma ei teagi, ilmselt saab seda e-eestist vaadata?

Kuhu täpsemalt esimese asjana pöörduda tuleb? Kõigepealt tuleb pöörduda androloogi või uroloogi juurde (saatekirja saad nt perearstilt, või paned tasulise arsti juurde aja). Seal seletatakse sulle protseduur ära ja siis pead sa ootama 30 päeva. See on selle jaoks, et säärast ostsust kergekäeliselt vastu ei võetaks. Muud esimesel kohtumisel pmst ei tehtagi, et küsitakse, kas oled kindel ja siis pannakse vereproovide andmise ja protseduuri kuupäev kirja.

Mis see vasektoomia on üldse? Kardo sõnul lihtsalt öeldes see, et mees ei saa naist rasestada, aga kõik muu on sama mis enne. Meditsiinilisemalt rääkides: vasektoomia on meeste steriliseerimise operatsioon, mille käigus lõigatakse läbi seemnejuhad. Pärast vasektoomiat ei saa spermatosoidid enam munanditest liikuda spermasse ning mees on steriilne ega saa naist rasestada.

Miks mitte koguaeg kondoomi kasutada, peab ss kohe oppi tegema? Jah. Peab ?‍♀️

Kas protseduur on taastatav? Põhimõtteliselt on, aga mida aasta edasi, seda väiksem % selle taastumise tõenäosus on.

Mis tingimused täidetud olema peavad? Mees peab olema üle 35 aasta VÕI omama vähemalt kolme last.

Kas PERHis tegi? Enne pidi veel mingeid vereproove andma? Las kirjutab detailselt? Jah, tegi PERHis. Vereproovid pidi andma paar päeva enne operatsiooni, et vaadata, ega mingit põletikku pole ja et tervis kenasti korras on, muus osas midagi väga hullu “uuringut” enne ei olnud.

Kuidas opipäev välja nägi?  Kardo pidi hommikul hästi vara sinna minema. Vahetas riideid, ootas veits, pandi kanüül ja küsiti uuesti üle, et kas ta soovib seda teha. Mingi hetk läksin opisaali, seal tehti värk ära, ise magas. Operatsioon võttis max pool tundi, kui sedagi. Peale ärkamist pidi haiglas veel olema umbes paar tundi. Alguses ärgates oli natukene valus ja kipitav, aga suht lebo oli. Nii palju valuvaigisteid anti enne sisse, et täitsa normaalne oli.

Kas valus ka oli? On? Esimesed paar päeva (Kardo saab rääkida ainult neljast päevast, sest noh, nii palju tal möödas on), on suht ebamugav ja veidi valus. Ta soovitab, et laske endale mingeid kangemaid vallareid välja kirjutada, kui see paratsetamooli söömise soovitus, mis haiglas antakse. Samas eks see ole individuaalne, sest ta ütles, et nende palatis (kõik tegid vasektoomiat) kolm meest kõndisid peale oppi suht.. jalad harkis ja krabilaadaselt, aga ühel oli jumala suva ja tal polnud häda midagi. Aga no pigem ega ta täiesti valutu pole jah. Aga arst hoiatas ette ka, et umbes nädal-kaks on veidi valulikkust normaalne, peale seda peaks juba okei olema. Mõnda aega tuleb siiski vältida vanni ja sauna jne, aga see väike asi (kui ma ei eksi siis 6 nädalat).

Kuidas see elukorraldust muudab, kas kõik on minu õlgadel? Noh, Kardo veel ei saa lapsi tõsta, seega ma pean jah veidi rohkem rapsima, aga ei miskit hullu. Tal läheb iga päevaga paremaks ja tegelt midagi sellist ei ole, et Kardo siruli maas oleks ja midagi ei teeks vms.

Kas just in case spermapanka ei taha panna hoiule spermat? Veits hilja juba selleks, aga ei tahtnud panna jah. Kardo ei taha, et me hakkaksime kunagi kunstlikku viljastamist tegema ja siis ma ühe korraga mingid viisikud saaksin ?

Kuidas oma mehe nõusse saan? Kardo avita! Meil on kaks last juba! Esiteks kahe lapsega saab teha ainult siis, kui mees on üle 35 aasta vana. Aga Kardo soovitus oli, et võta sõbrannadega all inclusive reis Türki ja jäta lapsed nädalaks mehega. On suur tõenäosus, et ta peale seda mõtleb uuesti, et ehk ikka piisab nendest lastest, kes olemas on.

Kas Kardo on pidanud palju taluma vasektoomianalju? Jah, kõik arvavad, et munad võeti maha ja enam ei seisa kah. Siis tuleb kõikidele seletada, et tegelikult on kõik täpselt sama mis enne, ainult ei pea muretsema rasedusvastaste vahendite peale.

Kas on tänu vasektoomiale suurem risk saada vähki? Ei, neil pole omavahel seost.

Mu mees tahab teada, kas sealt otsast topitakse midagi sisse? Ei, siis vist topitakse, kui sa suguhaiguste testi tegema lähed. Aga üldiselt isegi kui topitaks, siis sa ju magad opi ajal ja vahet pole, kes mida kuhu topib.

Ja kõige levinum küsimus oli, et “kas suguvõimet on võimalik taastada“. Kallid inimesed. Kui Kardo oleks suguvõime kaotanud, siis ta oleks impotent ? Või ei… tuttavad ja sõbrad on tegelt põhiliselt küsinud seda, et kas peale vasektoomiat spermat ei tulegi või. Ma muuseas ise mõtlesin alguses sama asja, et kui juha läbi lõigatakse, et kust ta siis tuleb. Aga seda seletati nii, et ala kui sa teed limonaadi, siis ühest torust tuleb siirup ja teisest mullivesi. Et lõigatakse läbi see “siirupi” osa, ehk tegelikult see osa, mis naist rasestada saab, seda on ühes “paugus” (appi, ma ei leia viisakamaid sõnu ?) ainult 2-5% kogu laarist. Seega see ei muutu ja ei ole nii, et pärast ainult pahvakas sooja tossu välja tuleks, haha. Appi, okei, ma pole elusees nii palju paukudest ja spermast rääkinud, andke andeks, isegi mul on imelik, aga see 4 real kõige küsitum asi, eks ma siis vastan.

Eeldus on, et meie pere nüüd nii suureks jääb. Tundub ideaalne!

Ma ise lõpetuseks mainin veel, et see ei peagi olema mingi asi, mida ma arvan, et kõik mehed peaksid robinal tegema kukkuma, küll aga leian ma, et teatud tingimustel on see väga hea valik. Näiteks siis, kui tõesti enam lapsi ei soovita. Kui Kardo on endale selgeks teinud, et kolm on tema piir, siis… järelikult ka nii on. Kui meil oleks üks laps, siis ma oleks küll öelnud, et kle ühega ma ei lepi ja kui sa rohkem ei taha, siis nägemiin, aga kolm on juba korralik arv. Eksole. Ja mul on endal ka tegelikult päris hea meel, et ma enam selle raseduse värgi pärast muretsema ei pea, muidu aina võta pille või plaasterda ennast või kiibi või pane spiraale. Ehk nüüd saab rahus elada.

Ps! See on 99% tõenäosusega kaitse raseduse vastu. Et noh, ma isegi ei imetsa, kui ma IKKA rasedaks jääks selle 1% abil ??‍♀️ Kuigi siis vist enam keegi ei usuks, et see Kardo laps on ?

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

58 Comments
  • M
    June 3, 2019

    Ma mõtlesin sama, et arvestades seda kui viljakad te olete, siis ega see 1% on kahtlane küll jaa:D

    • Mallu
      June 3, 2019

      Ära hirmuta 😀

  • Margit
    June 3, 2019

    Ma suht kindel, et sa oled see 1% 🙂

    • Mallu
      June 3, 2019

      Loodan, et mitte ?

  • K
    June 3, 2019

    Loomulikult TAHTIS Kardo seda protseduuri teha kuna niigi kõik lapsed tema õlul siis ilmselgelt rohkem lisa ei taha ?

    • Mallu
      June 3, 2019

      Ma ei olegi ju saladust teinud sellest, et Kardo tegeleb väga palju lastega, aga no tema on ka isapuhkusel. Või peaksin sinu meelest ikka mina rohkem tegelema, sest ma olen naine?

  • Viktoria
    June 3, 2019

    Aitäh postituse eest, uurisime elukaaslasega ka seda teemat, nüüd siis vähemalt teame, et läbi haigekassa Saab ikka tunduvalt odavamalt hakkama, seda infot kuskil üleval polnud, vaid summad palju see maksma läheb, oli umbes 2100€, laitasime kohe mõtte maha. Kui kolmas laps Ka meie Perre sündinud on, võtab temagi selle tee ette, minuarvates on see igati okei, et mees ennast steliliseerida laseb, ei pea and naised oma viljakust kinni panema aga arvatavasti ikka võtan selle tee Ka Mina ette?

    • Mallu
      June 3, 2019

      haigekassa jah maksab selle kinni.

  • B
    June 3, 2019

    Mu härra näiteks arvas ka, et siis pauku enam ei tule. Harisin teda veidi ja soovitasin ka varsti sellele mõelda. 3 last on aga vanust pole, vaatab mind sellise näoga, et äkki teeme 4nda ka. Täitsa sooda ?? kandku ise siis last

    • Mallu
      June 3, 2019

      noh, ta võib proovida, aga ei usu, et välja tuleb 😀

  • O.
    June 3, 2019

    Mina lasin endal 7a juhad kinni panna, kuna mulle piisas palja mehe nägemisest kui juba päts ahjus 😀 Arutasime tookord ka mehega et kuidas teha, tema suurim hirm oligi, et kui tema teeb siis vsjooo, impo valmis hahaha 😀 otsustasin et teen iseendale, kuna mul oli 100% kindel asi no more!

    • Mallu
      June 3, 2019

      eks see valeinfo on usin levima.

  • Marilin
    June 3, 2019

    Raudselt nüüd hakatakse küsima, et kuna kas te seksinud ka juba olete, kuidas on.
    See kuuma tossu koht on nii laialt levinud et hoia ja keela. Millegipärast ei küsi keegi spiraaliga või sterritud naiselt, et kuule oled nüùd suguvõimetum
    Meie jäime esimese beebi ootele kui mul veel implantaat oli. Seega beebi 4 ilmselt tuleb ka ära teil. Kardo spermid tõmbad sõjamaalingud ette ja hüppavad tundmatusse.

    • Mallu
      June 3, 2019

      haha, eks see uudishimu on suur, samas arusaadav, sest ega sellest palju ei räägita.

    • G
      June 3, 2019

      Vaatan ka seda pilti ja tõesti tundute täiuslik pere, nunnukad!

      Ja ainult piisavalt mehelik mees teeb midagi sellist oma naise heaks, need ülejäänud on mõttetud mökud, kes asja pointist aru ei saa 🙂

  • Katu
    June 3, 2019

    Hahaa, meil oleks ilmselt sama teema, st see 1% ja ma oleks ikka kõhuga ??

    • Mallu
      June 3, 2019

      sama 😀

  • Siren
    June 3, 2019

    Õige otsus Kardo poolt. Kuigi jah, tean juhtumit kus naine lasi end steriliseerida ja oh kae nalja, 4 kuud hiljem teatas arst, et palju õnne, saate neljanda lapse ?.

    • Mallu
      June 3, 2019

      ma loodan, et see pole minu saatus 😀

  • L
    June 3, 2019

    Üks küsimus tuli nüüd mul. Ma ei saanud aru, kui mees orgasmi saab, mis tal sealt siis välja purskab? Haha sry?

    • Mallu
      June 3, 2019

      No selles kraamis on enivei peale seemnerakkude igast muud… Libestit ka ?

  • Kati
    June 3, 2019

    Mina pooldan selliseid mehi ja Kardost väga kena, et selle ette võttis. Ja kolm last on tegelikult päris korralik arv, endalgi kolm neid ja samas tahaks natuke ise ka elada 🙂 Alati võib lohutada ennast sellega, et lapselapsi tuleb ja beebid jälle majas, kuigi ise olen alles 35.

    • Mallu
      June 3, 2019

      🙂

  • L.
    June 3, 2019

    Appi kui armas pere! Täiega toetan! Tahtsin ühtlasi küsida (vb juba varem läbi käinud teema) see perepilt – tundud Kardost üsna palju lühem – oled päriselt ka? (Don’t põe, ei judge’i, olen oma naisest mingi 30cm lühem ja lihtsalt veider on, sest tegelt ei tundu üldse nii suur vahe, ainult peeglist näeb :DD) Mul lihtsalt see teema,et ohh jee, keegi on veel oma kaaslasega mingite sentimeetrite vahel 😀

    • Mallu
      June 3, 2019

      Ma olen 168 ja Kardo 193cm 🙂

    • maisa
      June 3, 2019

      Mul mees 192 ja ma 151 😀

  • M
    June 3, 2019

    See on tõesti huvutav, et maailm eeldab, et naine lähev sarnasele opile, kuigi naise puhul on protseduur enamasti lõplik (küll proovitakse juhasid lahti teha, aga õnnestumisprotsent on väike), lisaks on op oluliselt keerulisem. Mu tuttavast günekoloog ütles küll, et väga sageli noorena suletud juhad tahetakse u 40-aastaselt avada, kui tuleb teise armastuse ring ?

    • Mallu
      June 3, 2019

      Ei tea jah, miks see naistel kergem olema peaks inimeste arust.

    • Vlp
      June 4, 2019

      Lasin aasta tagasi endale selle opi teha aga selle vahega, et juhad lõigati üldse välja. See võttis süsteemist vähemaks ka ühe haigusriski koha.

  • N30
    June 3, 2019

    Mainin sulle nii.. Muuseas et kuntslik viljastamine ei tähenda, et sa saaksid kohe viisikud. Meil tuli laps läbi teise kunstliku viljastamise ringi 2017 aastal. Sulle siirdatakse KUNI kolm viljastunud munarakku. Vähemalt 2017 aastal oli Eestis lubatud kolm, hetkel vist juba max 2 ja need 3 olid toona ka vaid juhul, kui naine on juba mitmeid mitmeid siirdamisi tulutult läbinud. Meil tuli esimese ringiga kolm õnnestunud munarakku, esimene kord siirdati üks, teine kord lasi arst valida, kas soovime 1 või 2 (valisime ikka 1). Teise täisringiga saime samuti 3 ja läks kohe esimese siirdamisega õnneks ning 2 jäi veel külma ootele – ehk soovime veel.
    Lihtsalt väike silmaringi avardamine 🙂

    • Mallu
      June 3, 2019

      Hea teada, ma olin arvamusel, et alla kolme üldse ei panda.

    • K.
      June 3, 2019

      Tänapäeval üle kahe, Eestis, ei siirdata. Kui arst näeb eos, et selle korraga reaalselt võib õnneks minna, siirdatakse üldse vaid üks. Arst näeb ära limaskestade paksuse, palju folliikule saadi, munasarjade seisukorra jpm.
      Aga see muidugi ei tähenda, et see 1 embrüo poolduda ei võiks ?

    • Vlp
      June 4, 2019

      Öeldi ju, et mitte midagi ei muutu peale selle, et rasesuta ei ole enam võimalik ning rasestumisvastaseid vahendeid ei ole vaja kasutada. Kõik muu jääb samaks!

  • Siki
    June 3, 2019

    Mina olen Teie teemat natke jälginud. Ja imestan kus inimesed kasvand on? Ise lasin edale selle prodsetuuri teha,sest tean ise kindlalt et minule piisab 2 last ja olen 30 vana. Mees aga minust noorem ja temal 1 laps ja igaksjuhuks oli soov talle ta vöimalus alles jätta. Kunagi ei tea mis elu ette toob. Ka minu tutvusringkonnas köik imestasid et miks ma nii teen ja et siis ju köik muutub jne. Tegelikult ei muutu midagi köik on samamoodi ,ainult et ma ei pea murtesema rasetumise pärast ja keemia sisse söömis pärast (vöi sprilaalide pärast, kus samuti keemiat) . Olen kuskilt kuulnud/lugenud et need vöivad naistest viljatud teha vöi isegi vähki tekitada. Aga pole selles kindel. Tarbime isegi igapäevaselt keemiliselt tarbitud toidunäol omale igasuguseid kemikaale sisse. Olin pool aastat järjekorras. Löikusele läksin hommikul, olin möne tunni haiglas, tehti narkoos, löikus, ärkasin, aga ei suutnud ärgata (mulle norkoos möjub väga uinutavalt, ärgata raske) , hiljem olid köhus valud (kuna köhuöönde pumbati öhku ja seda köikke ei saa välja) , päevade möödudes vaikselt tuli välja. Löigati 3 väikest aukku (nagu pimesoole löikkuses) . Olen olnud löikusega rahul.

    • Mallu
      June 3, 2019

      Ei tea jah, mis maailmas elatakse. Aga tore, et sa endiselt rahul oma otsusega 🙂

    • M.
      June 4, 2019

      Täiesti uudishimust küsin, kuna olen ise selle peale ka väga palju aastaid mõelnud (kahjuks ei saa ise teha, kuna 35 eluaastast on veel mõni aasta puudu ja lapsi ka ei ole).. Kas koos sellega kaovad ära ka päevad või see iga kuine nuhtlus jääb alles?

  • kix
    June 3, 2019

    Oleks vaid meil ka selline probleem. Meie ootame juba oma esimest ligi 5 aastat. Loodan, et varst jõuab ka õnn meie õuele 🙂 Aga kiidan Kardo otsuse heaks 🙂 Kõike ilusat teie armsale perele 🙂

    • Mallu
      June 3, 2019

      Hoian täiega pöidlaid teile! 😉

  • Kats
    June 3, 2019

    “pahvakas sooja tossu välja tuleks, haha” appi kui hea… ma südamest naersin! Aga jaa, rahvas kahjuks suht harimatu 🙂

  • M28
    June 3, 2019

    See on tõesti ulme, et mehed ei tea mis ja kuidas nende sees toimib. Enamus “paugust” tuleb üldse mujalt näärmetest ja munanditest mõni % vaid kogu toodangust. Aga hea, et siis harite!

  • K.
    June 3, 2019

    Ma ei taha küll hirmutada kuid mitmed uuringud siiski leiavad seose eesnäärmevähi ja vasektoomia vahel.
    Veel vähem tahan hirnutada oma töökaaslase näitel kes 26 aastaselt tegi vasektoomia (Taanis) ja 42 aastaselt avastati eesnäärmevähk.

    Olge tublid ja väga hea, et sellisel teemal avalikult räägite.

    • Ma
      June 3, 2019

      Palun näita mulle neid uuringuid.

      • Mari
        June 3, 2019

        Hiljutise uuringu tulemuste alusel võivad vasektoomia läbi teinud mehed omada agressiivse eesnäärmevähi kõrgemat tekkeriski.

        Harvardi teadlaste poolt läbiviidud töös analüüsiti enam kui 49 400 Ameerika mehe andmeid. Mehi jälgiti 24 aasta jooksul ning selle aja vältel diagnoositi eesnäärmevähki 6 023 juhul.
        Ajakirjas Journal of Clinical Oncology avaldatud tulemustest selgub, et vasektoomia läbiteinud meestel oli eesnäärmevähi tekkerisk 10 protsenti kõrgem. Seejuures seostus vasektoomia peamiselt just kaugelearenenud ja surmavamate vähivormide riski tõusuga.

        Isegi nende meeste seas, kes läbisid regulaarseid prostata-spetsiifilisi antigeeni (PSA) sõeluuringu teste, seostus vasektoomia fataalse eesnäärmevähi arengu 56 protsendi võrra suurenenud tõenäosusega. Vastav seos oli omakorda tugevaim neil meestel, kellele oli vasektoomia tehtud noores eas.

        Uuringu tulemused toetavad hüpoteesi, mille kohaselt võib vasektoomia seostuda kaugelearenenud või surmava eesnäärmevähi kõrgenenud riskiga. Ameerika tehakse vasektoomiat umbes 15 protsendile kõigist meestest. Eesnäärmevähk on aga Ameerika meestel teine juhtiv vähisurmade põhjustaja.

        Laste saamise piiramiseks tehtava vasektoomia otsus on väga isiklik, kuid selle protseduuri potentsiaalsed riskid vajavad arstipoolset lahtiseletamist. Samas on ka võimalik, et vasektoomia läbinud mehed külastavad arsti sagedamini, võimaldades nii haigusele suurema tõenäosusega jälile saada.

        • Triinu
          June 3, 2019

          Palun andke link teaduslikult tõestatud uuringule. Aitäh

          • K.
            June 3, 2019

            Oskame meie googlet kasutada, oskad ehk ka sina seal otsingut kasutada ?

          • inimene
            June 4, 2019

            Naiste rasestumisvastaseid vahendeid seostatakse samas palju rohkemate kõrvalmõjudega…

  • Laura
    June 3, 2019

    Aitäh väga informatiivse ja kasuliku postituse eest! 🙂

  • Mardikas
    June 3, 2019

    Aitäh info eest. Oli huvitav lugeda. Arvasin, et pidite maksma palju suurema summa. Õige otsus Kardo poolt. Eeskuju ka teistele meestele!

    • joel
      September 24, 2020

      Ei võtaks isiklikult eeskuju. Ma loodan, et ei tundu nüüd praaliv siin, kuid olen terve elu seksinud ilma kaitsevahendita (kondoomita) ja pole naine veel rasestunud. Välja arvatud kaks korda, kui planeerisime lapsi. Ajastus on oluline ehk tuleb õigel ajal välja tõmmata.

  • K
    June 3, 2019

    Kogu jutt on arusaadav, aga tehnilise poole pealt jäi mul ikka üks küsimus. (Ma ei tea, kas keegi on seda küsinud.. vb nii rumal küss, et pole vaja olnud). Kui sa teed limonaadi ja tuleb siis see mullivesi ja siirup ja siirupi vooliku läbi lõikad… siis siirup ei kao ju ära. See ei voola enam limpsipudelisse, sest voolik katki, aga kuskile see ju peab minema? Või ei? Või kuhu see siis läheb?

    • inimene
      June 4, 2019

      Spermid lihtsalt imenduvad kehasse. Ega nad sinna siplema ei jää.

  • JJ
    June 3, 2019

    Pärast vasektoomiat ejakuleerib mees nagu ikka, aga see sekreet ei sisalda lihtsalt seemnerakke. Seemnevedeliku maht, tõsi võib küll väheneda. Kuna seemnerakkude tootmise tsükkel on umbes 3 kuud, on mees tegelikult veel selle aja jooksul võimeline last eostama, seepärast soovitatakse kasutada kondoomi, kuni järelanalüüsiga on selgeks tehtud, et sekreet enam spermatosoide ei sisalda. See 3 kuud on selline indikatiivne näitaja – kõik sõltub ka suguelu/ejakulatsioonide tihedusest ja pigem loetakse selleks määraks 3 kuud või ca 20 ejakulatsiooni.

    Mis aga võivad olla sellised harvemesinevad vasektoomia kõrvalnähud, millest “arstid ei räägi”, on näiteks kehakaalu tõus, aga rõhutan siinkohal, et sugugi mitte kõigil meestel. Samas neid mehi aga leidub. Ja on ka mehi, kellel läheb nii õnnetult, et kaob soov suguelu elada, sest tekib püsiv testosteroonitaseme langus. Taas kord – neid mehi on väike protsent, aga on. Ka võib tekkida komplikatsioonina püsiv valu ja põletik sperma kogunemisest munandimanuses – jällegi, neid mehi on vähe, aga selline risk on olemas.
    Kokkuvõttes on igal protseduuril omad ohud, eks. Enamik neid ei koge, aga on neid, kellel läheb teisiti.

    • Inimene
      June 4, 2019

      “kehakaalu tõus” saab olla ainult psühhosomaatiline, kuna hormonaalset tasakaalu see op ei mõjuta. Seega asub see probleem kõrvade vahel ja on sealtkaudu ka ravitav.

      Küll aga seostatakse maailmas eesnäärme kasvajaid mõnel määral vasektoomiaga, nii et oma tervisel peab silma peal hoidma.

      • JJ
        June 4, 2019

        See info pärineb paljudest välismaa foorumitest, kus vasektoomia teinud mehed omi asju arutavad, ja kui üks küsib, ütlevad teised, et tõesti, neil on samamoodi. Minu abikaasal, kellel pole kunagi kaalu, selle kõikumise või söömisega probleeme olnud, tõusis samuti 6 kg ca poole aasta jooksul pärast oppi. Siis hakkasin uurima, et kas võibki selline kõrvalnähe olla. Probleemi aga pole, sest ta võib sellist kaalutõusu endale rahus lubada.

      • Jah
        June 4, 2019

        10% pidi tõusma eesnäärmevähi oht. See on ainus põhjus, miks meie otsustasime mitte seda teed minna.

        • Mallu
          June 4, 2019

          Palun teaduslikku tõestust selle kohta.

  • Küsija suu pihta ..
    June 4, 2019

    Mul tekkis selline küsimus, et kui see “siirupi” osa enam välja ei saa, siis kas see jääb sinna oma koha peale niisama seisma? Ja kuidas see sinna lõpuks ära mahub? Või ei teki seda enam juurde peale protseduuri? See jääb pisut arusaamatuks. Sa oled spetsialist, äkki oskad vastata 😀

  • kadi
    June 4, 2019

    ups…
    “”We showed that vasectomy is associated with a long-term increased risk of prostate cancer, which manifests itself from ten years after the procedure,” investigators add.”
    https://www.medscape.com/viewarticle/913655?src=soc_fb_190603_mscpedt_news_mdscp_vasectomy&faf=1&fbclid=IwAR1t-leJu4m-w7lZmCarRzUTGRUXLXuvaQQfYtZN52dVlyHJff2iB_k4FG4