ei julgegi enam midagi arvata

Üks põhjus, miks ma viimasel ajal nii harva blogin millestki, mida ma ARVAN, on see, et ma olen ajaga aru saanud, et ma ei tea mitte midagi. Mingisugused põhimõtted, mida ma enne väga julgelt välja öelnud olen ja milles ma super kindel olnud olen, ei pruugi praegusel hetkel enam üldse nii must-valged tunduda. Mida ma siis ikka enam arvan ja soiun, paari aasta pärast raudselt enam ei mõtle nii.

Kes kauem siin lugemas käinud on, mäletavad ehk, kuidas ma omal ajal suure suuga rääkisin, et suhted peavad kerged olema ja kui nad ei ole, siis järelikult ei ole väärt kraam ja tasuks kohe jalapealt minema minna, noh… Ütleme nii, et siis ma ilmselt ei olnud lahutatud kolme lapse ema, kes peale kaheksat aastat ühe inimesega koos olles üritab kuidagigi aru saada, et mismoodi võiks suhtlust klappima panna inimesega, kes sind napilt paar kuud teab. Et jah, see tõepoolest ei ole alati just…kerge olnud.

Meil kõigil on 30+ eluaastaks selja taga nii palju kogemusi ja erinevaid olukordi ja erinevaid inimtüüpe, mille naljal on meil kujunenud enda iseloomud ja mingid suvalised triggerid ja sada muud asja, onju. Ja proovida nüüd seda kõike väga lühikese ajaga klappima panna teise inimesega, kelle kogemused erinevad minu omadest väga palju, on jällegi noh, keeruline.

Ma ei mäleta absull, kas ma olen blogis kunagi love languagest kirjutanud? Issand, mis selle eestikeelne vaste olla võiks…okei, ilmselt armastuse keeled, haha. Ja neid olla siis viis põhitüüpi, ehk siis üks nendest on sulle kõige olulisem ja kui teine inimene just seda ühte viiest sinu peal rakendab, tunned sa ennast hästi ja armastatuna. Need keeled olla siis järgnevad:

tunnustav sõna – hindad kõige enam, kui sind tunnustatakse, kiidetakse jne.

kvaliteetaeg – koos veedetud aeg, ehk siis kui kaaslane leiab sulle aega ühiste tegevuste raames

kingitused – see võib kõlada esialgu super materiaalselt, aga tegelikult on selle armastuse keele taga pigem mitte just see ASI, mida sulle kingitakse, vaid see mõte, mis on kingituse taga. Isegi kui tegemist on mingisuguse suvalise väikse asjaga, aga annab sulle märku, et ta on sinu peale vahepeal mõelnud või jätnud meelde midagi, mis sulle meeldib.

abiteod/teened –  teed kaaslasele midagi, mis talle korda läheb ja tähtis on. See eeldab järelemõtlemist, planeerimist, aega ja energiat. On see siis appitulek mingi kodutöö tegemisel, mingi toimetuse tema eest ära tegemist vms.

füüsiline lähedus – see vist ei vaja selgitust.

Muidugi on inimestele mingil määral kõik need punktid olulised, aga tegelikult on üks (mõnedel ka kaks) punkti kõige olulisemad, mille täitmata jätmine jätab su rahulolematuks, isegi kui teised neli on täidetud. Keeruliseks lähebki asi siis, kui inimestel on erinevad armastuse keeled. Näiteks võib üks teist hommikust õhtuni kiita ja nunnutada, aga teine tunneb ennast ikka unarusse jäetuna, sest ta ju ometi nägi, et sa ei jõua täna seda pesuhunnikut ära pesta ja oleks võinud ise selle masina enne tööle minekut pesema panna. Mis veelgi huvitavam – see armastuse keel, mida sina SAADA tahad, on sama, mida sina annad. Ehk siis sulle võib tunduda, et issand jumal, ma näitan talle ju iga sekund välja, et ma hoolin, sest ma ostsin talle poest ta lemmik kommipaki, kuigi ma tegelikult läksin paki piima järgi. Või ma ju pesin nõud ära, et tema puhata saaks. Või musitan ja kallistan teda hommikust õhtuni. Või kiidan teda nii, et silmist hakkab juba vaikselt verd nirisema. Aga teine ei paista nagu kuidagi reageerivat, sest tema love language on nendest viiest miski muu ja tekib segadus. Mõlemad tunnevad, et nad annavad niiiii palju, aga teisele on ikka justkui vähe. Selle pärast öeldaksegi, et kõige harmoonilisemad paarid tekivad seal, kus armastuse keel on juba eos sama. Jääb kogu seletamise ja katse-eksitus meetod vahelt ära.

Mis muidugi ei tähenda, et kui need keeled ei ole samad, et siis suhet toimima panna ei saaks, lihtsalt see on…keerulisem. Issand, see võiks juba joomismänguks kvalifitseeruda – joo iga kord kui Mallu ütleb sõna keeruline.

Aga jah, ma kunagi lugesin head näidet selle kohta. Et kui üks kaaslane on ring ja teine on nelinurk, siis ring võib anda endast kõik, mis tal anda on, aga nelinurgale ei ole sellest ikka küll, sest kui sa paned ringi nelinurga sisse, jäävad ääred tühjaks. Ja vastupidi, nelinurk võib anda endast ringile kõik, aga seda võib jälle teisele olla liiiiiga palju. Ehk siis olgu selle armastuse keelega kuidas on, aga vähemalt sama kujund peaks olema, muidu läheb lappesse.

Ehk siis kuhu ma jõuda tahan, palun unustage ära see “kõik peab olema niiiiiiiii lihtne”, sest näedsa nalja, istun minagi nüüd vahepeal siin ja juurdlen, et oota, kas ma ikka sain õigesti aru ja kas see käitumine tähendab nüüd ühte või teist ja… blaaah! Ei ole alati nii kerge. Samas ei saaks kurta, et huvitav ei ole. Ma olen viimasel ajal nii suureks analüüsivennaks saanud, et ma juba ootan, millal mind kuskile analüütikuks kutsutakse. Millised on käitumismustrid, millest ma aru saan, millest ma aru ei saa. Millega ma suudan ja tahan leppida, millega ei suuda ega taha, you name it.

Aga tore on ka. Nagu Daniel Sloss oma ühes stand upis rääkis sellest ägedast feelingust, kus mõlemate elud on nagu individuaalsed pusled ja siis sa üritad neid tükke kokku panna, aga kuna sul pole karpi alles, seega teed sa seda suht pimesi ja lihtsalt loodad, et kuskilt hakkab lõpuks mingi pilt paistma. Ja kui sa siis ühel hetkel avastad, et ooo, sul on sama tükk mis mul ja SEE tükk matchib siia idekalt, see on jälle omakorda äge tunne.

Sellised lood siis siia nädala lõppu. Muudkui ela ja õpi. Kes veel pole seda armastuse keele värki uurinud, siis ma soovitan soojalt, võib päris palju segadusi lahendada suhete seisukohalt. Inglise keelset testi saab teha SIIN ja SIIN on mingi eestikeelne variant ka. Andke siis mulle teada, mis teil vastuseks tuli ja kas te nõustute sellega?

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

35 Comments
  • Vaike
    April 16, 2021

    Mu vastus ei üllata mind, ma tahan kõike. 😀 Ok, kingituste osa oli 10%, kõik muu jagunes võrdselt.

    • Mallu
      April 16, 2021

      No tegelt kõik tahavad kõike, aga ju siis sa oled anomaalia :D:D

  • Victoria
    April 16, 2021

    Kvaliteetaeg – nõustun, sest olen jah seda tüüpi, kellele oluline ühine koosveedetud aeg, tehes siis ükskõik mida nii et kõik muu (töö, telekas jne.) kõrvale jäävad.

    • Mallu
      April 16, 2021

      Aga mis su kaaslasel on? Sama?

  • Krr
    April 16, 2021

    See endale soovitud keel ilmselt ajas ka muutub. Ma praegu sain kõige rohkem – abiteod (teisena tunnustav sõna) – ma olen kindel, et see on sellega seotud, et on mitu last ja koguaeg on vaja midagi teha /orgunnida/korraldada ja nagu ikka on alati naistel selles osas rohkem rapsimist (ükskkõik kui abivalmis mees naisel on, mul on).
    Aga ma ei usu, et meie tutvumise alguses üle 10 aasta tagasi oleks need välja tulnud, pakun, et siis kindlasti oleks esikohal olnud füüsiline ja kvaliteetaeg…

    • Mallu
      April 16, 2021

      Jaa, vot selle peale ma ei olegi mõelnud, et tegelikult on mega loogiline, et see ajaga muutuda võib. Ma nagu laksust arvasin, et on lihtsalt ÜKS ja nii jääb, aga tegelikult tõesti, on hetki, kus sa hindad tõsiselt kellegi abi, samas aegu, kus ühiselt veedetud aega jne. Hea tähelepanek. Ma ise tegin küll seda testi sügisel, ma ei mäleta isegi, mis ma siis sain 😀

  • Irmi
    April 16, 2021

    Armastuse viis keelt raamatus on selle armastus keele nimi teenimiskunst mis mul on, mu eksil oli ka see sama ja jube keeruliseks läks ja me läksime lahku ? tuli uus ja ta oli alguses füüsilise läheduse vend aga see muutus ka teenimiskunstiks ja see on ka juba üsna keeruline aga teeme tööd et mitte lõpetada lahku minekuga ? nii et võib teha mõne aja tagant neid teste, et näha kas midagi võibolla on muutunud. Teine test milliele tähelepanu pöörata on isiksuste test melanhoolik, sangviinik, koleerik jms, see aitab inimest mõista kui sa tunned àra mis isikus ta on ja jätad vb ta kallal kaagutamata. Nt mu praegune on sangviinik ja ta teeb koguaeg nalja ja unustab asju aga ma proovin mitte närvi minna sest ta isiksus on lihtsalt selline, mina näiteks olen koleerik ja täiega kamandav inimene ?

    • Mallu
      April 16, 2021

      Ma vist olen kunagi seda isiksuste testi teinud, aga MIS ma olin, seda ma ei mäleta 😀 Peakski ka tegema.

  • nimetu
    April 16, 2021

    Mina tean, et Kardo käest said sa kõike seda, millest siin kirjutad ja said rohkemgi. Ta tegi sul palju asju kodus ära. Kokkas isegi tema ja ikkagi sulle ta ei kõlvanud. Järelikult on sinus viga ja ära hellita ka suuri lootusi selle uue armastatu suhtes. Saad järgmised lapsed ja siis oled juba mingi kümne lapsega üksinda, sest ise oled seda tahtnud. Ei muuda need uued tissid ka sind paremaks. Ma tegelikult lausa imestan, et sa blogimist enda tööks pead ja mõtledki, oh kui hea on kodus jalad seinal passida ja pappi tuleb nii et on. Ise ei pea midagi tegema. Sa olid kodune, aga ikkagi tegi Kardo kõik sinu eest ära. Mis eeskuju sa oma lastele annad? Sellise eeskuju, ups, juhtus kolm last, aga lasen ikka jalga ja teen järgmisega, ups, veel kolm last, ikka ju juhtub, aga näed, see mees jälle ei kõlba, asud uut otsima. See millest sa siin targutad, no ei, ma ei võta sinusuguselt seda üldse tõsiselt. Õpi elama ja väärtustama seda, kuidas Kardo on sinust hoolinud. Ma tean, et sinult tuleb siit kohe mögavastus, nännännää, nii see pole, nagu sa siin kirjutad, aga me näeme tegelikult kõik, kuidas sa tegelikult elad. Sul on tõde valus kuulata ja peabki olema. Sellest Kardo vasektoomia asjast oli pikalt ka Õnne 13 seriaalis head naljad, millest ei jäänud ka sina puutumata, sest teema oli ikkagi, et naine käskis seda teha.

    • Mallu
      April 16, 2021

      Tead, ma isegi üldiselt ei viitsiks sulle vastata, aga ma praegu istun nii mugavas asendis ja tuju on hea, et võin natukene diskussiooni langeda küll, kuigi on eredalt näha, et tegelikult huvitab sind lihtsalt mingi low key võimalus mulle “ära panna”. Pean sind kahjuks kurvastama, sest suvalise lahmimisega on seda maru raske saavutada. Ma ei eitagi, et Kardo oli väga hea mees, ei ole ma seda kunagi ka eitada üritanud, et sa siin nii agresiivselt seda rõhutad. Laste suhtes ma ennustada ei oska, aga tore, kui sina vähemalt tead, et kolm veel tulemas on – lapsed olla elu õied!

      Üksida olla mulle muuseas meeldib tõesti ka, see nüüd küll väga kurb väljavaade ei ole, eriti kui selleks ajaks lausa kuus seltsilist olemas 😀

      Mina näiteks imestan, et kuidas ikka veel viitsib keegi seda “blogimine pole päris töö” juttu soiguda. Kujutad ette, passingi kodus, jalad seinal, läpakas süles ja näed, palka nagu tuleb. Mis see siis muu on, kui töö? Päris jeesus ise mulle seda heast südamest kontole ei kanna, järelikult vist ikka on töö? Hmm. Palju muidu sulle keegi selle hüsteerilise kommentaari eest maksis? Ei keegi mitte midagi? Kurb lugu 😀

      Tõekuulututus jäi sedapuhku kehvaks, soovin sulle järgmiseks korraks jõudu ja jaksu 🙂

      PS! Kui juba Õnne13 ütles, siis on ilmsest tõsi, ei hakka isegi vastu vaidlema 😀

      • Vaike
        April 16, 2021

        Õnne 13 on aasta argument! 😀

      • Töötu
        April 16, 2021

        Mind hämmastab, et töö (mitte-) tegemine on probleem. Inimene ei ole siia maailma loodud, et tööd teha. Raha on elamiseks vajalik, aga mitte töö. Kes-kuidas raha kätte saab (legaalselt), mis tähtsust sel on? Tänapäeval on isegi veelgi alternatiivsemaid elustiile, kus ka raha enam nii olulist rolli ei mängi. Elu on tähtis, õnn on tähtis. Töö ei ole eesmärk omaette.
        Miks peaks üks täiemõistuslik inimene tahtma tööd teha, kui talle pole see aineliselt või intellektuaalselt vajalik?
        Rind kummi ja ole uhke, et sa ei pea (traditsioonilist) tööd tegema.

        • Vaike
          April 16, 2021

          +1
          Vahel näib, et oluline ei ole isegi mitte ainult tööd teha, vaid seejuures ka peost suhu elada. Jumala eest, elagu nii, kes tahab; aga kes ei taha, ei pea ju. Mu sõbra peamine sissetulek tuleb investeeringutest ja neid oigamisi, et et see pole eetiline (nagu kuidas?) ja inimene peab ikka ja ainult tööd tegema, on ikka kuulda olnud. Jumala veider mu jaoks. Oskaks ise ilma tööta legaalset tulu saada, teeks sama.

        • Pauliine
          April 16, 2021

          Krt AAAAMEN selle kommentaari peale @töötu
          Mina näen alati sellistes kommides lihtsalt mõttetut kadeduseussi.
          Täitsa haige kohe, kui kade keegi saab olla :DDD

    • K.
      April 16, 2021

      Ossapoiss. Kui me oleme oma sisemaailma peegeldus, siis milline selle kommenteerija sisekõne on? ?

      • Kristiina
        April 16, 2021

        kommentaare võiks laikida saada siin 😀 +10 Mallu.

    • Annika
      April 17, 2021

      Just, väga õige: ÕPI ELAMA. Ela ja lase seda ka teistel teha. Sinu arvamus jääb sinu arvamuseks. Me kõik oleme erinevad ja nii lihtsalt on. Tõde pole see, mille me tõe arvame olevat, lähtudes oma ekslikust maailmavaatest – tõde on alati absoluutne. Seega väga kahju, kui sa ei suuda leppida teiste inimeste otsustega . Ütlen ka seda, et olin minagi väga üllatunud ja ka kurb kui kuulsin nö suhte purunemisest. Aga see pole ju minu elu ja minu otsus. Loen ja elan tegemistele kaasa, ning soovin et meil kõigil hästi läheks.

      • Annika
        April 17, 2021

        See kommentaar oli mõeldud nimetu kommenteerijale.

    • Andra Teede
      April 18, 2021

      Tere, ma lihtsalt ütleks “Õnne 13” poolt, et me ei tee seal Marianni üle nalja, küll aga saavad meilt tigedad kommentaatorid, kel pole muud teha, kui internetis heitida. Tänan muidugi vaatamast, vaadake ikka “Õnnet”!

      • Mallu
        April 18, 2021

        Liiga hea 😀

        • Andra Teede
          April 18, 2021

          ♥️ Mallu, aint armastust, null nalja tunnen su vastu.

          • Mallu
            April 18, 2021

            samad sõnad, krt!

    • nimetule
      April 22, 2021

      Tubli. Uba supis, et liiga läilaks ei läheks! Väga paljud kustutavad sellised “karvased” kommid ära ja siis on veel e r i t i mage! Mulle meeldib “vürts toidus”.(muig)

  • Vanessa
    April 16, 2021

    Just lugesin seda raamatut. Sain teada, et minul domineerivad 2 keelt korraga ning kaaslasel domineerib 1 kuid see kattub minu ühest domineerivaga. Väga põnev igaljuhul 😉

  • Anne
    April 16, 2021

    Ma olen kunagi selle teema kohta raamatut lugenud…

  • Kelli
    April 16, 2021

    Mul ja mu härral on peaaegu identsed listid. Mõlemal #1 kvaliteetaeg, mul teisel kohal tunnustavad sõnad ja kolmas füüsiline lähedus, temal vastupidi. Mõlemal neljas abiteod ja viies kingitused. Oleme nõus sellega küll ja püüame arvestada – mina tahan tõesti sõnaliselt kuulda toetusi ja valan tema heade sõnadega üle, tema nii jutukas pole, aga ma üritan teda vaikselt ikka õpetada 😀

  • Kapsauss
    April 16, 2021

    Kas selleks et aru saada mida keegi väärtustab ja mis on nö armastuse keel peab raamatut lugema ja testi tegema? 😀 ma ise tean väga hästi mis on minu armastuse keel, füüsiline lähedus ja kvaliteetaeg koos ja ma olen saanud endale mehe kellel on see täpselt sama keel. Marult imeline ja mõnus suhe on:)Ja meie mõlema viimaseks ja kõige vähem tähtsaks keeleks on kinkitused ehk et materiaalsus. Mind pole kunagi eriti huvitanud kingitused ja lilled mehelt ja ma ise olen ka suhteliselt laisk ja kehav kingituste tegija. Ja mees ütles mulle ise ükskord otse et tema jaoks suhte tähtsaim osa on koos asjade tegemine, et see lähendab teda inimesele. Ma päris kõike kindlasti ei igatse kuna kingitused ja lilled ei ole kunagi suutnud mind väga sütitada nagu muid naisi. Jõuludeks ja sünnipäevaks on ka rohkem nii et küsime teineteisel mis sa tahad ja siis läheme poodi ja ostame teineteisele 😀 mingeid üüber üllatusi üldse ei oota ega ei taha.

  • Sandra
    April 16, 2021

    Kvaliteetaeg ja füüsiline lähedus peaaegu võrdsed, teised kaks kaaaaaugel taga. Täpselt nii nagu ma arvasingi. ?

  • Links
    April 16, 2021

    Tundub, et ma olen kummaline inimene. Kingituste osa 0% ja neli teist osa kõik põhimõtteliselt võrdselt 1-2 punti vahel kahel vaid.
    Mis see siis tähendada võiks ?

    Kõrvalt vaatajana tundus, et eelmine suhe olid sina see, kes tegi kingitusi ja samas kaaslane sul jälle, see kes aitas sind vm.
    Kuidas selles suhtes, milline armastusekeel sul esines ja milline kaaslasel?

  • Kristi
    April 16, 2021

    Mina lugesin seda raamatut oma abikaasa soovil. Testi tegin ka. Tulemust ei mäleta aga mehe omast oli erinev. Samas me teadsime seda juba enne, et küllap need erinevad on. Üldiselt oleme õppinud arvestama üksteise erinevate tahtmistega , vahel kipub meelest ka minema ja ainult enda soovidele keskenduma aga siis tuletame üksteisele meelde v ongi kohe mingi hõõrdumine juba ja siis tuleb mõlemale meelde, et ahjaa 🙂 Tark raamat ses suhtes ja meie puhul tegi mõnegi asja põhjused selgemaks/arusaadavamaks. Soovitan 🙂

  • Tikker
    April 16, 2021

    No kuule, niisama ei saa siin testist jahuda – kui juba jutuks võtsid, siis lao letti, milline pingerida sul on ja milline su kaaslasel 😀 Kui ta pole teinud, KOHE PANED TEGEMA. Kui enda tulemusi ei mäleta, KOHE TEED UUESTI 😀 😀 😀

    Me õnneks suht sarnased – mul esikohal füüsiline lähedus ja teisel kohal aitamine, tal vastupidi. Ja edasi mõlemal täpselt samas järjekorras kvaliteetaeg, sõnad, kingitused. Ei vaja tõlki vahele, mõistame üksteist suurepäraselt 😀

    • Mallu
      April 17, 2021

      Tegime jah 😀

  • Viv
    April 16, 2021

    30% tuli ühine veedetud aeg… järgmine variant oli 23 % kingitused, sealt edasi 20 % füüsiline lähedus ja julgustamine/kiitmine… ainuke vähem oluline oli 7% teise jaoks tehtud heateod. Lasin oma mehel sama testi teha… temal tulid kõik 5 tulemust väga võrdsed… aga väike erinevus oli see, et minu kõige mitte olulisem, oli tema kõige olulisem. Samas tema testi tulemused olid tõesti väga võrdsed, maks tulemus 23 %… 3 teemat tulemus 20% ja nõrgem tulemus 17%.