mida laste nimel rääkida või mitte rääkida?

Elu24 avaldas täna artikli, kus räägitakse Märteni uuest raamatust ja sellest, et ta eksnaine on väga mures enda laste õiguste pärast. Räägitakse ka sellest, et lapsi võidakse nüüd ehk narrima hakata.

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

19 Comments
  • Anneli
    September 18, 2024

    Kahjuks nii on , maailm ei võta vastu meest kes on kannataja vägivalds suhtes.
    Jonny Depp on vist üks esimesi mehi kes kohtus võitis – tema oli samuti naise
    vaimse vägivalla ohver .
    Raamatus on nimed muudetud seega saab ainult oletada kes on naine – naine ise aga on tulivihane , et Märten julges sellest kirjutada mis temaga toimus ning teenib kasumut sellelt.
    Märteni laste ema lihtsalt manipuleerib lastega , et keerata pekki raamatu müük või saada kohtu kaudu raha , et temast väidetavalt kirjutati ja seda kehvas valguses .
    Jõudu teile.

  • Arvaja
    September 18, 2024

    Minu arust on igal inimesel õigus oma lugu raamatukaante vahele välja kirjutada endast. Seda enam, et kasutatakse varjunimesi mida KA varasemates raamatutes. Miks siis ei häirinud?

    Ps! Kas Märteni esimest 2 raamatut on lootust veel kuskilt paberkujul saada?

    • Mallu
      September 18, 2024

      Esimest vist pole, aga minu meelest teist on? Vähemalt minu auto pagassis mõned on 😀

  • Neim
    September 18, 2024

    Depp võitis kohtus selle üle, et naine tegi ta mainele kahju. Depp on ikkagi vägivaldne inimene ja seegi kohtus naise kasuks tõestatud. Siinjuhul usun, et Märten siiski kannatas.

  • R
    September 18, 2024

    Sa pead aru saama, et Märtenit ei võeta kui nn eesti keskmist meest. Ta on tunnistanud, kuidas ta aastaid ja väga paljusid inimesi pettis, nendega manipuleeris ja skeemitas. Ta alles eile meedias tunnistas, kuidas ta oma vara ja sissetulekuid varjab, et mitte panustada temalt välja nõutud kohustusi. Kas süüdimatu või ego? Eluliselt jaa, arusaadav ( ma varjaks ka, kui oleks teema ja oskaks), aga seda uhkelt rääkida ja tunnistada meedias? Seega, teda ei võeta kindlasti kui klassikalist vaimse vägivalla ohvrit kuna ta on ise sellistes asjades väga osav! Ja mitte et ta end ohvriks peakski, aga tekitab ju küsimusi. Miks naine nii hulluks üldse läks ja kus on Märteni teatud nahhaalsuse piir? Teistega manipuleeris nii osavalt, aga kodus oma naisega üldse mitte? Vähe eluliselt usutav ju. Ja kui manipuleeris, siis miks on vaja teisest nüüd kirjutada? Soovisid erinevaid nägemusi. Pole minu välja kujunenud seisukoht, aga olen nendele asjadele mõelnud küll.

    • Mallu
      September 18, 2024

      Noh, ehk tõesti. Mina lihtsalt tunnen Märtenit rohkem, kui see mis meedias kirjutatud on. Eks meediasse satuvadki ju alati meie kõige “kõvemad” väljaütlemised ja tegemised. Olles ise ka kõrvalt nende kõnesid kuulnud, siis ma isiklikult tema pooles ei kahtle, aga eks raamat ka kindlasti selgitab kogu seda teemat rohkem. Neist kahest on Märten kindlasti algajam manipulaator 😀 Jah, ta kelmitas, aga see ei väljenda ju seda, milline inimene on ta suhtes/kodus jne.

  • Aire
    September 18, 2024

    Täiesti kahe käega poolt sinu postitusele. Arvan samamoodi. Et kõik justkui ju julgustavad naisi rääkima oma lugusid aga kui mees seda teeb ja veel varju nimedega, siis see on justkui tabu ja teeb lastele liiga. Ilmselgelt ema hüsteeritsemine mõjutab neid lapsi palju palju rohkem kui raamat . Ja just peaksid inimesed rohkem taolisi lugusid jagama, ka mehed, sest see on levinum probleem kui me arvatagi oskame.

  • F
    September 18, 2024

    Ei pea isegi keskpärane detektiiv olema, et kiiresti teada saada, milline kaaslane on nime Liina taga. Inimesed pole ju lollid, et varjuda vabanduse taha, et kasutati varjunimesid.
    Sinu raamatu puhul Kusti ei ole nii ilmselge, KT muidugi on, aga tema käitus lihtsalt nõmedalt, polnud hüsteeriline närvihaige nagu Liina. Minu jaoks sinu raamat ei riiva kellegi laste huve, aga Märteni raamat riivab. Sest Liina on aetud nurka ja ei saa loota, et sellises olukorras on ta kodus rahulik ema oma lastele. Närvipundar on ja lapsed kannatavad. Mina ei oleks seda raamatut kirjutanud just lastele mõeldes.

    • Mallu
      September 18, 2024

      Tal on uus mees, ehk siis tasub loota, et ta tema ees ikka suudab etendada rahulikku inimest noil aegadel, kui tema nädal lastega on. Üldiselt pole ka raamatus väidetud, et ta laste peale iial agresiivne oleks, et see probleem üldse olema peaks.

  • R..
    September 18, 2024

    Las naine kirjutab ka oma raamatu, omade seisukohtadega pohhui pole, mis mõni eks arvab või? Hull häda küll.

    Aga ühte ma ütlen… kui mulle oleks päriselt olnud oluline, et perelepitaja juures see allkiri lepingule kirjutatud saaks teise vanema poolt, siis ma poleks elusees hakanud enne mingi raamatuga provotseerima ega mingeid katkendeid ega muud tiiserit postitama( sest ta ju tunneb oma eksnaist läbi ja lõhki ning järelikult teadis reaktsiooni ka ette). sorry, aga nii on oleksin oodanud, et lepingud saaks allkirjastatud ja värkisärki, et asjad oleks kindlalt 110% paigas ja siis tulistanud kasvõi 5 raamatut kuus välja. Ma poleks elusees sellega riskinud, et lapsi jälle ei näe või et laste kaudu terroriseeritakse vms. Kahjuks kohus on emade poole kaldu ja see perelepitaja juures saadud allkiri lepingule, oleks olnud suht kindel tagala isale.

    • Mallu
      September 18, 2024

      Ega ta õnneks seda ei saa nagunii teha, et keegi “lapsi kunagi ei näeks”, selle jaoks on ju kohtud olemas.

  • R..
    September 18, 2024

    Asjasse mittepuutuv teema ka… see uus kujundus blogis on veits kohutav just teksti poole pealt. Miks on tekst boldiga? Miks kommentaariumis kõik segamini on ja smailimärgid vahelt ära kaovad? No nii harjumatu on ,
    PS! ei pea seda kommi üles viskama

    • Rika
      September 19, 2024

      Ma tahtsin just sama kommentaari kirjutada.
      Blogi postituse teksti font oli enne palju parem ja ilusam ja stiilsem ja kiri väiksem. Nüüd blogi tekst suur ja tavapärane ja siis kommentaarid on mingi koleda suure aknakestena ja kirbukirjaga. Palun lase oma veebiarendajal koduleht tagasi ilusaks teha palun 🙂

  • Väke Myy
    September 19, 2024

    Ma nüüd endast. Vaimset vägivalda leidub ka peredes ja isegi töö keskonnas.
    Kõige rohkem teeb haiget, et sinuga juhtunus kaheldakse. Ikka ja jälle pead kuulma, et eks kõigil olnud samuti ja need nõuka-aegsed kasvatusmeetodid ja suhtlus olidki nii… Samas pole ma veel mitte miskit olulist jõudnud rääkidagi. Panen oma suu kinni, et mitte veel enam haiget saada.
    Mõistetav, kui palju keerulisem on meestel sellist olukorda päeva valgele tuua.
    Sama keeruline on seda teha oma vanema puhul. Kohe saad kriitika osaliseks või siis pead ebamugavat vaikimist taluma. Tundes iga rakuga, et see teisele ebausutav on. Nii sa siis ei räägigi.
    Sellepärast ma paluksin, need kes ise pole kogenud nii keerukaid suhteid, ärgu võtku väga sõna teemal kuidas võib või ei või oma lugu rääkida. Uskuge oma lugu rääikda on juba eneseületus.

    Manipulaatorid on oma osavust aastaid lihvinud. Paljudel on isiksusehäire ja nad ise ka usuvad oma versiooni, mis tõttu on nad vägagi veenva esitusjõuga. Nad on suutelised poolehoiu, kiituse ja tähelepanu nimel mujal end esitlema täiesti teistsuguse isiksusena. Suletud uste taga algab teine maailm ja inetu südametu käitumine.
    Olen samuti pidanud selliste inimtüüpidega aastaid maadlema. Kuna tundus, et keegi ei usuks mis ilusa klantspildi taga tegelikult toimub, siis ei olnud isu ka sellise tuuleveskiga võidelda, seni kuni see dramaatiline suhe sai minu teadmistes ühel päeval nö nime, näo ja diagnoosi. Seda, et tegu on isiksushäirega ma mõelda ei osanud, ikka tahtsin remontida ja loota, et suhted paranevad kunagi. Kurb, kui palju kahju üks isik suudab teha teisele.
    Pole põhjust arvata, et anonüümne raamat teeb rohkem kahju, kui see õhkkond milles need lapsed paratamatult viibivad, Lapsed on tundlikud ja tajuvad ka siis, kui otse nende nina all ei toimu lahinguid. Samuti mürgitab teiene pool tasapisi oma märkuste ja hoiakute ja rektsioonidega siis kui riius olevad pooled ei kohtu. Nii kujundatakse eelarvamused lapses. Vot see on tõeline kahju mitte raamat oma jutustusega.

  • Eve
    September 19, 2024

    Mulle tundub, et siin on oluline märksõna just lapsed. Sinu raamat on kirjutatud mehest, kellega olid koos, aga kellega lapsi (õnneks) ei saanud. Saidki ukse lihtsalt selja taga kinni lüüa ja lahkuda. Märtenit seob kõnealuse isikuga aga rohkem ja paratamatult tuleb lapse tõttu temaga veel päris pikalt edasi suhelda ja kontaktis olla. Ma ei kujuta ette, miks tahab üks inimene selle enda jaoks praegusest veel keerulisemaks teha… on ju igati mõistetav, et naine ei võta seda hästi vastu. Ma ei väida, et süüdistused tema suunal ei ole adekvaatsed, aga sa ilmselt ise ka ei suhtuks hästi inimesesse, kes sinust (negatiivse) ja nii avaliku raamatu kirjutab. Ja laps on paratamatult seal vahel, isegi kui ta praegu seda raamatut lugeda ei oska, siis ühel hetkel ju siiski oskab. Ma ei kujuta ette, mida võib tunda laps, kes armastab oma mõlemat vanemat ja siis avastab, kuidas isa tema ema on mustanud. Isa ja ema omavahelised asjad on nende omavahelised asjad ja lapsi tuleb sellest säästa, samuti nagu neid tuleks säästa ka avalikust alandavast musta pesu pesemisest. Isegi, kui selleks tundub moraalne õigus olevat on minu jaoks Märten hetkel kuulsuse ja sensatsioonijanu ohvriks langenud ja teinud midagi, mida ta ilmselt ka ise tulevikus tagasi vaadates kahetseb.

    • Mallu
      September 19, 2024

      Tead, ma võin sulle ausalt öelda, kuidas üldse Märteni raamat sündis. Mina kirjutasin enda raamatut ja rääkisin talle kõiki neid hetki ja olukordi, mis mul KTga olid. Ja ajapikku hakkas Märten aina enam ütlema, et issand, mul oli ka umbes nii ja rääkis enda kogemuse. Ja kuna kõik tema lood olid NII palju hullemad, siis ma lõpuks ütlesngi, et issand jumal, hoopis sina peaksid raamatu kirjutama. Mingit kuulsust ja sensatsiooni ei otsi me kumbki taga -me oleme lihtsalt inimesed, kellel on lugu ja kellele meeldib kirjutada.

      • Epp
        September 19, 2024

        See on väga tore ja kindlasti tervendav Märtenile, et ta läbi hammustas, mida ta koges.
        Lihtsalt – nõuab ülimat intelligentsust, et enda kogetu kõrvale jätta ja mõelda laste peale ette, TULEVIKUS, kes neid lugusid must-valges lugedes on sunnitud lojaalsusest valima – kas jään ema või isa poolele.
        Küllap on ka Maarjamaa P Diddy naisel üht koma teist öelda ja ma ei saa ka öelda, et ta seepärast ei avalda, et tahab lapsi säästa, aga nii see paistab küll välja. Laps armastab oma ema ja isa niikuinii, juba evolutsiooniliselt oleme nii seadistatud. Mis saab aga siis, kui suhteliselt hea ja funktsioneeriv lapsevanem ei oska olla adekvaatne partner? Kas see, et keegi ei oska olla adekvaatne abikaasa teeb temast ilmtingimata sita ema?

        Sellega tuleb “Aasta ema” valimised meelde, kuidas naisõiguslased pakkusid välja, et miks saab auhinna vaid abielus ema, kes on saanud lapsed ÜHE mehega, et ka üksikemasid võiks auhinnata. Samas kõik teavad, et pärjatakse siiski ideaali, mis ühiskonnas võiks olla, aga keegi ju ei vaidle – oma (piisavalt hea) ema on PARIM EMA. Sellise loogika järgi oleks siis kindel – isegi kui LASTELE ON EMA PARIM, sest ta on oma ema, on ta ikkagi häbiväärne, kuna oli isaga väga paha.

        Siin tuleb ka sisse see osa, et kas Märten lahkab naise käitumist VÕI ta keskendub iseenda teekonnale ja fokusseerib sellele, miks ta üldse orki lendas, kuidas välja astust ja mida sellest õppis. Kui isikul on olnud mitmeid luhtaläinud suhteid, siis pole ilmselt põhjus ainult suhetes, vaid selles, kes on ühine nimetaja – isik ise.

        Minu mõtted siis sellised 🙂

    • tsk
      September 19, 2024

      Ma olen ka sellele palju mõelnud ja tead, oma kogemuse pealt vaadates leian, et see ‘laste säästmine’ on suuresti lihtsalt täiskasvanute isiklik ja isekas kaitsekilp.

      Laste jaoks on juba kõige hullem juhtunud. Lapsed on seda kõike juba ise näinud ja kuulnud, on oma murega üksi. Ja lastel ei ole endal võimalust seda kõike jagada ja abi saada, enne kui asjad on väga väga hullud. Nõukogude ajal oli tõesti see oluline, mida keegi kuskil arvas, aga tänapäeval sellist asja enam ei ole ja kogukond pigem aitab ja toetab.

      Oled Sa kuulnud, et kedagi narritaks sellepärast, et ta vanematel on probleeme? Mina ei ole.

      Samamoodi on tihti pedofiilide kohtulahendid kinnised, ‘et kaitsta lapsi’. Nende lastega on ka kõige hullem juba juhtunud ja ainus, keda see kinnine kokkuleppemenetlus kaitseb, on pedofiil. Kohtukeiss saab olla lahtine, ilma et laps oleks ise üldse pildis – tal on selleks esindaja.

      Mina kasvasin ka väga vaimselt ja füüsiliselt vägivaldses kodus. Ma absoluutselt ei usu, et mu elu oleks halvemaks läinud, kui keegi oleks sellest teada saanud – pigem vastupidi. Mu vanemad oleks hakanud rohkem enda käitumist kontrollima ja minust ei oleks kasvanud nii ärev inimene.

      Paraku nii ei läinud ja olles laps, ei saanud ma ise enda eest seista – ema lubas koguaeg end ära tappa, kui kellelegi midagi räägin. Täiskasvanud naabrid, kes kuulsid seda kisa, märatsemist ja peksmist, ‘ei tahtnud pere siseasjadesse sekkuda’.

      Tänaseks soovin, et oleks teatud ja sekkutud. Tänaseks soovin, et oleksin pigem lastekodus kasvanud. Ema alati ähvardas lastekodusse panekuga, kui ma ei tee, mis ta tahab, nagu see oleks kõige hullem asi üldse. Tänaseks tean, et see ei ole enam nii ja lastekodu võib tihti olla lapse psüühikale parem.

      See on lihtsalt minu kogemus ja arvamus. Iga olukord on isemoodi, aga see ‘laste säästmise’ jutt kui selline peab lõppema. See säästab ainult täiskasvanuid, kes on juba sita kokku keeranud ja laste elu niigi rikkunud. Vähemalt nüüd peavad rohkem end kokku võtma.

  • Liina
    September 19, 2024

    //…Kui naine tuleb ära vägivaldsest suhtest ja sellest avalikult räägib, siis …//

    Ma olen seda alati rääkinud ja mõelnud .. Naised võivad bitch släppida, sõimata , mõnitada. Teha mida tahavad, sest mees ju vastu ei või teha. Aga , kui teeks… mis saaks ? Olen alati meeste poolt olnud ja olen edasi. Sest näen mida naised endale lubavad. Just hiljuti rääkis sõbranna, kuidas seltskonnas daam lubas oma härrale jalaga näkku panna. Naised triggerdavad mehi liialt palju ja ei räägita täit lugu, mida sa ise tegid , et meest närvi ajasid? Loomulikult kõik naised nüüd sellised pole, aga kahjuks ei räägita sellest vägivallast (olgu vaimne või füüsiline) mis meeste suhtes toime pannakse. Go Märten