klikkide kogumisest

Küll on naljakas see blogija elu. Tahes tahtmata olen märganud, kuidas inimesi süüdistakse “klikkide kogumises”. Mind ennastki on selles süüdistatud, nüüd teeb seda Merje Mari-Leenule ja kindlasti on keegi mingil hetkel selles ka Merjet ennast süüdistanud.

Siinkohal tekib mul küsimus: Kuidas eristada positust, mis on “klikkide korjamiseks” tehtud? Selles suhtes, et loomulikult tahab iga blogija, et tema postitust loetaks, ehk siis ta tahab neid paganama klikke. Seega on ju iga “käisin eile poes ja seal oli ilgelt vahva” postitus “klikkide kogumiseks” kirjutatud? Milline häbematus!

Või on “klikkide kogumine” ainult siis aktuaalne, kui teema kütab kirgi? Ala, et mina kirjutasin Emily juhtumist, siis kaagutab tema isake internetis, et kuidas mina klikkide nimel seda tegin. Huvitav küll miks, eks?

Esiteks – mida te arvate, et blogija klikkide eest saab? Et need on mingid füüsilised jublakad, mis ma pühin toanurka kokku ja istun selle klikihunniku otsas, kuni tuleb onu pangast ja vahetab iga kliki 500 eurose kupüüri vastu? Mis see mulle annab, kui mul on ühel päeval kuus natukene rohkem lugejaid, kui muidu? Las ma paljastan teile tõe – SITTAGI ei anna!

Kui mina kirjutasin Emily teemast, jäi mulle küll segaseks, miks tema isa hakkas kuskil foorumis ajama, et ma olen ikka jube ajakirjanikust raisakotkas, kes tema tütre pealt “raha teenib”. Eriti, kuna olin ju ka tema endaga kirjavahetuses, kustutasin kommentaare, mis talle ei meeldinud, tulin talle igati vastu ja siis äkki olen ikka paras sitakott? Mis raha ma sellega teenisin? Või kartis ta, et kui mina juba raha ees ära teeninin, et siis talle enam pärast ei jää, kui ise annetusi korjama hakkas? Lõpuks sain aru küll, et loomulikult oli tal targem mind kuskil avalikult “maha teha”. ‘

Loogiline – nii paljud inimesed kirjutasid mulle sellel teemal, loomulikult ka temast ja tema “musterisadusest”. Ju siis kartis, et ehk hakkan ma ka teda kuidagi paljastama, et tema enam meedia silmis see musterisa, kelle lapsega kohutav asi juhtus, olla ei saaks.

Aga näed – tolleks hetkeks oli mu “klikikuhi” nii kõrge, et ma ei viitsinud sellest suuremat teemat tekitada. Mis ma seal ikka sorgin – on ta ju lapse ainus hooldaja ja loota on, et selline vastutus ka teda suureks inimeseks muudab. Minevik minevikuks. Ehk on mu “klikinälg” veel liiga väike?

Aga okei – nüüd süüdistab Merje Mari-Leenu ka liigses “kuulsusejanus” ja klikkide korjamises sest julges kirjutada mingi spordivenna koomas pojast vms. Hmm. Ma võiks siis sama hästi öelda, et tegelikult on üks ilge klikinälg peal, kui hakkad blogima sellest, kuidas sind sukapükstega korteripõrandale kinni seoti? Sest noh, keda see huvitab? Kas see muudab maailma? Miks mõnitad häid inimesi, kellel ehk oligi põhjus sind sukapükstega kinni siduda? TÕESTA?!

Ja kui ise tõestada ei taha ja leiad, et sul on õigus oma arvamusele, siis miks teistele seda keelad? Kardad “klikkidest ilma jääda”?

Inimesed pole nagu ikka aru saanud, et klikid ei ole kinnised viiesajaste patakad. Ausalt kah. See, et mul ühel päeval on 22 000 klikki ja järgmine päev 103 000 (mis muuseas ükskord oli), ei muutnud mu elu mitte üks teps. Ei tulnud mingi vend mulle ferraariga ukse taha ja öelnud, et: “Ou, sul oli eile niiii palju klikke, võta see auto endale!”. Imelikul kombel seda tõesti ei juhtunud.

Nii et edaspidi, kui kellelgi on kahtlus, et blogija kirjutab üht või teist positust kuulsusenäljas või klikihimus, siis palun seletage mulle, kuidas klikkidega KUULSUS JA RAHA MAJJA TULEB? KUIDAS?!

Edasipidi võite maha rahuneda – ma ei kleebi teie klikke endale seinale, president ei saada mulle virtuaalset high-five’i iga kliki eest, seksikad musklis mehed ei tule mind masseerima ja firmad ei saada mulle kottide viisi oma tulusid. Ausalt.

tumblr_luozk8qzsb1r6aoq4o1_500-4518131

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

31 Comments
  • Wilhermine
    November 13, 2014

    Mitte, et ma kade oleks vms, aga kui sul oleks 20 klikki päevas, siis tõenäoliselt sa ei teeniks oma reklaamidega eriti..üldse. Selles mõttes klikid ju loevad, mitte otseselt, aga ringiga.

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Kui ma ei kirjuta sõnagi, siis on mul ikka umbes 15 000 klikki. Nii et kui mul oleks 20 klikki päevas, oleks järelikult leht katki 😀

  • Liisa
    November 13, 2014

    Reklaami eest makstakse ju klikkide arvust lähtuvalt? Siis ju toob rahamägesid kokku?! Ja Merje jutu mõte ei olnud ju klikkide kogumises vaid sellest, kuidas mari-leen teeb ilma fakte teadmata teist inimest maha, kes ennast hetkel ise kaitsta ei suuda.

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Ma rahamägesid pole veel näinud, me elame siiski eestis. Ja see kui palju mu suvalist postitust klikitakse, ei huvita ühtegi reklaamitegijat.
      Merje jutu mõte jäi mulle siiski segaseks – miks hakata lausa nii närvi minema, et kirjutad blogiposti asjast, mida tema ise teeb kogu aeg? Umbes sama hea, et Merje hakkas oma askis pajatama lugusid minu abordist, aga näed, minu sündimata laps ka ennast kaitsta ei saanud. Vot tak. Nüüd on aga hull moraalijünger välja karanud.

  • Helina
    November 13, 2014

    Haige inimene, kogudki klikke.:D Blogid ainult selleks et klikke saada, muud põhjust pole ju. 😀
    Ega sa ometi selleks ei blogi, et kedagi aidata, et oma mõtteid kirja panna ja nende üle kasvõi omaette arutada? See oleks küll hirmus. Blogida tulebki ju ainult kuulsusejanu pärast. Mis saab kui sul enam lugejaid pole? Su blogimaailm varisev kokku ja lõpetad kirjutamise ning kaotad oma kuulsuse? Vaevalt. Ma ei usu, et kirjutad teiste jaoks. See klikkide kogumise teema on jabur. Jah, sa oled üks tuntumaid blogijaid, kuid seda sellepärast et sa ei tee seda mingite asjade saamise eesmärgil. Sa lihtsalt tahad kirjutada, avalikult mõelda ja sind huvitab ka teiste arvamus. Las need koerad hauguvad, nad on lihtsalt kadedad. 🙂

  • maali
    November 13, 2014

    Ega ma kindlalt ei tea öelda, kuidas klikkidega raha tehakse, aga spekuleerida võin, et küllap mingid (ent ilmselt mitte kõik) reklaamide tellijad või pakkujad (ala nt google ads) oma tasu määramisel lähtuvad sellest kui palju blogi vaadati ja kui palju reaalselt klikke tuli.

    See selleks, ma arvan, et sul jäi vaga oluline moment tabamata selle juures, miks Merje ütles, nagu ta ütles ning miks see Emily isa ütles, nagu ta ütles. Nimelt, keegi ei pane pahaks inimesele, kui ta räägib enda või end otseselt puudutava kohta (ala see, kuidas Merjet sukkpükstega kinni seoti) ja arutab selle üle ainult enda vaatenurgast lähtuvalt. Merje ei maininud ka, kes ta üürikorteri omanik oli jms. Teine asi on ikkagi teise inimese elus avalikult sorkida ja levitada mingeid kuulukaid. Põhimõtteline erinevus.

    Kui inimene (teadvustatult) lubab, et temast kirjutatakse, siis see on ju täiesti okei, aga niimoodi endale lihtsalt võtta moraalne õigus teisest isikust spekuleerivat laimu levitada on… ebanormaalne. See on juba ebanormaalne, kui ajakirjandus seda teeb, nüüd ka blogijad arvavad, et neil on õigus levitada “ajakirjanduslikku tõde”. Pheh. Olgu, mis olgu selle raha kogumise intsidendiga, kui inimestel on vettpidavaid tõendeid selle kohta, et see lugu on fabritseeritud vms, on igati ok avaldada infot selle kohta. Aga mitte stiilis Mari sõber Kadri, kellega ta tegelt 10 aastat pole suhelnud, aga kes arvas, et ta tegelt ka teab mis tegelt toimub ütles, et blah. Lihtsalt rõve noh. Sinu puhul ma reeglina ei ole näinud, et sa kellegi kohta otseselt laimu levitaksid, aga ma arvan, et see on siiski mõistetav, et inimesed võivad tunda, et sa mingeid piire ületad.

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Üldse piirid on sellised asjad, et need paljudel erinevad. Ma usun, et kirjutan ka palju enda kohta selliseid asju, mida teised ei teeks mitte kunagi. Ehk seetõttu leian ma ka, et mul on ka õigust näidata natukene teist külge asjadel, kui mul on kindlaid asitõendeid ja fakte, mitte “Malle sõber eelmine nädal nägi”.

      Mari-Leenu postitusest ei arva ma eriti midagi. Selles suhtes, et ma ei leia, et see tema spekuleerimine kuidagi vaest koomas(?) poissi nüüd nii väga eluks ajaks ära tembeldas. Inimesed ikka arutavad ja räägivad. Blogijate vahe tavainimesega on see, et kui mõni jutustaks niisama sõprade seltsis, et issake, mis ma täna kuulsin, siis teine paneb blogisse kirja. Tõde ta ju ei kuulutanud ja arvata võib meie maal ükskõik kes, ükskõik mida.

  • Birgit
    November 13, 2014

    Mina ei saa ka hästi aru, et kuidas sa ütled et klikid ei muuda midagi, aga samas oma blogi reklaamides (et teised oma reklaamid sinu blogisse raha eest üles paneksid) mainid seda alati. Siis ju ikka saad aru, et jah, klikkidest oleneb palju. Kui sa poleks varem selliseid “skandaalseid” postitusi teinud (hitler-emmed jne), siis poleks sul ka neid lugejaid kes iga päev viitsivad käia siin lehel ka natukene “igavamat” postitust lugemas.

    Ei ole mul kordagi olnud probleemi sellega, et appi sa teenid blogiga raha, aga samas usun, et sa saad päris hästi tegelikult aru, et klikid mängivad küll rolli.

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Jah mängivad, aga teises võtmes. Näiteks kui mul on blogis bänner, siis kedagi ei huvita mitu miljonit klikki nt SELLEL postil on. Neid huvitab palju bännerile klikib.

      • Birgit
        November 13, 2014

        Okei, seda küll jah

  • teele
    November 13, 2014

    Mida sa toodad, vaata kui palju reklaami su lehel on, sa saad iga kliki pealt iga reklaami eest raha. Kui sa klikkide eest raha ei teeniks siis sul poleks siin ka reklaami 🙂

  • p
    November 13, 2014

    No aga see on ju selge, et klikid on olulised blogijale, kes üritab reklaami müüa. See, et sa väidad, et isegi kui sa mingi päev mitte midagi ei kirjuta on sul ikka samapalju klikke. No see võib ju nii mõnda aega tõsi olla, aga D’oh, varsti ju ei ole enam, kui inimesed käivad korduvalt vaatamas, kas on midagi kijrutatud ja uut postitust ikka ei ole, siis nad loobuvad ju su blogi lugemisest. Seega ei ole nii, et ükskõik, kas kirjutad või mitte, ikka on sama arv klikke. Kõik su lugejad saavad ju sellest aru, et see nii on. Ma tahaks loota, et sa ise ka 🙂

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Ja arvad, et kui mul ei oleks neid “skandaalseid” postitusi, et siis keegi ei tulekski? 😀

  • Sandra
    November 13, 2014

    Tere, mallukas!

    Kirjutad siin küll klikkide kogumisest, aga ehk kogud ise ka klikke, sest sul on (minu arust väga idiootselt) ainult 2 postitust lehe kohta. Paremal asuv menüü vms on tihtipeale pikem kui sinu need 2 postitust, mida sa korraga lased lugeda. Ehk kogud ka sina klikke sellega, et tahad, et inimesed klõpsaksid iga kuradi kahe postituse tagant?

    Tüdinult ja tervistustega
    Sandra

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Ütlen täitsa ausalt, et mulle endale ka üldse ei meeldi, et mul nii vähe postitusi kuvab. Paraku ei ole siin tegu “klikkide kogumisega” vaid sellega, et nii laeb leht kõige kiiremini ära ja seda on selle võrra mugavam lugeda. Kui oled pikemaajalisem lugeja, siis ehk mäletad, et vahepeal tuli lehte 47 korda refreshida, enne kui lugeda said? Vot selle probleemi lahendas mul see kahe posti asi ära.

      • L
        November 13, 2014

        Heihei! Natuke offtopic, aga sinu enda kommentaari nähes mõtlesin, et pean kurtma, et mina näen aadressile http://www.mallukas.com tulles ainult postitust “külm on!” ja vanemaid… Uuteni jõudsin Facebooki kaudu. Mis toimub? 🙁

        • Laura
          November 13, 2014

          Mul on täpselt sama asi, aga see algas umbes nädal tagasi. Siis vaatasin, et kohe üldse ei ole uusi postitusi ja blogroll ka ei töötanud. Siis lihtsalt ei käinud mõnda aega, kuni avastasin poolkogemata Facebookis uued postitused. Ja nüüd pean iga kord mitu korda refreshima. Mida tundub igatahes katki olevat…

          • Pia
            November 14, 2014

            Minul samamoodi viimased 2 nädalat umbes sinu blogi Chromiga lugedes ei uuendu, st ei näita viimast postitust esimesena vaid peaks kõigepealt arhiivist novembrikuu valima, et näha. Blogroll ei tööta nagunii, aga seda on juba korduvalt mainitud 😉

  • A
    November 13, 2014

    Iroonilisel kombel tootsid sa Merjele just arutu hulga klikke 😀

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Ega mul kahju pole ju 😀

  • L
    November 13, 2014

    See on täitsa loogiline ja lihtne seos, et mida rohkem su blogi vaadatakse ja mida populaarsem on, seda rohkem on firmad huvitatud sulle oma asjade saatmisest ja end sinu kaudu reklaamimast. Samuti, mida populaarsem oled seda rohkem pakutakse erinevaid projekte, milles osaleda jne. Lühiajalises perspektiivis ilmselt ei loe tõesti, kas üks päev on 10 000 või teine päev 20 000 klikki, aga pikaajaline stabiilne lugejaskond on see, mis loeb. Ja teatud “skandaalsete” postitustega saab seda ka kasvatada kiiremini.
    Sa oled omale lihtsalt kindla lugejaskonna juba kasvatanud ja hetkel ei sul vb tõesti vahet, kas ja millest kirjutad, ikka tullakse vaatama. Mingi aja pärast ilmselt, kui sa enam midagi põnevat ei kirjuta, siis hakkab ka langema see lugejaskond. Huvi peab üleval hoidma siiski aegajalt.
    Seega väide, et klikkide kogumine ei mängi mingit rolli ja, et klikid sulle midagi ei anna on küll natuke kahtlane.

    • Mallukas
      November 13, 2014

      Ma ju ütlen sajandat korda, et PIKAS plaanis võib-olla jah, aga mingi “oo teen laheda postituse, sest siis saan sitaks klikke!!!” teemat küll ei ole. Sest pole vaja.

    • Laura
      November 14, 2014

      Täpselt. Ideaalselt ära selgitatud. Aamen!

  • Kail
    November 13, 2014

    Ilgelt häiriv on hoopis see juba mitmekordne vihjamine, milline m*** see Emily isa on sulle teadaoleva põhjal. Kui tahad, siis räägi välja, kui otsustad mitte rääkida, siis lõpeta see tobe vihjamine ka ära. Hullult on vaja kohe kätte maksta inimesele, kes on sind korra kritiseerinud? Grow up!

  • anukasss
    November 13, 2014

    Ma üldse ei imesta, kui varsti kirjutatakse, et sa kogud klikke selle pealt, et julgesid nüüd veel n.ö omakorda siin arvamust avaldada, et keegi kellegi postituse najal teenib klikke vms. 😀

    Üleüldse on vist nii, et kohe kui keegi kirjutab millestki väga aktuaalsest lihtsalt oma arvamuse, siis kohe nimetatakse seda klikkide kogumiseks või tähelepanuvajaduseks, viimast üldse juba sellepärast kui blogi pead.. sest siis pidi tähelepanust puudus olema. 😀

    • Liisi
      November 14, 2014

      Just… Et siis peaks nagu enne kolm korda mõtlema, kui midagi Eestimaal juhtub, et kas julged sellest üldse kirjutada, sest god forbid, et sul lihtsalt arvamus on. Ei-ei. Ilmselt ikka kirjutad, et ka teemapirukast oma rasvane jupp saada 😀

      Selline on elu, ei miskit juhtu niisama!

  • Katri-Helena
    November 14, 2014

    Nojah…eks tõsilugu on see, et inimene, kes tahab midagi blogimise eest vastu saada vajab neid KLIKKE. Kui on igav blogi siis ei KLIKITA sellel ning kirjutadki iseendale (kui see on eesmärk siis okei). Muidugi mõni põnevam lugu kutsub lugejaid. Need kurikuulsad klikid näitavad tulemust. Kui need klikid on ühtlased siis ongi kõige toredam, sest siis on näha, et kui paljudele sa meeldid, et nad igapäevaselt klikkavad, mitte siis kui mingi skandaal on plahvatanud.

    Merje tahab ju samamoodi klikke. Sest tema lehel vilguvad samuti kõiksugu reklaamid. See, et ta nüüd sellise vastuse Mari-Leeni aadressil saatis näitab, et tahab korraldada mingi sõnasõja. Kui teda niisama häiriks siis ta oleks selle sama joru kirjutanud Mari-Leeni postituse alla. Miskipärast sellest ei piisanud. Niiet klikikoguja samasugune.

    Kui nüüd tuleb välja, et Jarmo ja Argo ei valetagi rahvale siis on Merje õnnelik ja Mari-Leen kirjutab selle kollase ajakirjanduse lahrtisse. Kui aga siiski kinnitatakse Mari-Leeni kahtlusi siis Merje kustutab punastades oma postituse ära nagu tal kombeks ikka on kui tal endal ka piinlik hakkab. Aga eks me siis näeme kes kellele NÄKKU PEKSMA HAKKAB (normaalne väljend blogija Merje poolt).

  • Liisi
    November 14, 2014

    Mida mina veel mõtlesin, on see, et tegelikult on ju isegi halb nö sensatsioonilisi postitusi kirjutada, sest just see tõmbab blogisse lugejaskonna, kes tuleb ei-tea-kust oma viha välja valama. Näiteks siis, kui sa kirjutasid kooseluseadusest ja igasugused oma ajusid siia välja oksendama tulid. Tõmbabki inimesi, kes midagi guugeldavad, siia jõuavad, ja sinust ega blogist midagi ei tea ega pea ja niisama heast meelest lahmivad. Blogijale ju palju tüütum, mulle tundub, kui tuttav lugejaskond 🙂

  • J.
    November 14, 2014

    Aga Mallukas sa räägid endale kahes postituses just kui vastu ju 😀
    “Esiteks – mida te arvate, et blogija klikkide eest saab?”
    Ja kui me loeme: http://www.mallukas.com/2014/07/26/kuidas-saada-blogi-kaudu-asju/ siis sa oled sellele ju ise vastanud ja mitte nii nagu sel korral 😀
    “Põhjus, miks ma asju saan on ainult see, et mu blogi külastab palju inimesi. Minu lingitud kohad saavad palju klikke…kui sa ei taha, et ma tasuta asju saaks, siis veelkord – ära suurenda siis jumala eest seda klikkide arvu!”
    Mis selle postituse mõte oli? Hetkel jääb mulje, et lihtsalt vastu öelda midagigi Merje postituse peale…lugejad saavad ju aru, et Marimellid on su sõbrad ja neid sa tahaksid kaitsta aga tee seda pigem positiivses võtmes…tee nendega mingi äge video või mida iganes…hetkel plärtsud lihtsalt Merjele vastu 🙁 pealegi sa oled enne ju sellest klikide kogumisest kirjutanud ja hoopis teises võtmes ju!
    Ja ilmselgelt tegi Marimell selle Aderi loo paraku klikide pärast…miks muidu see lugu oli igal pool netilehtedes ka saadaval jne?! 🙂 ja täna vaatan, et juba kolmandas postituses mainib seda teemat just kui ei saaks üle 🙂

  • P
    November 14, 2014

    Selle postituse põhjal on näha, et sa, kas arvad, et su lugejad on peast veits “lihtsad” või siis ei saa sa ise aru, mida sa räägid. Nagu eelmine kommentaatorgi kirjutas, räägid sa endale niimoodi vastu, et..See, et sa klikke tahad, ei ole ju kuritegu 🙂 Siis saadki reklaami müüa ja asju inimeste külastuste pealt teenida.

    • Mallukas
      November 14, 2014

      Mul on tunne, et sa ise ei saa aru, et ma räägin aiast ja sina aiaaugust 😀