kuidas üks lauamäng mind hulluks ajas*

Ma ei tea, mis värk on lastel üllatusmunadega? Iga jumala kord, kui poes need ette jäävad, siis hakkab lunimine, et võtame palun munaaa-aaa. Ma ei ole kindel, miks, sest alles jääb nii šokolaad, kui ka sisugi kuskile vedelema, aga vot tarvis on. Erilised lemmikud olid meil need Drako üllatusmunad. Seal ei olnud vähemalt mingisugust väikest sodi “üllatusena” sees, vaid lihtsalt draakonikujukesed, mida lapsed koguda tahavad.

Ükskord sattusin Kalevi poodi, just enne seda, kui mingi munadepühavärk oli, seega tegime lastele ka esimest korda elus seda muna otsimise värki. Ostsin suure restitäie Drako mune, puistasime need mööda aeda laiali ja lapsed said neid otsida. Väljamaal olla see komme tavaline, ma pole ennne teinud. Nüüd just sattusin hiljaaegu jälle Kalevi poodi ja tahtsin lastele mõne muna ka osta – suur oli mu üllatus teada saada, et neid enam üldse ei toodetagi. Samas sain teada, et nüüd saab nende munade sisu kommipakkidest, mis mul siis muud üle jäi, kui paar pakki komme osta.

Muuseas, jumala offtopic, aga kui mina olin laps, siis olid mu lemmikkommid just maasikamaitselised draakonikommid ? Polnudki neid üli ammu ostnud. Ja no kuna lapsed muna šokolaadist suurt ei hooli, siis ka kommipakist oli üllatust tore leida. Veel toredam oli see üllatus, et nende figuriinidega saab lauamängu mängida. Lende küll nendes väga osav pole, aga Marile meeldib täiega mängida, seega oli mul hea meel, kui mulle Kalevist kirjutati, et jou, me saadame sulle need mängud, et räägi lugejatele ka. Okei, easy!

Seda mängu saab muidu netist ise ka alla laadida (SIIT) või minna Kalevi kommipoodi ja sealt see pakk endale osta. Mänguks vajalikke figuriine peab aga korjama kommipakkide seest. Nagu öeldud, mul oli juba enne neid drakosid kodus olemas ja Kalev saatis koos mänguga veel mitu-mitu pakki, et ladusime kraami lauale ja mõtlesime, et nonii, kus nüüd alles mängime.

Lugesin ühe korra juhendit. Teist korda. Kolmandat korda. NELJANDAT korda. Hakkasin juba mõtlema, et äkki ma olen kukkunud ja aju ei võta enam lihtsat lauamängu juhendit. Saab nii juhtuda v? Äkki sain vahepeal insuldi? Sõbranna tuli külla, ma olin nagu kle palun vaata seda juhendit, kas sa saad midagi aru. Loeb ka tema ühe korra, teist korda, kolmandat korda. Siis helistab oma sugulasele, kes töötab Kalevi poes, et kle, kas sa saad midagi aru sellest mängust?

Ma ei tea, äkki mu lugejad on kirkamad kriidid kui mina, aga juhuks kui keegi sama aeglane, kui mina olen, siis ma seletan teile oma sõnadega, kuidas seda mängu mängitakse, sest muidu te ausalt jäätegi nuputama ?  SIIT alla kerides saate selle juhendi ka otsida, vaadake, kas saate aru?

Konkreetselt mina peale juhendit lugedes mängida proovimas ??

“Nagu-lollile-juhised” mängu mängimiseks: esiteks, võta seda umbes nagu kivi-käär-paberit. Iga käik ongi nagu niiöelda mini duell. 

1. Lao lauale 5 erinevat kaarti
2. Kui ühte Drakot satub mitu siis lao neile kaarte peale seni, kuni kõik 5 on erinevad (suur draakoni pilt kaardi keskel peab erinev olema, pööra tähelepanu ka sellele, mis draakonil käes on)
3. Mõlemad mängijad valivad oma kujukeste hulgast ise Drako, kelle “duellile saadavad”
4. Nüüd on sama loogika, mis kivi-paber-käärid!
5. Vasakul ülal nurgas olev sümbol on kõige tugevam. See teeb ära keskel olevale sümbolile. Keskel olev oma korda alla olevale. Ehk siis sina vaatad, mis sinu Drako käes on ja vaatad, kas see on ülemine, keskmine või alumine. Ja siis võrdled tulemust vastase omaga.
6. Kui võitja selgub esimese kaardiga, siis ongi selge, kes on võidumees.
7. Kui esimesel kaardil võitja ei selgu vaadatakse järgmist kaarti jne…

Kui nii vaadata, siis on jumala loogiline ja arusaadav mäng, isegi Mari vanune sai lõpuks kenasti aru, kuidas aru saada, kes võitja on jne, et kui sa ennast sellest imelikust juhendist läbi närid, siis on mega tore mäng lastega, ausõna!

Muuseas, tore on tegelikult ka see, et sellel mängul on mitmeid erinevaid tahkusid. Võib ka täitsa niisama lastele rääkida huvitavaid fakte, mis kaardi tahaküljele trükitud on. Endal ka huvitav neid lugeda.

Loomulikult meeldib lastele neid Drakosid korjata ja nüüd on neil hea poes hõisata, et kuule, võtame ikka komme ka, sest meil mängu jaoks Drakosid juurde vaja. Tjah, juhend ütleb, et mõlemal peab 10 drakot olema, aga meil polnud, saime ikka kenasti mängitud, seega ärge seda osa niiöelda tõe pähe võtke.

Et siis jah, olenemata pikast segadusest oli meil Mariga üli tore mängida ja Lende ka… aitas kõrval kommi süüa ja Drakosid ritta seada ? Vahva ajaviitmise võimalus lastega, mulle meeldivad tegevused, kus endal ka huvitav on.

Andke teada, kas teil on plaanis neid Drakosid koguma hakata, või olete ehk juba mängidagi saanud? Kaasarääkijate vahel loosin välja mängu stardikomplekti ❤️

*Postitus sündis koostöös Kaleviga

 

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

38 Comments
  • Liisa
    August 19, 2019

    Kodus on paras hunnik Drakosid. Enamuse olen saanud vanematelt. Tegelikult on need loomulikult lapsele antud, aga tal on neid vaja korraks ja siis ülejäänud aja saan ma neid põrandalt koristada.
    Seda, et neist lauamäng on tehtud, teadsin tänu bussipeatuse reklaamile. Mänginud pole. Päris lahe oleks proovida, siis saaksid Drakod ka mingi sihi oma elus 😀

    Aga jaa! Maasikamaitselised olid ja on ikka veel mu lemmikud!?

  • Helen
    August 19, 2019

    Mänginud pole, polnud veel kuulnudki sellest 😀 aga tundub huvitav ja ehk proovime ära 🙂 selliseid pisikesi kujukesi saab mujalgi kasutada, niiet vast proovime ka koguda 🙂

  • Margir
    August 19, 2019

    Hakkan koguma ?‍♂️

    • Sandra
      August 19, 2019

      Drakosid on kodus kohe hulgim. Üllatusmunadest kogunud. Niiet hea oleks mäng ka juurde saada.?

  • Laura
    August 19, 2019

    Mängida ei ole saanud ja endal lapsi ka pole, aga hakka või kommi sellepärast sööma 😀 Väga vahva oleks mängida lasteaias, oma rûhmas lastega seda 😀

  • Sigrit
    August 19, 2019

    Mängida ei ole veel saanud, kuid hea meelega prooviks 🙂

  • Karin
    August 19, 2019

    Meil neid drakosid ikka jagub kodus, üks vahe ainult neid komme ostsimegi lastele. Mängust olen kuulnud, aga siiamaani ei teadnud kus seda saab ja ega ma väga ei ole uurinud ka. ?

  • Angeelika
    August 19, 2019

    Tundub põnev, polnud varem kuulnud. Tahaks ära proovida küll. 🙂

  • Mari
    August 19, 2019

    Paar Drakoton juba kogunenud ja ka kadunud 😀 plaan oli ikka mängu tarbeks neid komme osta ja kujukesi koguda aga kui eos juba ära kaovad…

  • Ille
    August 19, 2019

    Hakkan drakosid koguma! Olemas on ainult 1 drako ja seegi on juba kuhugi jalutama läinud 😀

  • Kats.
    August 19, 2019

    Peaks ka proovima

  • Anna-Liisa
    August 19, 2019

    Meile ka need draakonid meeldivad :). Stardikomplekti võtavad 7ne Mattias ja 2ne Lucas heameelega vastu ?
    .. Ja screenshot Su juhendist juba telefonis ootamas ?

  • Liis
    August 19, 2019

    Meil ka mõned drakod kodus. Mänguni pole jõudnud, aga väga tahaks proovida küll 🙂

  • Elis
    August 19, 2019

    Meie ka üritame koguda, et mängu saaks mängida 😀
    PS! Aitäh juhendi eest 😀

  • Kristel
    August 19, 2019

    Veel ei ole mänginud, aga tundub, et pakuks lastele huvi kûll

  • Pipi
    August 19, 2019

    Prooviks kyll 🙂

  • Kaisa
    August 19, 2019

    Meie poistel on lauamänge omajagu, nii et rkstra ostma ei kiirusta. Drakodega kah nii juhtunud, et kuna nad sellised väiksemad junnud on, siis rändavad nad suurkoristuste aegu prügikasti- koos kõige muu pisividinatega. Nagunii vaja mänguasjade kogust vähendada, et oma tuppa lapsed ära mahuks,siis ei saa igat väikest asja ka alles jätta.

  • Maris
    August 19, 2019

    Kujukesi on palju ja mäng ongi just puudu ?

  • Signe
    August 19, 2019

    Kui ma oma 10a tütrega Helsingis turisti mängimas käisime, ostis ta Megastarilt oma taskuraha eest Uno kaardimängu. Nüüd mangub 24/7, et mängime! Talle üldse meeldivad igasugused lauamängud ja asjad. Minu lapsepõlveaegset Mõttemeistrit mängime ja Reis-ümber-maailma lauamängu ja kunagi Delma margariinidega kaasa saadud lauamängu. Mõttes mõlgub kuidagiviisi Reversi mäng osta/teha (jah, ise teha, nt heegeldada… täitsa teostatav ja unikaalne ka veel), sest mu lapsepõlves nõukaajal oli mul ka Reversi laadne mäng, mida isaga mängisin pidevalt ja see oli väga tore mäng (aga nüüdseks kahjuks kadunud asjade maal). Et mu tütar on veidi teistmoodi laps ja elab pisut oma mullis (ei sõbrannata ega midagi, vaid eelistab netist õppida Ristisõdade, Napoleoni vallutuste, plastiksaarte ja muu sellise huvitava kohta), siis on tema jaoks tegevused perega väga oluline osa päevast. Ja lauamängud talle meeldivad. See Drako mäng võiks ka meie pere lauamängude arsenali kuuluda. ?

  • Ülle M
    August 19, 2019

    ..alguses alustasin hooga, aga siis hakkas laste hammastest kahju..ehki just kaardid on päris lahedad.)

  • Merli
    August 19, 2019

    Neid komme okeme küll ostnud ja draakoneid peaks samuti hulgim kusagil olema, aga vot mängust kuulsin esimest korda, peame kindlasti selle järgi proovima ?

    • Mammu
      August 19, 2019

      Meil draakoneid on hulgi. Mängust ei teadnyd midagi. Hea idee jõuluvana kingikotti.

  • Sandra T
    August 19, 2019

    Minul on kodus kaks drakot olemas kommipakist saadud ja nüüd seda postitust lugedes tekkis lausa huvi, et miks mitte juurde koguda ja ka mängu proovida 🙂

  • Väike Myy
    August 19, 2019

    Ma olen oma arust nutikas aga seekord jäin alla. Mitte kuskil pole seletatud tugevus järjestust – kust sina oma “lollide õpetusse” selle avastuse said? sealt kommi poest või ?
    Ikka väga väga , väga, väga shittt seletus nendel seal. ÕIGEM – SEE ON “UNUNENUD MAINIDA”

    • Mallu
      August 19, 2019

      Küsisin Kalevilt endalt 😀

  • Anneli
    August 19, 2019

    Draakoneid on kogunenud küll, aga mängust kuulen esimest korda! Kui see nii keeruline on, siis arvatavasti mõtleksime lihtsalt mingid enda reeglid välja…

  • Kristi
    August 20, 2019

    Kui selle mängu võidaks, siis oleks hea põhjus koju kommi ka osta. Siiani oleme püüdnud selliseid maiusi vältida, aga ega igavesti see nagunii ei õnnestu. Mul on hea neel, et ka tänapäeval saab kujukesi koguda. Minu lapsepõlves olid kinder suprisede sees ikka päris tihti kujukesed ja kõva mees oli see, kellel neid kõige rohkem oli. Siis sai neid vahetatud ja mängitud ja lihtsalt vaadatud. Oh, olid ajad…

    • Mallu
      August 21, 2019

      Kommid saab ju ise ära süüa 😀

  • Kristi
    August 20, 2019

    Mul ka kodus 5a preili, kellega vahest ikka Unot mängime ja trisi lauamänge.
    Aga see tundub ikka väga lahe ja teeks palju rõõmu. Kommi sööjad oleme ka suured 😀
    Et osalen hea meelega ka loosis 🙂 saame vabaks päevaks jälle miskit põnevat tegevust lastega 🙂

  • Eve
    August 20, 2019

    Draakoneid peaks kodus olema ja tekkis täitsa huvi mängu vastu. Lastele meeldib ka kommi süüa seega kõik võidavad. Lastele meeldivad ka lauamängud. ?

  • Liis
    August 20, 2019

    Oi ma polnud kuulnudki sellisest mängust ,aga nüüd tekkis suur huvi 🙂
    Mu lapsed on sama vanad kui Lende ja Mari ,seega peaks täitsa tore ajaviide meile 🙂

  • Piret
    August 20, 2019

    Võiks ju küll.Tundub lahe!

  • Karina
    August 20, 2019

    Jaa, paar Drakot on kodus juba olemas, aga tihti ununeb see pakk ostmata ja nii neid väga palju veel kogunenud polegi.. aga ei teadnud, et nendega veel ka mäng kaasas käib- see ju väga tore, et ei ole lihtsalt mingid kujukesed, mida kokku koguda, vaid saad päriselt neid ka mängus kasutada. 🙂

  • Triin P
    August 21, 2019

    Drakosid on juba koju mõningaid kogunenud, enamus üllatusmunade seest. Oleme ka kommipakke koos nende munadega ostnud. Üllatusmunade kadumisest ei teadnud siiani midagi, huvitav lähenemine.
    Mängust olen siit-sealt kuulnud, aga endal veel pole, kuid oleks huvitav proovida. Selle juhendi peaks kuskile salvestama, sest osad mängujuhised tunduvad ikka väga keerulised 😀

  • Marite
    August 21, 2019

    Oppa.. Nüüd peab hakkama drakosi koguma ja kuskilt mäng saada. ?

  • Riina Ruven
    August 21, 2019

    Tere . Meie kaks poissi on ka nüüd rohkem huvi hakkanud välja näitama just lauamängude vastu . Neid kujukesi on meil ka terve ports . Selline mäng pakuks lastele väga rõõmu 🙂

  • Karen
    August 23, 2019

    Oh, ei teadnudki veel sellest, peab minema poodi nüüd 😀 Koguda ja hiljem lapsega vöi õelastega oleks kindlasti mönus mängida ☺️

  • Eliise
    August 23, 2019

    Mul hakkas pea ringi käima seda öpetust lugedes 😀