mari esimene hoiukogemus

Kuna mina hakkan märtsist tööd rabama ja seetõttu tuli mõte Mari kaheks päevaks nädalaks hoidu panna. Mitte, et ämm hakkama ei saaks, aga ikkagi on tal ka mõnusam, kui saab paar päeva Marivabalt olla. Kuigi minul hakkab olema 4 tööpäeva nädalas, kus tuleb kohal käia, siis mõtlesin ma sellise plaani: teisipäeviti Mari hoid, kolmapäeval mina kodus, neljapäev jälle Mari hoidu. Siis on tal nn pikk nädalavahetus, ehk siis reedest-teisipäevani on kodus.

Usun, et need kaks päeva nädalas ei tee midagi hullu, vastupidi, Mariga tegeletakse seal nii-nii palju. Ma hakkasingi seal juurdlema, et miks üldse mõni arvab, et hoid lastele halb on. Ehk tõesti viis täispikka päeva nädalas oleks alguseks nii palju, sest Marike on alles nii pisike. Samas arenevad lapsed üheskoos palju kiiremini ja ma olen juba nii põnevil, et kuidas Marikene seal üksi hakkama saab ja mida ära õpib.

Üksi ma teda loomulikult kohe ei jäta. Veebruari lõpus hakkame siis harjutama. Alguses olen temaga paar tundi seal koos ja läheme koju. Siis juba jätan näiteks tunnikeseks üksi ja lähme siis koju. Eks näis, kuidas Mari hakkama saab ja vastu peab, aga ta on mul ju nii tubli nööbike, et ma usun, et mingit probleemi ei ole.

Täna käisime siis ka seal lapsi piilumas. Te oleksite pidanud Mari nägu nägema! “Appi, kas tõesti on olemas niiiiii palju lapsi,” naeris Mari kõiki patsutades. Eriti meeldisid Marile poisid, tüdrukud jätsid veidi külmemaks.

Lõpuks tuli muidugi jonn peale, sest uneaeg kippus ligi, aga minu meelest läks esimese korra kohta väga hästi ja koht meeldis mulle küll väga. Esiteks rääkis juhataja, et teinekord teevad õpetajad päeva jooksul pilte, nõnda saavad vanemad Facebookist suht jooksvalt jälgida, mis parasjagu rühmas toimub. Seal nad siis meisterdavad koos, laulavad, tantsivad, söövad, magavad ja õpivad teineteise pealt.

Meie valisime siis hoiuks Väike Päike lastehoiu, kesklinna oma, sest see asub üsna mu töökoha lähedal. Seega on hea laps enne tööd hoidu viia ja pärast kaasa krabada. Kaks päeva nädalas maksab 210 eurot, kuid sellest 124 eurot maksab Tallinna linn iga kuu lõpp meile tagasi. Samas viimsi vald maksab tunduvalt rohkem, oleneb, kuhu sa sisse kirjutatud oled.

Lisaks tuleb maksta veel kolm eurot päevas toiduraha. Kokku teeb see siis umbes 110 eurot kuus, mis ei ole minu meelest üldse liiga suur summa. Eriti kui arvestada, et kui ma tööle ei lähe, oleksime me nagunii megamiinuses, siis ei ole see 100 eurot mu palgast maha võtta just suurim kulutus. Ma ei tea isegi, miks mul oli arvamus, et hoiud maksavad mingi 300 euri kuus…Keegi nagu kirjutas kuskil? Ah, kes teab.

Lõpetuseks uurin siis, et kui vanalt teie oma lapsed hoidu panete/panite? Millise hoiu valisite ja kui palju see maksab?

funny-mom-can-do-anything-quotes-5774183

Mida sina arvad?

* Required fields are marked *

67 Comments
  • Eva
    February 12, 2015

    Ka minu laps käis 1,5-2,5 seal samas kesklinna Väikses Päikses. Jäime kõigega väga rahule 🙂 Ainuke miinus on nende pisikene õueala kui üldse mingit miinust välja tuua saaks.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      Samas nad nii väiksed ka, et neil pole nii palju ruumi vajagi 😀

  • S.
    February 12, 2015

    Mina näiteks elan Ida-Virumaal ühes armsas vallas,kus lasteaia kuumakse on kõigest 10€.Igal hommikul ja õhtupoolikul viib vallabuss mudilased lasteaeda ja tagasi.Vahva!;) Aga oma jupikese suvatsen panna alles 3a. lasteaeda,sest tööle kiire pole ja ei raatsi pojakesest kaua eemal olla,kanaema nagu ma olen 😀 mainin seda ka,et mõngel saab kohe kohe 10-kuuseks 🙂

    • Mallukas
      February 12, 2015

      ma ei tea ka, millal ma oleks valmis Mari 5x nädalas hoidu panema. või no millal Mari valmis oleks.

  • Triin
    February 12, 2015

    Minu laps hakkas käima lasteaias 3-aastaselt. Koht oli olemas veidi enne 2a aga ta eriti ei käinud, väga harva. Kuna ta selline üsna klammerduv siis oli see talle suur stress.

    Ma olen seda meelt, et esimesed 2a peaks küll laps oma kodus kasvama, oma vanemate/vanavanematega, mitte suures seltskonnas võõraste keskel.

    Noh, paar päeva nädalas ei tohiks hullu olla aga ise ei paneks nii pisikest.

    Väikest Päikest ka ei valiks kuna see on nii südalinnas kui olla annab, koguaeg müra, pole eriti õuealagi jne. Minu arvates super hoid on Lastekeskus Sajajalgne Pelgulinna filiaal, see on nagu väike Bullerby loost tulnud majake. Aga kuna te jalamehed siis ilmselt see seab ka piirid hoiu asukoha osas.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      Kui ma võrdlen kahte kohta – kodus ämm, kes ei saa talle järgi joosta, paljusid asju temaga teha, või õpetajad ja teised lapsed – siis valik on mulle ilmselge. 🙂

    • B
      February 12, 2015

      Mina kiidan ka Sajajalgse Pelgulinna hoidu väga-väga! Lihtsalt üliarmas koht!

  • E.
    February 12, 2015

    ma lugesin esimese hooga välja et need kaks päeva on 210 euri 😀 ehk et siis igal nädal käid nende kahe päeva eest 210 euri välja 😀 siis jäin mõtlema et küll sa oled ikka meil rikkur 😀
    aga usun et Maril saab seal tore olema 😉

  • Nele
    February 12, 2015

    Minu laps hakkas hoidja juures käima 1 a ja 3 kuu vanuselt. Lasetehoidu saime koha, kui ta oli aasta ja kaheksa kuune. Kohanes nii hoidja juures kui ka lastehoius suurepäraselt ja tihti oli raskusi õhtul koju saada teda 🙂 Eks paljud imestasid, et miks nii vara tööle tahan minna, aga pole vaja kõigil kõike teada 😀

  • triinu
    February 12, 2015

    Mul käis poiss viimsi väikses päikses. Samuti 2x nädalas. Käima hakkas 2 aastaselt ja nüûd juba meeldib käia. Aga esimesed 2 kuud oli küll päris nukker igakord kui ta sinna viisin.
    Ja muide ei maksa viimsi vald rohkem. Maksab kas pool summast aga mitte rohkem kui 128eurot. Ehk siis kui ma maksan hoiu eest nt 150, siis saan tagasi 75 aga kui maksaksin 350, siis saaks tagasi ainult 128.

  • GGG
    February 12, 2015

    Mina hakkasin hoidma 10-kuust tüdrukut, kuna ta lihtsalt ei saanud lasteaeda nii vara ja ka 1,5-aastaselt ei saanud ja 2-selt ka veel ei saanud, lõpuks kui ta oli 2a 2k, läks lasteaeda ja on kasvatajate lemmik. Ei mingit võõrastamist (kuna ta nii väiksest saadik hoidjaga olnud), teised lapsed meeldivad, mängutoa reeglid on selged (sest me käisime kogu aeg igal pool tubades ja teiste lastega playdate’del) ja oli ainus laps, kes esimesest päevast jäi sinna ilma emata ja üsna pikalt. Kui ma varem mõtlesin, et nii kurb, et nii väike laps juba ei saa emaga olla, siis praegu ma mõtlen küll, et iseseisvuse mõttes on see suurepärane. Mina ju armastasin teda sama palju kui ta oma ema ning tegelesin temaga 10-11 päeva üks ühele. Nii, et ma toetan seda, et mida varem, seda parem igasugustesse hoidudesse või lapsehoidjale või lasteaeda jne. Eks erandeid on igal alal, aga praegu ma mõtlen küll nii, et otsin oma lapsele ka väga varakult hoidja.

    • GGG
      February 12, 2015

      10-11 tundi päevas*

  • Reet
    February 12, 2015

    Minu poisipõnn läheb aastaseks saades hoidu. Ehk siis kuu aja pärast. 10.märts saab aasta. Kakskeelsesse lasteaeda. Elame ise Soomes ja leidsin toreda lasteaia, kus on Eestikeelne programm ja korra nädalas on Soome keelne päev. Panen sinna sest tahan, et ikkagi emakeel läheks libedamalt kui soome keel. Samuti tegu väikese hoiuga ja Eestlased ja Venelased on selle loonud. Summat ma veel ei tea, sest see arvutatakse vastavalt pere sissetulekule. Aga vahemik jääb 0-283 eur. Pabereid täitma ja lastehoiuga tutvuma esmaspäeval 🙂

    Oleks hea meelega veel kodus lapsega aga kuna Soome riik maksab ainult 9 kuud emapalka siis on jube nõme ilma rahata kodus vahtida. Saan küll väikest tuge sotsiaalist aga sellega saab ainult üüri makstud 🙁

    • Kail
      February 12, 2015

      Ära siis eesti kirjakeelt ise ka unusta… eestlased ja venelased kirjutatakse meil ikka väikse tähega.

    • Katrina
      February 12, 2015

      Oled Sa kindel, et Sul kõik paberid korras? Soome maksab lapsehoiu raha perele, kelle alla 3 aastane laps ei ole lasteaias, 300 euri kuus.

  • Krista
    February 12, 2015

    Minu laps sai lasteaia koha 1,6 aastaselt (Tallinnas) ja hakkasime siis 1,7 harjutama. Kuna ta on selline suhtleja, siis polnud mingit probleemi lasteaiaga harjumisega ja talle seal meeldib. Minu lapsel on raudselt lasteaias huvitavam ja põnevam kui kodus. Nad tõesti teevad seal igast huvitavaid asju.

  • Raq
    February 12, 2015

    minu õde hakkas käima 1,5 aastaselt lasteaias ning ütleks, et just tänu sellele kasvas temast nii arukas tüdruk. Ta arenes seal nii ruttu ja räägib 4 aastase kohta ikka väga hästi. Mina arvan, et see ongi normaalne. ema lihtsalt pidi tööle minema ja ei jäänud muud üle. Ja tema käis suht kohe 5 päeva nädalas seal. Vahest oli vanaisa, minu või emaga.

    • niirt
      February 12, 2015

      Mis mõttes 4—aastase kohta hästi? 😀 Nii vana laps peabki juba nagunii hästi rääkima kui just mingi logopeediline probleem pole.
      Kõnet ja käeosavust jms saab kodus ka arendada, selleks pole lasteaeda vaja. Kui vaid ise viitsida tegeleda.

      • Mallukas
        February 12, 2015

        teeks nii, et võib selle “viitsige ise oma lapsega tegeleda” jutu ära unustada. Tore kui viitsite ja tahate, aga tehkegi siis, mida tahate 😀

        • Raq
          February 13, 2015

          4-aastasel on sõnavara laiem, kui mõnel kooliealisel lapsel. Ma isegi ei viitsi siinkohal kaitsta inimesi, kes lapsed lasteaeda panevad. Mul on hea meel, kui mõni ema jaksab olla lapsega kodus kuni too kooli juba hakkab minema 😀 mõni aga võibolla omab ka elu väljaspool koduseinu.

      • eff
        February 12, 2015

        Äkki siis ei paneks last kooli ka. Kui ema ikka viitsib temaga aktiivselt tegeleda ja areneda ja ringides ja teistel lastel külas käia, siis pole teda ju vaja võõrasse keskkonda võõraste inimeste juurde saata…

  • Riina
    February 12, 2015

    Mina elan Rootsis ja esimene laps läks lasteaeda peale kaheaastaseks saamist. Teine aga siis, kui oli peaaegu pooleteisene. Kuna nende vanusevahe on vaid aasta ja kaks kuud, siis said nad samasse rühma ja olid seal koos siiani, kui suurem laps nüüd vanemate laste rühma suunati 🙂
    Areng oli mõlema puhul tohutu, väiksem tegi asju, mida vanem laps temavanusena veel ei suutnud ja kõne areng oli ka märgatav. Hommikuti lähvead nad sinna rõõmuga ja kui mõni päev lasteaed kinni juhtub olema, siis hakkavad peaaegu et nutma suurest kurbusest 🙂
    Maksumust arvestatkse vastavalt sissetulekule, hetkel käib mees tööl ja mina sain õppelaenu, siis oli maks kahe lapse peale 60 euri ja söögiraha eraldi ei ole. Aga kui näiteks mõlemad vanemad käivad täiskoha ja hea palgaga tööl, oleks lasteaiamaks ka kordades suurem.

  • Nell
    February 12, 2015

    Plaanin poisi panna lasteada siis kui ta on 2 saanud. Sotsialiseerumist saab ta seni paar korda nädalas beebikoolis ja niisama omavanuste mudilastega suheldes. Mul on see kiiks, et ei taha panna lasteaeda last, kes veel ei räägi. Ma tahan, et ta saaks oma emotsioonidest ja kogemustest rääkida. Hetkel saab laps 1a 6k ning vanemahüvitis lõppeb, sügiseni elame siis elukaaslase palgast. Ühtegi osalise ajaga tööd ka silmapiiril pole ning seega pole ka põhjust last veel hoidu panna.

    • J.
      February 12, 2015

      Kirjutasin küll ise ka pikka kommentaari aga nüüd näed seda arvamust ja ei saa rohkem kui nõus olla sinuga! Ma ka ei mõista, mis erilist sotsialiseerumist 1a4k laps vajab? Kui Mallukal oleks viitsimist temaga ringides käia siis olekski ju Mari seda saanud 🙂 paraku jooksed sa Mallukas ise igal pool ringi, Mari chillib kodus ja siis kurdad, et Maril oleks ju nii tore inimestega suhelda ja areneda 🙂 aga miks sa siis ei viinud teda kuskile ringi (mitte nüüd sest saan aru, et nüüd rohkem töö pärast see hoiu asi aga enne?!) nt kui sa leiad, et lapsel oleks tore teiste lastega ja ka täiskasvanutega suhelda / areneda no nt kunstiringi või beebide trenni? 🙂

      • Mallukas
        February 12, 2015

        Kordan veel, sest MINA EI VIITSI neid asju teha. Mis osa sellest sulle pähe ei mahu? Tore, kui mõned viitsivad, aga ma ei ole siin teie pilli järgi tantsimiseks ja teen nii, kuidas mulle endale meeldib ja sobiv on. Tänud muidugi muret tundmast 🙂

        • ha
          February 12, 2015

          wow 😀 ega vist jah, nii ausaid inimesi pole, kes kohe avalikult teataks, et nemad ei viitsi ise oma lapse arenguga tegeleda. Ma loodan, et sa ei hakka ette kujutama, et hoid ja hiljem lasteaed ning kool peaksid tegema kogu sinu tegemata töö ära. Veidi kahju on küll, kuid ema ei viitsi oma lapsega tegeleda, aga eks see ole iga inimese valik. Minu ema oli samasugune, kuigi ta on tore inimene ja saame hästi läbi, siis ega ma temast selle koha pealt suurt lugu pea küll. Mitte, et ma ütleks, et Mari sinust tulevikus lugu ei pea, aga eks see võimalus ole.

  • elex86
    February 12, 2015

    Esimese lapse panin lasteaeda 3,5 aastaselt. Teise aga paar päeva enne 2-he aastaseks saamist.
    Ja kui peaksin omale kolmanda lapse valmis vorpima, siis panen ka pigem kaheselt, kui kolmeselt aeda. Sest minu arvates areneb laps palju paremini teiste, omavanuste lastega koos. 😉

  • Mari
    February 12, 2015

    Minu laps läks täpselt aastaselt hoidu. Hoidjaks oli üks väga tore naine, kes hoidis lapsi (max 5tk korraga) oma kodus. Hoius käis täpselt nii palju kui mul oli ülikoolis loenguid + sessi ajal kui öistest õppimistest jäi väheks. Hoidja oli lihtsalt SUUREPÄRANE! Käis lastega iga päev väljas, kui ilm vähegi lubas. Arvestas iga lapse uneplaane, kui mõni väsis ära kell 11, siis ta ka magama minna sai. Minu laps õppis seal väga palju rääkima, ise riideid ära võtma ja asju jagama. Nüüd sügisest sai riigilasteaaeda koha ja seal läks kohanemine väga kiiresti, sest ta ju juba teadis, et emme tuleb varsti järgi. Samas jah olen tõesti nõus sellega, et 5x nädalas on alla 3 aastastele lasteaias käia ikka väga väsitav. Kui mu laps käib kolm päeva järjest ära on ta kolmanda päeva õhtuks juba täiesti omadega läbi ainult jonnib ja nutab. Seega olemegi teinud nii, et kolmapäev on kodus puhkepäev, kus oleme rahulikult ja magame pika-pika lõunaune.

  • J.
    February 12, 2015

    Minu arvamus on veidi teistsugune ja vist mitte nii Mallukat kiitev (selle asja kohapealt) kui teistel. Mina isiklikult nii pisikest last lastehoidu ei paneks. Minu jaoks on see puhas ema (ja ka muidugi isa) tegemata töö (ka sinu puhul paraku) kui laps peab nii noorelt kuskil hoius aega veetma. Juba last oodates me kõik teame millal emapalk lõpeb jne minu meelest tuleks seda lõppemist veidi ette näha ja kõrvale panna, siis ei tekkiks vaajadus last nii varakul ju hoidu viia ja ise tööle tormata 🙂 samuti vaidleks vastu inimestele, kes kirjutavad, et igasugused lapsehoiud arendab last rohkem jne. Ei tea kuidas? Seda küll kui te terve päev arvutites passite ja lapsega ei tegele jne aga kui ema tegeleb lapsega aktiivselt, käib temaga ringides, käib sõbrannadega kohvikutes (kellel ka nt lapsed), uurib lapsega raamatuid, laseb lapsel õues asju uurida, viib vahest vanavanematele hoida jne (ühesõnaga ei ole kuskilt otsas ka kanaema) kuidas see siis 1a 4k last vähem arendab kui kodunt eemal hoius olek?! Inimestega saab last kokku puutuda ka teisiti (ema abiga) ning kas testi 1a 4k laps vajabki tervet päeva sotsialiseerumist, et ennast hästi tunda? 🙂 kuna me ei räägi siin vanemast lapsest vaid konkreetselt Mari vanusest siis ma seda ei poolda! Aga see on minu arvamus ja käitun vastavalt oma lapsega nii 🙂 ja enamasti kui loeme (mitte ainult siin kommentaarides vaid erinevatest foorumitest jne) kiitlevaid kommentaare stiilis “ja mu laps läks ka 1a sõime” siis need, kes sõime ülistavad ongi need, kes on ise pidanud oma last noorelt sinna panema. Need, kes on ette mõelnud ja mõelnud ka lapsele, ei kahetse ju tulevikus seda, et last 1a sõime/hoidu ei pand? 🙂

    • Mallukas
      February 12, 2015

      No mul on hea meel, et sina oled selline ema. Ma ei lähegi niivõrd raha pärast tööle, kuigi selles on ka muidugi suur osa, vaid selle pärast, et mulle MEELDIB. Mulle meeldib rohkem tööd teha ja ma ei oska olla selline ema nagu sina. Ehk kunagi, kui ta suurem on ja matsu jagab, aga praegu on küll niii, et kodus tuiab ta siin enamuse ajast omaette, lastehoius tegeletakse. Väehemalt valin ma talle arendavama variandi 🙂

      • J.
        February 12, 2015

        Mul on samuti hea meel, et ma selline ema olen nagu ma olen! 🙂
        Selleks ma ka kirjutasin, et see on MINU arvamus ja ma absoluutselt ei käskinud sul minu pilli järgi tantsida nagu kuskil all pool vastasid?! 😀 ma arutlesingi selle üle kuidas ma asja näen ja toimin. Ning näha on et sa kogu mu tekstile tähelepanu ei pööranud 😉 ma mitte kuskilt otsast ei rünnanud sind ega halvustanud su valikut ega kirjutanud, et appi Mari saab nüüd küll emotsionaalse trauma jne. Ma arutlesingi selle üle kui palju 1a4k lapsel on vaja seda sotsiaalset asja kokkuvõtes, et seda enamus siin põhjuseks välja toovad 🙂 samuti kirjutasin selle arendamise kohta!
        Ja ma ei hakka siia lingitama aga usun, et me kõik mäletame kuidas sa kurtsid just seda, et emapalk otsa saab ja te ei saa rahaliselt märtsist hakkama ilma selleta?! Seega raha mängib ikka ju rolli (milleks seda nüüd tagasi ajada ja kirjutada, et lähed puhta selleks tööle, et sulle meeldib kirjutada ja tööd teha 😀 )! 🙂

        • Mallukas
          February 12, 2015

          Vaata, kui ma ei kulutaks nagu segane, siis oleks mul raha küll ja veel. Mul on õigus ju oma blogis halada, kui ma tahan halada. Igatahes, jõudu ja jaksu sulle siis, mul ka su üle hea meel 🙂

          • Eneli
            August 13, 2015

            Mallukas, oska vastu vôtta ka
            kriitikat, mitte ära eelda
            kôigilt kiitmist ja
            peanoogutusi. See näitab Sinu
            enda oskust diskuteerida ja
            arutleda. Kasulik omadus
            muide ka lapsevanemale 😉

          • Mallukas
            August 13, 2015

            Ma ei loe adekvaatseks kriitikaks seda, et mul soovitatakse pagulaste munni imeda ja muud säärast.

  • Karin
    February 12, 2015

    Meie pisem läheb arvatavasti see sügis alles lasteaeda, siis ta on 2.2 aastane. Hetkel veel on kohamaks meil pea 18€, aga eks sept. läheb juba kallimaks. Ise siis kohe veel ei plaani tööle minna, kuna alguses lasteaia lapsed on ikka päris tihti haiged. 🙂

  • B
    February 12, 2015

    Summa suurus kuus oleneb ikka sellest, mitu korda nädalas laps kohal käib 🙂 Lisaks meil oleneb ka sellest, kas sööb 3 korda päevas või vähem. Laps läks hoidu 1a 7k ja mingit harjutamisperioodi vaja ei oleks olnudki, esimesel päeval juba mängis, teisel päeval ka sõi ilusti ning kolmandal päeval jätsin ta lõunani üksi. Umbes nädal aega läksin peale lõunat järele, st magama ei jätnud, siis hakkas ka magama jääma. Mitte ühtegi probleemi ei ole olnud, sööb ilusti, jääb magama ilusti ja ei ole kordagi nutnud, kui järgi olen läinud. Esimene kuu oli hoopis teine probleem-kuna neil on hoius liumägi, mis lõppeb pallimeres oli raskusi lapse hoiust ära saamsiega hoopis 🙂
    Ideaalne lastehoid oli õnneks kodule väga lähedal-5 min jalutamist, väike puumaja, 10 last kahe kasvataja peale, kinnine hoov ja väga lahedad kasvatajad ka veel.
    Nüüd on laps 2a 2k vana-hakkas hoius potil käima, on õppinud erinevaid laulukesi koos liigutustega, mida siis kodus esitab ja on igati rõõmus väike paharet 🙂 Olen hoiu valikuga väga rahul nii, et veidi kõrgem hind (ca 300-330 euri kuus, oleneb, palju kohal käib) ei kohuta. Lisaks on neil seal lapsi erinevatest rahvustest (hispaania, saksa, inglise, rootsi) nii, et laps hüüdis mõnda aega tervituseks inimestele Hola! 😀

  • ktlin
    February 12, 2015

    01.01.2015 muutus koolieelse lasteasutuse seadus ja selle kohaselt kui kohalik omavalitus ei taga 1,5-3a lapsele lastehoiukohta nn tavalasteaias, siis on omavalitsusel võimalus osta lapsehoiuteenust füüsilisest isikust ettevõtjalt või juriidiliselt isikult. Tingimus on, et lapsevanema tasu ei ületa 20% vabariigi valitsuse kehtestatud miinimumpalgast. Seega erahoius ei peaks lapsevanem maksma rohkem kui 78 euri, lisaks muidugi söögiraha.

  • kate
    February 12, 2015

    Meie elame USAs floridas. Mul ei olnud muud valikut, kui jätta laps hoidjaga 2kuuselt, suuremasse hoidu sai, kui oli 1,5aastane. See, et Eestis on võimalus kauem kodus olla, ei tee teisi halvemateks inimesteks. 1,5 aastaselt on põnn asjalik küll, et päevahoius käia.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      Ma ise arvan sama 🙂

  • Eve
    February 12, 2015

    Mul küll endal lapsi pole, aga mäletan, et kui olin Belgias vahetusüliõpilane, määrati meile sealt õppejõudude seast nö buddy`d, kellega juttu ajada ja väljas käia ning kes aitasid sisse elada. Kui kord oma buddy`ga (selline keskealine naisterahvas) lastest ja lasteotetustest vestlema hakkasin, läksid ta silmad suureks kui tõllarattad, kui mainisin, et meil saab ema 1,5 aastat lapsega kodus olles palka ja lubatud on kodus olla kuni 3 aastat. Neil seal ei ole naljalt keegi rohkem kui 6 kuud töölt eemal ja nad ei suutnud ka ette kujutada, kuidas see võimalik võiks olla. Et ema ikka tahab teiste inimestega suhelda ja jääb tööasjades maha jms. Olen alati hinnanud eesti süsteemi, aga siis hakkasin tõesti mõtlema, et meid on ikka päris ära hellitatud vist ja tegelikult ei tohiks tõesti imelik olla kui aasta ja mõned kuud laps hoidu läheb, sest paljudes riikides juhtub see palju varem.

  • Mariann
    February 12, 2015

    Arvaku teised mis tahavad, aga lapse hoidu või sõime/lasteaeda panek on ikka iga vanema isiklik otsus. Ei tasu seda kuulata, et laps peab esimesed 2-3 aastat ainult kodus olema ja emmega mööda huviringe käima, et saaks sotsialiseeruda. Et see “pidevalt lennus” on parem kui rutiin samade inimestega, samas kohas iga päev. Kõik lapsed on erinevad. Mõni (nagu mina) ei ole ka 6-aastaselt lasteaiaks valmis, mõni (nagu mu laps) on juba pooleteistaastaselt selleks valmis.
    Lapse panin sõime 1a5k2n kui nüüd ülimalt täpne olla. Esimesed kaks päeva 4 tundi, järgmised kaks päeva 7 tundi ja peale seda on ta olnud seal 9 tundi ehk 8-17. Ja ainult üksinda. Ei mingit emmega koos “harjutamist”. Nuttu on selle aja jooksul (1.09.2014 kuni tänaseni) olnud täpselt kahel hommikul ja ühel õhtul. Haigusi on olnud kokku ehk kuu jagu kui sedagi. Tööd mul ei ole ja tundub, et ei tule ka. Keegi ei taha lasteaialapse ema tööle võtta, sest “nagunii istub pool aega haige lapsega kodus, kuid meil on vaja töö ära teha”. Nii et tegelikult nagu ei oleks vajadust olnud laps sõime panna, aga ma mõtlesin, et proovin ja kuna talle nii meeldis, siis ei leidnud põhjust teda kodus hoida. Jah, rahakulu on veidi suurem kui kodusena, kuid see-eest on lapsel tore ja lõbus ja mina saan oma firmat arendada ja tööd rahulikult otsida. Seal nad õpivad ja arenevad kõik koos ja palju kiiremini kui ema või isaga kahekesi kodus, isegi kui vanem hommikust õhtuni ainult lapsega tegeleb. See kambavaim annab palju juurde.
    Laps käib Tallinnas venekeelses lasteaias, kodust 10min jalutamist. Ise oleme eestikeelne pere. Miks vene lasteaed? Sest üheski lähedases eestikeelses polnud kohta ja arvan, et see keelekümblus tuleb talle ainult kasuks. Eks jõuab veel vahetada ka kui vajadus peaks tekkima, kuid lähima paari aasta jooksul see plaanis pole.

  • Liis
    February 12, 2015

    Minu poiss alustas 1 a 7 k. Samuti väike Päike. alguses kesklinnas ja edasi Viimsis. Super koht. 10 last ja 3 hoidjat. laps arenes mega kiiresti edasi ja nautis teiste laste seltskonda. iga laps erinev, kui ikka palju nutab, siis ei saa jätta üksi. aga meil ei nutnud ja juba teisel päeval oli pool päeva seal üksi ja edasi järgmine nädal lõunauinaku ka seal. Alustas kohe 4 päeva nädalas. vahest oli ka 5 päeva nädalas. Aga Mallukas, pane enda vaim valmis. Ta jääb haigeks. Kõik lapsed on hoius varem või hiljem haiged. Sellest pole vist ükski laps veel pääsenud.
    Mõtlesin korduvalt, et jätan uuesti koju, kui ta jälle haigeks jäi. Aga pärast haigust oli nii rõõmus jälle ja läks hea meelega hoidu uuesti.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      Mari on kodus ka haigeks jäänud, inimesed ikka jäävad ju?

      • T
        February 12, 2015

        Minu laps käis 3 päeva lasteaias, 3 nädalat oli haige, 3 päeva lasteaias, 3 nädalat haige ja niimoodi kestis see um 9 kuud kuigi enne seda ei olnud laps sünnist saati haige olnud ja erilised käte pesijad me nt. Suvel enne lasteaeda minekut ei olnud (pm. Selleks et laps puutuks igasugu asjadega kokku ja immuunsus tõuseks varakult) aga noh kasu ikka ei olnud. Elame ka tallinnas ja kasutame samuti palju ûhistrantsporti.

  • Eveliis
    February 12, 2015

    Idaga tegime lastehoiuga algust detsembris, st et ta oli natuke üle aasta vana. Alguses olin koos temaga, siis poolikud päevad ja siis jäi kaheks päevaks nädalas. Praegu käibki suurima hea meelega 2x nädalas lastehoius, märtsist hakkab kolm korda käima.
    Alguses jäi sinna jonniga, aga nüüd jookseb ise uksest sisse ja ei taha koju tulla. Ma ei saa öelda, et see kõige odavam lõbu oleks (hetkel 170 eur + söögiraha), aga meile mõlemale sobib ja pealegi lapseraha peakski ju lapse peale kuluma mingil määral, eks. Nii et ka see 200 eur kuus ei ole tappev

  • Ka Mari
    February 12, 2015

    Väga normaalne on, et inimestel on erinevad arvamused, aga minu arvates pole väga normaalne, et ema kohe rongaemaks tituleeritakse, kui tahab lapse aasta ja neljakuuselt hoidu panna. Olen ise alles väga värske ema (kolmekuune laps), kuid juba praegu mõistan, et ema olemine on ikka kohutavalt individuaalne roll ja igaüks teab oma elukorraldust arvestades, mis tema lapsele ja talle endale parim on, eeldades muidugi, et laps on hoitud ja armastatud.
    Teise mõttena tekitab minus üllatust, et lastehoid lastest pilte igapäevaselt Facebooki postitab. Minule see vist eriti ei meeldiks. Saaksin siis veel aru, kui oleks hoiul oma privaatne blogi või midagi. Olen ise muidugi väga konservatiivse hoiaku võtnud ja oma lapsest pole nt ühtegi pilti kuhugi postitanud. Ka seda saab ja peab muidugi iga vanem enda sisetunde järgi tegema. Tunneksin end kehvasti, kui muidu toredas hoius peaksin hakkama dikteerima, et ärge minu lapsest pilte tehke, üles pange jne.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      See ongi salastatud grupp ainult neile vanematele, kelle laps ikka rühmas on. Mina näiteks praegu otsinguga säärast gruppi üldse ei leidnud, niiet terve ilmarahvas kõiki lapsi vahtida ei saa:)

  • LG
    February 12, 2015

    Appi kui haige! Mul on hea meel, et Tallinnas ei ela, vaid Pärnus. Meil korter mere ääres, lasteaed siin samas lähedal, kus nad õpivad nii vene kui ka eesti keelt . Ja kõik õppetöö toimub läbi muinasjutu, kõik on väisked printsid ja printsessid. Umbes 110 eurot maksan 2 lapse peale kuus ! Nii et nad käivad ikkagi kohal enamus ajast, kohatasu pluss toiduraha . Muidugi vahest tulevad teatrid-peod-pakid-tsirkused lisaks. Aga no see summa vaid mõne päeva kohta on ikka üüratu ! Kahju lausa. Septembrist läheb ka pesamuna lasteaeda, siis on õnneks kõigile tasuta . 🙂 Nagu 3 lapsega peredele ikka . Ja siis lähen lõpuks, peale 7 aastat (2 õppimist ja 5 lastega kodus) ka mina tööle ja edasi õppima : ) Aga edu .

  • ekku
    February 12, 2015

    Minu poiss läks peaaegu kuu enne teist sünnipäeva (lastehoidu). Läksime esimesel päeval harjutama ja siis ei vaadanud ta mu poole kordagi. Järgmisel päeval jäi ta juba sinna pikaks päevaks üksinda…. Kuigi ta oli erivajadustega laps (ei kuulnud,ei rääkind) tuli ta imeilusasti toime. Keegi ei kaevanud millegi üle ja laps läks hoidu alati väga rõõmsa meelega…esimesed neli hommikut lehvitas aknapeal pärast polnud ka seda tarvis. Igaüks tunneb oma last kõige paremini 🙂

  • Gätlin
    February 12, 2015

    Minu laps oli 6 kuune kui hoius käima hakkas aga siis olin ise teises toas loengu. Ma ei mäleta kui vana ta oli kui esimest korda pikka päeva jäi. Arvatavasti alla 1,5 aastat ikka. Hoius käib umbes 1-2 korda nädalas. Hoid on tasuta, või noh linn maksab.

    Aga tundub, et ise sa solaariumis siis ei lipanud nagu plaanisid 🙂 Juba postitust lugedes imestasin, et proovipäev ja muigasin, sest soovitav on siiski kolm korda nädalas proovis käia esimesel nädalal, teisel nädalal ka kolm korda koos lõunaunega. Ja mõni võiks veel kolmandal nädalal ka kolm korda koos vanemaga käia. Tundub palju ja jube tüütu, kuid lapse huvides on see väga hea, eriti alla kaheste puhul. Kõik vajalik selleks, et laps harjuks uue ümbrusega. Teisel nädalal vahel hiljem võib protestiperiood ka peale tulla. Muidugi tuleb lapsele sada korda kinnitada, et sa lähed talle sinna järgi. Ise peab kohal olles väga poitiivne olema.

    • Mallukas
      February 12, 2015

      maril tuli uni peale, ei olnud aega ringi tuiata.ma oleks nagunii mariga koos sinna ikka läinud.

  • mari1
    February 12, 2015

    Kuna ma ise töötan lasteaias,siis tean,et osadel pisikestel on tõeliselt raske emast lahti lasta ja siis nad vaatavad sind ehmund,kurva,segase näoga,et umbes mis nüüd saab,kus emme,kohe hakkan nutma.mõnel jälle lihtne,see on nii erinev.Ja kaks korda nädalas on minumeelest piisav,vot 5 korda oleks lapsele väsitav ja sa kindlasti näeksid siis muutusi oma lapses(emotsioonaalne,jonnib jne).ma olen nõus,et lasteaed suudab arendada last,minu poja areng esimesel aastal oli suur:)haigusi on tõesti palju,minu poja teist aastat lasteaias ja pean tõdena,et aastas 8 korda olen hoolduslehel.ühesõnaga praktiliselt iga kuu.

  • k
    February 12, 2015

    Seal hoius kõik super seni, kuni hakkad nendega ootamatult lepingut lõpetama. Lihtsalt pane see enda kõrva taha ja loe lepingut hoolega, enne kui millalgi seda lõpetada soovid 🙂

    • Eva
      February 12, 2015

      Minul lõpetades küll ühtegi probleemi ei olnud, tulid igati vastu ja mingeid üllatusi ei esinenud. Mis teil juhtus siis selle lepinguga?

  • käta
    February 12, 2015

    Minu preili läks 1a 4k söimerühma, mittevet mul oleks tööga kiire olnud vaid see tagas mulle vabuhetki ja ka natuke puhkust. Aasta käis söimed ja kolisime Pärnu kus läks erahoidu. Erahoiu asukoht on supper, algul maksime ise 200+ söök. Ja käib nüüd teistvaastat söimed. Ei kahetse et nii vara panin, no kohe üldseee ei kahetse. Arvan et pks parimaid otsuseid mis lapseheaks teha sain. Kahekäega poolt et Mari hoidu paned :)! Usun et varsti kasutate ka rohkem kui 2x nädalas varianti :)!
    Ja kanaemmedele, usun et olen ise ka päris palju seda aga köik lapsed on erinevad javuga ema näeb ja tunneb ära millal tema vösuke valmis on 🙂

  • Laura
    February 12, 2015

    Mina panin 1.6 aastaselt lasteaeda.maksan alla saja euro kuus ja poisile väga meeldib 🙂 laps haige ei ole siiamaani palju olnud.nagu mõned siin kirjutavad et 8x aastas 🙂 jõuab rohkem lasteaeda kui teised lapsed 😀 ja see algus on jah rahulik.ma käisin kuuaega temaga kaasas.alustasin ka vara harjutamist .enne tööle tagasi minekut. Ja teiste lastea on neil nii hea koos olla ja niii lõbus 😀

  • Gertu
    February 12, 2015

    Mis jama see on, et alla 3 aastastele on 5päeva nädalas lasteaias käia kurnav? Minu laps hakkas lasteaias käima 1 aasta 7 kuuselt. Mitte mingeid probleeme pole. Kodus on ta mul ikka selline nagu ta on alati olnud ja lasteaias pidi muster laps olema. Haigestumist on küll tihti, sest sõimerühmad lihtsalt on sellised, kus levib sada haigust korraga aga saame terveks ja jälle lasteaeda. Mul on tegelikult üldse vedanud, sest mu lapsele meeldib lasteaias käia, laulavad, tantsivad, mängivad erinevaid pille, joonistavad, käivad õues mängimas, pluss siis igasugu näidendid jms. Ja kurnamise teema kohta ütleks, et pange oma lapsed varem magama! Aastased lapsed peaksid ööpäevas kokku magama 12-14 tundi, 2 aastased vähemalt 12, seda koos lõunaunega. Kui laps saab vajaliku une täis magatud, ei ole ta ka kurnatud, ei jonni ja jaura. Aga Mallukas sulle üks soovitus ka, uuri välja mis kell on teil seal hoius lõunaune aeg ja hakka oma last kodus ka samal ajal magama harjutama. Aga edu teile ja emmele raudset närvi, sest paljud emmed pidid sellised olema, et kui laps üleandmise hetkel nutma hakkab, ei taha emmed hästi ära minna. Anna laps üle, musid, kallid ja kindlasti ütle talle, et emme varsti tuleb tagasi vms ja minekut. Õpetajad alati helistavad kui laps maha ei rahune, vähemalt meie lasteaias.

  • anu
    February 13, 2015

    Ma panin ühte väiksesse Hiiumaa lastaeda lapse 2-aastena. Ja kohe 5 päeva nädalas, kuna tööl oli vaja käia. Ma ütleks, et see lasteaed mõjus talle väga hästi, õppis teistega arvestama ja igast huvitavaid mänge mängima. Ise hakkasin ka last rohkem igatsema ja sellest tulenevalt temaga palju rohkem tegelema. Mulle on tähtis, et laps teaks, et ma olen tal alati olemas, armastan teda üle kõige ja kaitsen teda kõige halva eest, aga ausalt ei ole mul ka VIITSIMIST ennast pooleks rabeleda mingit klouni matkides ja viiendat tundi järjest peitust mängides. Lasteaiatasu hiiumaal 20 eurot, millele lisandub toit ja ujumine. kokku keskmiselt 40 eurot kuus.

  • Ebapärlikarp
    February 13, 2015

    Minul jäi laps koju hoidja hoole alla, kui laps oli 1a. 1,5 kuduselt läks lasteaeda, no problem! Aga ta ongi julge tüdruk üleüldse. Hoiuga ja lasteaedadega polegi midagi halba, lihtsalt lapsed jäävad seal käies suht tihti haigeks! Ja tihti ongi nii, et saad ühest haigusest võitu, viid lapse hoidu/aeda ja 3 päeva pärast jälle hakkab pihta.. Nohu köha jne 🙁

    • Ebapärlikarp
      February 13, 2015

      1aasta 5 kuuselt läks aeda ikka 😀

  • Leevi
    February 14, 2015

    Lasteaeda läks laps esimest korda kui oli neljane. Käis ca 2 kuud ja 3-4 päeva nädalas. Pisikene lasteaed, alla 10 lapse rühmas.
    2.5-aastasena võtsime endale Filipiinidel koduabilise-lapsehoidja, kes tegeles lapsega kui mul endal oli vaja muude asjadega tegeleda. Tööpäevad kestsid tal 10-17ni. 3selt käis ta paar kuud Filipiinidel koolis ka. See kestis iga päev kaks tundi ja seal konkreetselt õpiti, mitte ei mängitud. Ema või lapsehoidja oli kogu aeg juures.
    Alla 3-aastast ise lasteaeda või lastehoidu ei paneks. Vähemalt täiskohaga kindlasti mitte. Üks-kaks päeva nädalas ei teeks vast hullu, aga seegi oleneb vast lapsest.
    Samas saan aru, et paljudes peredes puudub muu variant.

  • Leevi
    February 14, 2015

    Lugesin siin teisi kommentaare ka. Mul poeg nüüd saab kohe viieseks ja aasta algusest käib uuesti lasteaias. Esimesest päevast oli üksi terve päeva lasteaias, kuna oli näha, et sellest pole probleemi. Kasvatajad kiidavad kui hea kohaneja ta on. Samuti pidi väga hästi arenenud olema ning väga hea suhtleja (kusjuures oskab rääkida nii eesti keelt, inglise keelt kui tagalogi/cebuanot) Ometigi on ta enamuse osa oma elust veetnud oma pere seltsis ja olnud üksik laps. Mingi ulme lapsega tegeleja pole ma ka olnud, AGA kui kusagil käime, siis enamasti üritame lapse ka kaasa võtta. Reisid, üritused, matkad jnejne – laps on peaaegu alati kaasas.
    Ei saa öelda, et oma elu pole – on küll! Lihtsalt mu elu suuur osa on ka mu lapsed ja see elu on palju värviküllasem kui see elu, mida varem elasin. 😉

  • Liisa
    February 14, 2015

    Hei!

    Ma ei lugend kõiki kommentaare, aga tahtsin lihtsalt soovitada, et võinalusel ära järlta nn. pikka nädalavahetust Marile. Mida lühemad ja stabiilsemad on vahed hoius/lasteaias käimisel seda kergem on lapsel harjuda. Kui on 4 päevane paus vahel siis väikesel lapsel tuleb uuesti ja uuesti kohaneda. Aga muidugi see on iga vanema enda otsus ja lapsed on ju ka erinevad 🙂

    Ps! Töötan lasteaias seepärast sõna võtsingi 🙂

  • Naine
    February 14, 2015

    Päevahoid võib 300 eurot kuus olla küll (isegi üle selle). Näiteks kui mina elan maal, käin iga päev linna tööle 20km üks ots ning oma vallas päevahoidu lapsele pole, siis jääbki üle variant laps linna hoidu viia. See aga tähendabki seda, et maksan üle 300 euro kuus (juurde söök) hoiu eest, sest pole linna elanik. Linnarahvale on muidugi pea poole soodsam see hoiuteenus. Kui ma saan palka 500 eurot kuus, siis on küll hale, sest sõidu peale kulub, söögi peale kulub, muust pudi-padist ei hakka rääkima. Õnneks ma pole pidanud hoiuteenust kasutama ja ega saakski seda lubada. Hea, et on olemas tore vanaema 🙂

  • Hedvig
    February 16, 2015

    Mina hakkasin tööl käima, kui laps oli 9-kuune. Lastehoidu läks enne 1a9k vanuselt. Lääne-Euroopas on see kõik normaalne, keegi ei saa endale lubada mitmeaastast kodus passimist. Kool algab 3-aastaselt, koolikohustus 5-aastaselt. Minul on väga hea meel, et mu 3-aastasel lapsel on koht, kus temaga tegeletakse, lauldakse, loetakse luuletusi, õpetatakse inglise keelt jne 4 päeva nädalas 9-16. Keegi ei oota siinkandis, et ema peaks ennast ainult lapsele pühendama, vaid norm on, et täiskasvanud inimene käib tööl ja saab oma asju ka teha. Mulle sobib. Eestlaste paanitsemine sellel teemal, et lapsega peab tegelema ainult ema, on mulle täiesti arusaamatu.

  • Kats
    February 16, 2015

    100 eurot lasteaia eest on minuarust ikka KOHUTAVALT suur summa. Ma maksan täiskuu eest lapse lasteaia kuskil 50 euro lähedale, ja kui kuus umbes 5-6 päeva käib, siis 30 euro kanti..
    Õnneks pole tal eriti vajadust seal käia . Ja hoidu läks pooleteise aastaselt

  • Kristi
    February 17, 2015

    Hoidu läks 1,9-aastaselt. See oli pisikene koduhoid, siin samas Nõmmel. 3 last peale tema, mõnus hoov ja väga palju toredaid tegemisi. Teiste lastega klappis hästi ja see oli väga hea võimalus. Oli teiste lastega koos, temaga tegeleti pidevalt, samas ei olnud päris lasteaed. Sügisel sai 3 ja augustist läks ”päris” lasteaeda. On enda rühmas peaaegu kõige noorem. Tema sai 3, teised said järjest 4. Oleme väga rahul ja laps on ka. On kiire kohaneja, jutukas, arukas ja tubli poiss.

    Rahast 🙂 Meie laps käib Nõmmel Midrimaailmas, mis on kuulu järgi kõige kallim lasteaed. Ei ole tegelikult nii täpselt kursis aga kuus maksame umbes 400€. Kui saame seda endale lubada ja oleme rahul, siis pole see kellegi teise asi. Arvestades seda, et lasteaed on töötanud 16 aastat ja seal on väga palju ”teise-kolmanda ringi lapsi”, siis ilmselt on ka kõik teised vanemad ikka rahul. 🙂